reklama 11B

Subway Dancer vyhrál grupu 2 v Paříži a přepsal historické tabulky

ikonka

Dva týdny po Ceně vítězného oblouku vlála v Longchamp opět česká vlajka a tentokrát byla vítězná. Subway Dancer ze stáje Bonanza se rok po historickém výsledku z Ascotu postaral o novou dostihovou senzaci a zvítězil v grupě 2.
20.10.2019 20:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
Sedmiletý Subway Dancer a Radek Koplík v neděli předvedli další velké představení. Tři roky poté, co spolu ovládli grupu 3 v Lyonu a rok po senzačním třetím místě v Champion Stakes si připsali vítězství v prestižním Prix du Conseil de Paris (2200 m, 130 000 eur).
 
Valach stáje Bonanza opět dostál renomé podzimního koně a potvrdil, že se na měkké dráze v závěru sezony může měřit prakticky s kýmkoli. Dráha v Longchamp byla v neděli naměřena 5,3 (velmi těžká).
 
Do grupy 2, kterou v minulosti vyhráli Cirrus des Aigles, Prince Bishop nebo Traffic Jam, odskakoval český Kůň roku 2018 jako největší outsider v kursu 56:1. Navzdory lícním beránkům neměl Radek Koplík zpočátku lehkou práci, aby chtivého hnědáka na těžké dráze udržel v rozumném tempu.
 
Chvíli se zdálo, že Subway Dancerovi nezbyde nic jiného než vodit, ale záhy ho zvenčí "přikryl" stejně starý Silverwave a Koplík měl po starostech. Na průběžném druhém, třetím místě u bariéry si Subway Dancer sice chvílemi zatahal, ale na ideální pozici absolvoval pohodový dostih.
 
 
V cílové rovině bez větších problémů přešel přes Silverwavea a zbyl mu dostatek sil, aby si pohlídal nástup soupeřů. V těžkých podmínkách ale nikdo s velkým finišem už nepřišel a Subway Dancer za distancí neměl rovnocenného soupeře. Svěřenec Zdena Koplíka porazil tříletou Edisu o 1 3/4 délky, třetí příčku uhájil Silverwave před další tříletou klisnou Soudani.
 
Pro Subway Dancera, který vyběhl čas 2:29,57, to bylo první vítězství od tři roky starého úspěchu v Lyonu. Na grupové úrovni se prosadil podruhé a celkově počtvrté.
 
Díky získané dotaci 74 100 eur (v přepočtu asi 1,9 milionu korun) se Subway Dancer posouvá na post nejbohatšího rovinového koně české historie. Dosavadní rekordman Darsalam vyběhal 9,2 milionu, Subway Dancer se po neděli výrazně přiblížil hranici 11 milionů.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE