reklama 11A

Opatrný: Nejde o to, kdo do Tokia pojede. Snad si budeme moct vybírat

ikonka

Aleš Opatrný byl účastníkem olympijské týmové kvalifikace v Budapešti, sám však zatím minimální kvalifikační standardy nesplnil. Pokud by měl společně s českým týmem odcestovat do Tokia, rád by, aby se tak stalo s jeho stájovou jedničkou, Forewerem.
09.01.2020 06:29  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B
Za sebou má už několik olympijských zklamání, a tak i přes mimořádnou zprávu o potvrzení splněné kvalifikace českého týmu na Olympijské hry v Tokiu zůstává nohama na zemi. Právě Aleš Opatrný byl jedním z těch, co se o účast zasloužili při kvalifikačních závodech v Budapešti.
 
Kde vás zastihla zpráva o tom, že se český tým poprvé od roku 1936 podívá na olympijské hry?
 
Dozvěděl jsem se to zrovna, když jsem seděl na koni. Je to neuvěřitelná informace, že Česká republika má šanci startovat na Olympijských hrách v Tokiu.
 
Vy jste byl účastníkem týmové olympijské kvalifikace v Budapešti, nicméně vaše radost je aktuálně poloviční, jelikož individuální kvalifikaci máte splněnou z poloviny na tříhvězdových závodech, a to v sedle Sangris Boye. Co to pro vás znamená?
 
Pro mě to znamená, že se pokusím kvalifikaci splnit s Forewerem. Pokud bych se měl olympiády zúčastnit, určitě bych ji chtěl absolvovat s ním. Čas na to mám sice do 1. června, ale popravdě - pokud se mi to během čtyř pěti měsíců nepovede, nemám ani co hledat v Tokiu. Buď bude Forewer v takové formě, jako teď na konci roku, a letos do ní zase naskočí, a když ne, samozřejmě tam startovat nebudu. To samé platí i pro ostatní jezdce. Nejprve musí být koně ve skvělé formě, aby mohli startovat na olympijských hrách.
 

PODCAST: Český parkur na olympiádě. Co na to Kellnerová, Opatrný a další jezdci

 

Zvažujete i variantu, že byste splnil druhou půlku kvalifikace se Sangris Boyem, a tím měl možnost výběru?
 
Samozřejmě se o to pokusím, ale jak jsem řekl, kůň číslo jedna je pro mě Forewer, a na něj to budu směřovat. Uvidíme, jak se bude sezona vyvíjet.
 
Jak moc se pro vás v tuto chvíli mění plány pro sezonu 2020?
 
Musím si k tomu nyní sednout a dohledat, kde se konají kvalifikační závody, a tomu přizpůsobit začátek sezony. Třeba se mi podaří splnit kvalifikaci hned v únoru nebo začátkem března a pak už se tím nebudu muset vázat. Uvidíme, jak to půjde.
 
Jaký způsob kvalifikace budete volit - na tří, čtyř nebo pětihvězdových závodech? Pokud se nemýlím, na třech hvězdách jsou potřeba dva bezchybné výkony, na čtyřech jeden do čtyř trestných bodů a na pěti jeden do osmi trestných bodů v Grand Prix, je to tak?
 
Pokud se bavíme o účasti na olympiádě, určitě je na místě účastnit se čtyř a pětihvězdových závodů. Já se budu rozhodně zaměřovat na tuto úroveň, aby i kůň získal potřebné zkušenosti. Jak už jsem řekl, pokud se nám nepodaří získat kvalifikaci na této úrovni, nemá význam jet na olympiádu. Každopádně si myslím, že Forewer ukázal, že je to opravdu velmi kvalitní kůň, letos mu je devět, takže je navíc ve skvělém věku. Doufám, že to poběží tak, jak si to všechno naplánuji.
 
Ohledně možnosti startu českého týmu na Olympijských hrách v Tokiu se už několik týdnů spekuluje. Stihl jste si již udělat nějaký plán, na jaké závody s Forewerem zkraje sezony vyjedete?
 
Popravdě jsem to vůbec neřešil. Už několikrát jsem se těšil na věci, které nakonec nevyšly, nechával jsem to proto volně plynout. Samozřejmě v hlavě mi to běželo, ale vyčkával jsem až na oficiální potvrzení.
 
Co přesně se vám nyní odehrává v hlavě? Je to euforie, nebo již na základě několika olympijských zklamání vás to nechává chladným.
 
Nechává mě to zatím v klidu, zůstávám nohama na zemi. Sice je naprosto skvělé, že Česká republika je kvalifikovaná na Olympijské hry v Tokiu, a je nás ve hře pět, nicméně ani jeden z nás nemá jisté, že bude v olympijské trojce. Euforie je  velká, ale je potřeba, aby se teď každý soustředil sám na sebe. V prvé řadě musí zůstat všech pět jezdců a pět koní zdraví, následně je potřeba potvrdit výslednou formu, na základě které budou vybráni základní tři olympijské dvojice, plus čtvrtý náhradník.
 
Bude náročné udržet si místo v této čtyřce?
 
Já spíše doufám, že bude z čeho vybírat, protože jezdec i kůň se mohou rychle zranit, to každý sportovec ví. Možnost výběru je daleko lepší varianta než to, že na poslední chvíli odcestují jen tři dvojice. Nechci nic takového přivolávat, ale samozřejmě se to může stát. Není to o tom, kdo pojede a kdo nepojede, v prvé řadě je fantastické, že Česká republika bude mít zastoupení na olympiádě. Kdo reálně pojede se bude rozhodovat v průběhu sezony.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Senzace! Český skokový tým pojede na olympiádu do Tokia místo Ukrajiny

 

Myslíte, že je šance bojovat o kvalitní umístění v rámci Olympijských her v Tokiu?
 
Nikdy jsme na olympiádě nebyli, skvělý je už jen fakt, že jsme se tam kvalifikovali a samozřejmě - když už tam pojedeme, budeme se snažit o co nejlepší výsledek. Bude tam dvacet nejlepších týmů z celého světa!
 
Ilustrační foto archiv Jezdci.cz




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE