reklama 11D

Šveňková: Kvalifikace českého týmu na olympiádu jistě zaslouží oslavu

ikonka

V centru dění kolem olympijských kvalifikací je od samého začátku Markéta Šveňková, členka skokové komise ČJF a zároveň vedoucí české ekipy na olympijské kvalifikaci v Budapešti. Také ona vnímá potvrzení kvóty pro český tým jako velikou satisfakci.
10.01.2020 16:30  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12D

Markéta Šveňková byla jednou z prvních, která se začala podrobněji zajímat o situaci kolem ukrajinského týmu a na základě toho získávat další informace. Vzhledem k tomu, že s českým týmem prožila jejich velmi pečlivé přípravy na kvalifikační závod v Budapešti, o to větší radost aktuálně prožívá.
 
Vše jste monitorovala od začátku až do konce - můžete, prosím, popsat, jak celá záležitost, kdy olympijskou kvótu získala Česká republika namísto Ukrajiny, probíhala?
 
Ke konci roku 2019 se objevila zpráva, že lídr ukrajinského týmu, respektive šéf ekipy a oligarcha Oniščenko, byl zadržen. Tato událost vyvolala dotazy ohledně toho, co by to znamenalo pro český tým v případě, když by se Ukrajina nemohla olympiády účastnit. První impuls k těmto otázkám dala členka skokového týmu, Anička Kellnerová. Společně jsme se pak začaly zabývat touto myšlenkou, aniž bychom o tom informovaly ostatní, protože jsme nechtěly šířit zbytečnou paniku. Z kvalifikačních podmínek pro naši skupinu jasně vyplývalo, že v případě, kdy by vítězný tým do konce roku nepotvrdil svou účast na olympijských hrách, postupuje druhý nejlépe umístěný. Samozřejmě vznikaly i dohady o tom, jestli by to nemělo být Polsko, protože mělo určitě lepší výsledky než český tým, ale tím, že Mezinárodní jezdecká federace rozdělila závod do dvou lokací, v naší skupině byli druzí nejlepší Češi. Získali jsme informaci, že z ukrajinských jezdců má splněné kvalifikační minimum pouze René Tebbel, následně jsme prověřili český tým, kde nikoli z Budapeště, ale z jiných závodů, mají toto minimum splněné všichni kromě Aleše Opatrného.
 
Jak se z vašeho pohledu může stát, že týmu uteče informace o těchto minimálních kvalifikačních standardech nezbytných pro účast na olympijských hrách?
 
To opravdu nevím, o tom bych jen spekulovala. Těžko říct, jakým způsobem měli zorganizovanou celou přípravu na olympiádu. Možná to celé vzniklo tím, že se veškeré informace točily především okolo kvalifikačního závodu v Budapešti, a díky tomu došlo k dezinformaci, že v okamžiku, kdy zvítězí v Budapešti, je vše splněno.
 
Kdy jste se dozvěděla, že ukrajinští jezdci nemají splněno, a co se pak následně odehrávalo?
 
Zjistili jsme to už začátkem prosince. Od Mezinárodní jezdecké federace jsme obdrželi informaci, že pokud Ukrajinci kvalifikační minimum nesplní, postoupí na olympiádu Česká republika. V tu chvíli to bylo téměř jasné, jelikož kvalifikaci šlo získat pouze na venkovních závodech, které se v prosinci konaly již jen ve Spojených arabských emirátech, a nikde jsme na soupiskách členy ukrajinského týmu nenašli. Česká jezdecká federace poslala na Mezinárodní jezdeckou federaci potvrzení, že monitoruje situaci kolem Ukrajiny a český tým je případně připraven se o kvótu přihlásit, respektive potvrdit, jelikož čeští jezdci v tomto směru připraveni jsou.
 
Kteří z českých jezdců tedy kvalifikační minimum splnili?
 
Anna Kellnerová se Silverstonem, Zuzana Zelinková s Calerim, Ondřej Zvára s Quimerem a Emma Augier de Moussac s Divou, pouze Aleš Opatrný se Sangris Boyem má splněnou jen polovinu výsledků.
 
Co vše se ještě může do samotného odjezdu na Olympijské hry v Tokiu změnit?
 
První termín byl 31. prosince, do kterého bylo nutné potvrdit účast týmu a tři jezdci museli mít splněné kvalifikační minimum. Následně je až do 1. června možné, aby si tuto kvalifikaci plnili i jiní než potvrzení jezdci. Je tedy možné, aby byl výsledný tým sestaven z úplně jiných jezdců, než kteří jsou na listině pro potvrzení týmu. Důležité také je, aby všichny koně, kteří se účastní olympiády, byli do 15. ledna zapsaní buď v majetku společnosti registrované v zemi, již budou reprezentovat, nebo fyzické osoby s touto národností. Není tedy možnost, aby byl zakoupen například v březnu kůň ze zahraničí, a byla s ním ještě plněna kvalifikace pro účast na olympiádě.
 
Jakým způsobem bude probíhat výběr jezdců v případě, že kvalifikační minimum splní víc než čtyři, tedy tři do základního týmu a jeden náhradník?
 
Jelikož je tato informace velmi čerstvá, musíme co nejdříve svolat schůzku týmu a domluvit se společně na jasných kvalifikačních kritériích, která budou zcela transparentní a budou s nimi všichni souhlasit. Pravděpodobně se to bude odrážet od výsledků na daných závodech, výkonnosti a fyzické kontrole kondice koní, která by byla zorganizována s nezávislým veterinářem. To však musíme nejdříve probrat a všichni odsouhlasit.
 
Máte již představu, jak budou v první polovině sezony vypadat přípravy z pohledu skokové komise České jezdecké federace?
 
Konkrétní představu ještě nemám. Je nyní potřeba co nejrychleji svolat schůzky. Každopádně bude nutné, aby se tým připravoval do určité míry společně, aby proběhlo případně i nějaké soustředění, ale to vše se teprve musí domluvit.
 
Bude prostor pro nějakou oslavu, nebo se teď všichni spíše soustředí na to, aby co nejvíce českých dvojic mělo splněnou kvalifikaci?
 
Jsem si jistá, že k oslavě určitě dojde. Cítím to jako obrovskou satisfakci po tom všem, jak dění kolem kvalifikačního závodu probíhalo. Naši jezdci přistoupili velmi pečlivě k přípravě na tento závod, měli celý plán závodů, který splnili, koně získali naprosto skvělou péči ze strany jezdců i veterinářů. Průběh kvalifikačního závodu jsem cítila jako nespravedlnost. Tato zpráva by si jistě nejakou oslavu zasloužila. Samotná příprava bude samozřejmě velmi důležitá, abychom nic nepodcenili a bylo z čeho vybírat a v případě, že český tým do Tokia skutečně odletí, aby podal co nejlepší výkon.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE