reklama 11B

Tenis a lezecká stěna, zábava Evy Rothové. S koňmi plánuje budoucnost

ikonka

Nadějná parkurová jezdkyně Eva Rothová měla odmala koně ráda. Nejprve chodila pozorovat svou tetu při parkurech, které se jí zalíbily a staly se hlavní disciplínou. K úspěchům v sedle svých poníků by ráda přidala další mistrovské s velkými koňmi.
24.05.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Oficiálně se pohybuje u koní se závodní licencí Eva Rothová od roku 2018. Tato parkurová jezdkyně začínala nejprve na ponících ve Dvoře Hoffmeister a nyní sídlí se svými velkými koňmi v Jezdeckém centru Zájezd u bratrů Studničkových. „U jezdectví jsem zůstala i po přechodu na velké koně, protože mám tato zvířata moc ráda a k tomu mě moc baví má hlavní disciplína, kterou je parkurové skákání,“ upřesňuje Eva Rothová. 
 
„Ke koním mě přivedla moje teta, která dříve také závodila. Nejprve mě brala na procházky, a pak přivedla k parkuru. Chodila jsem se původně dívat, jak závodí. Zatím jsem dosáhla své úrovně 120 centimetrů, což přesně potřebuji pro svou účast při mistrovství České republiky ve své kategorii a při závodech Českého skokového poháru.“ Jezdkyně si vyzkoušela i drezuru, ale více jí určitě oslovil parkurový sport. „Drezuru však trénuji každý týden s paní Marešovou, která mě toho hodně naučí i pro potřeby parkuru.“
 
Eva Rothová začínala získávat první jezdecké zkušenosti v sedle své poničky Ari. První společné závody absolvovaly ve Zduchovicích, kde zajely bez chyby dva parkury. 
 
„S poníky jsem trénovala ve Dvoře Hoffmeister, moje hlavní trenérka Ria Lacina Hoffmeisterová mě toho hodně naučila, stála za všemi mými úspěchy nejen při pony mistrovských závodech. S velkými koňmi jsem se přestěhovala na Jezdecké centrum Zájezd, kde musím vyzdvihnout Táňu Studničkovou, která mě učí přecházet kavalety a trápí mně jízdou bez třmenů a jejího manžela Václava Studničku, se kterým absolvuji všechny skokové tréninky a soutěže. Moc mě v jezdectví oba posunuli,“ pochvaluje si přístup manželů Studničkových.
 

Psali jsme: Základ měla Julie Tesaříková od maminky. S jejími koňmi dodnes závodí

 

S poníky se objevovaly cenné úspěchy při republikovém šampionátu, kde dva roky po sobě byla na třetím a druhém místě ve své kategorie. Tím posledním velkým úspěchem s velkými koňmi bylo umístění na druhé a čtvrté příčce v seriálu Czech Junior Cup v rámci pohárových závodů v Hradišťku.
 
„Ráda vzpomínám na všechny mé koně, ale z poníků to byla určitě vyhrávací Roxanka. Velké koně mám zatím dva – Cassandru a Varmon, obě jsou to fantastické kobylky. Cassi je velká zkušená učitelka a Varmon je mladá kobylka, se kterou bych se ráda posunula do vyšších parkurů,“ seznamuje Eva se svými nezapomenutelnými koňmi, a zároveň i s těmi, které nyní pravidelně sedlá na českých kolbištích.
 
Kromě koní ji dále moc baví tenis, který trénuje již od pěti let. Sedm let pravidelně chodila na lezeckou stěnu, ale poslední měsíce kvůli závodům musela lezení opustit. „Zůstala mi však síla v rukou, kterou v jezdectví určitě potřebuji.“
 
„Mezi mé dosavadní zahraniční zkušenosti patří určitě účast na mezinárodních závodech v Šamoríně, kde jsem na konci minulé sezóny vyhrála finále Amateur tour. Letos jsem se prvně podívala do Kreuthu a vyhrála soutěž na styl,“ přidává Eva, která u koní tráví skoro každý den. „Někdy je to velmi těžké, když přijedu večer po čtyřdenních závodech a musím se ještě učit, ale nějak to propojovat celé zvládám.“
 
Ve svých jezdeckých začátcích Eva Rothová moc ambicí neměla. „První rok jsme jen tak někdy vyjeli na závody. Na plno jsem začala až druhým rokem, kdy jsem absolvovala pony republikové mistrovství. Mé letošní plány jsou určitě co nejlépe se umístit při MČR dětí a juniorů v Martinicích a do konce roku bych se chtěla posunout ve výkonnosti a zajet co nejlépe další kola Czech Junior Cupu,“ dodává.
 
Foto: poskytla Eva Rothová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE