reklama 11A

Senzace! Český skokový tým pojede na olympiádu do Tokia místo Ukrajiny

ikonka

Český parkurový tým se poprvé od roku 1936 zúčastní olympijských her. O tom, že čeští jezdci pojedou do Tokia místo původně kvalifikované Ukrajiny, rozhodla Mezinárodní jezdecká federace, která České republice přidělila týmovou kvótu.
07.01.2020 12:02  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12B
Je to naprostá senzace, v kterou již nikdo ani nedoufal. Mezinárodní jezdecká federace v úterý 7. ledna informovala Českou jezdeckou federaci, že v rámci přerozdělení týmových kvót v disciplíně skoky získala Česká republika týmovou kvótu na olympijské hry 2020 v Tokiu. 
 
Jak se to celé přihodilo? V červnu 2019, stejně jako o čtyři roky dříve v Šamoríně, český parkurový tým těsně neuspěl v přímé kvalifikaci na olympijské hry v Budapešti. Naši národní reprezentaci již podruhé porazil tým Ukrajiny a získal tak přímý postup do Tokia. Resp. vše směřovalo k tomu, že získanou účast na olympiádě využije, ale situace se na konci roku změnila.
 
Ukrajinu reprezentovali při týmové olympijské kvalifikaci v Budapešti jezdci Ferenc Szentirmai, Andres Schröder, Ulrich Kirchhoff a René Tebbel. Zatímco Szentirmai je původem Maďar, další tři jezdci reprezentovali v minulosti Německo. Tento tým sestavil ukrajinský podnikatel a bývalý poslanec, ale také někdejší účastník olympijských her v Pekingu a v Londýně Alexandr Oniščenko. 
 
Jak o Oniščenkovi dříve informoval web ikun.cz, tento podnikatel již v minulosti financoval nákup koní a jezdců pro Ukrajinu, když angažoval velmi dobré jezdce, kteří obdrželi ukrajinské občanství a snažili se probojovat na olympiádu. To se jim již čtyřikrát povedlo. Zmíněné stránky připomínají kromě současných výše uvedených reprezentantů jména jako Katti Offel, Cassio Rivetti nebo Bjorn Nagel. 
 
V posledním měsíci roku 2019 se však objevila zpráva o tom, že Alexander Oniščenko byl zadržen a ve vazbě má čekat na soudní příkaz k vydání na Ukrajinu. „Doma je politik obviněn z organizování nezákonného prodeje plynu v letech 2013 až 2016, v důsledku čehož státní rozpočet přišel o více než 2 miliardy hřiven, a je hledán od roku 2016,“ uvedl 11. prosince 2019 server ikun.cz.
 
Po zadržení majitele ukrajinských koní se začalo spekulovat o tom, jak reálná je účast tohoto týmu v Tokiu. Při ověřování informací vyšla najevo skutečnost, že kromě Reného Tebbela nemají ukrajinští jezdci se „svými koňmi“ vyjeté minimální kvalifikační požadavky způsobilosti pro účast na olympijských hrách. Co to přesně znamená? Konkrétní dvojice, tj. jezdec a kůň, musí absolvovat některou z kvalifikačních soutěží určených Mezinárodní jezdeckou federací (FEI) s požadovaným minimálním výsledkem. Může se jednat o Grand Prix, přičemž soutěžící musí dvě takové soutěže na úrovni CSI3* překonat bez penalizace. V kategorii CSI4* stačí dosáhnout v jedné Grand Prix výsledku čtyř trestných bodů (tj. jedna chyba), nebo maximálně osmi bodů, pokud jde o Grand Prix CSI5*. V případě Pohárů národů pak dvojice musí dokončit první nebo druhé kolo s maximálním skóre čtyř trestných bodů v případě CSIO3* a CSIO4*, případně s nejvýše osmi trestnými body v Nations Cup CSI5*. 
 
Na rozdíl od Ukrajinců mají z Čechů aktuálně minimální kvalifikační požadavky způsobilosti vyjeté Emma Augier de Moussac s Divou, Anna Kellnerová se Silverstonem, Zuzana Zelinková s Calerim a Ondřej Zvára s koněm Quimero M. Pro úplnost – Aleš Opatrný má z Grand Prix v Budapešti splněn v sedle Sangris Boye jeden ze dvou požadovaných výsledků na úrovni CSI3*. Česká parkurová reprezentace tak napjatě očekávala konec roku, do kdy by musela Ukrajina potvrdit účast svého parkurového týmu. To se však s ohledem na výše uvedené neočekávalo, jelikož k 31. prosinci neměla nejméně tři způsobilé dvojice. 
 
Pravidla o přerozdělení nevyužitých kvót pak hovoří jasně. Pokud Národní olympijský výbor (NOC) nepotvrdí Certifikát způsobilosti platný k 31. prosinci 2019, nebo informuje FEI do 3. února 2020, že se vzdává kvóty, bude tato kvóta považovaná za „volnou“ a přerozdělena. „Pokud byla kvóta získaná na speciálních kvalifikačních závodech FEI určených pro danou skupinu (FEI Olympic Group Qualification Event), bude nově přidělena nejvýše postavenému týmu v seznamu rezervních týmů příslušné skupiny, s výjimkou již kvalifikovaných zemí.“ V případě našich kvalifikačních skupin C1 a C2 bude příp. nevyužitá kvóta získaná na speciálních kvalifikačních závodech skupiny C1 (Moskva) nebo C2 (Budapešť) přerozdělena dalšímu nejlépe umístěnému týmu v dané soutěži. 
 
To znamená, že v případě neúčasti Ukrajiny jsou další v pořadí Češi. Když tedy vše dopadne dobře a skutečně se podaří český tým sestavit, bude se jednat o historickou událost. Český, resp. tehdy ještě československý, parkurový tým startoval naposledy při olympijských hrách v Berlíně roku 1936. Tehdy za Československo nastoupili v konkurenci 18 družstev (54 jezdců) Miloslav Buzek na koni Chroust, Julius Čoček s koněm Chostra a Josef Seyfried s Radmilou. Soutěž dokončil však pouze první jmenovaný a skočil mezi jednotlivci na 27. místě. 
 
Dosud posledním jednotlivcem na olympiádě ve skocích byl Jiří Pecháček v Barceloně 1992. Kvůli zranění klisny Garty však závod nedokončil. V novodobé historii České republiky nás pod pěti kruhy z jezdců reprezentoval pouze Jaroslav Hatla ve všestrannosti, a to v letech 2004, kdy sedlal v Aténách koně Kyrenejennalla's Boye, a 2008 odjel do Hong Kongu (OH v Pekingu) s klisnou českého chovu Karlou. 
 
Do Tokia by měl z našich jezdců ve všestrannosti jet Miloslav Příhoda s Ferreolusem a v případě, že do 1. června splní minimální kvalifikační požadavky způsobilosti, tak i Miroslav Trunda s klisnou Shuterflyke.
 
Další informace k tomuto tématu připravujeme!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE