reklama 11D

Velký návrat Salt Mix: Jarní cenu klisen vyhrála šampionka s Liškou

ikonka

Loni zaujala lehkými triumfy v Gerschově memoriálu a Ceně zimní královny, gloriolu bělky Salt Mix však narušilo dubnové čtvrté místo v Memoriálu Rudolfa Deyla. V sobotu se svěřenkyně Václava Luky vrátila na trůn, když vyhrála Jarní cenu klisen.
06.05.2023 21:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Rok poté, co Queen Of Beaufay v Jarní ceně klisen prolomila smůlu vítězek dubnové předzkoušky, se úvodní klasický dostih sezony opět vrátil ke svým letitým zvyklostem. Přestože vítězka Deylova memoriálu Ballerina v cílové rovině přišla se solidní koncovkou, stačilo to jen na třetí místo.

Vítězný návrat se naopak podařil šampionce Salt Mix, která před třemi týdny utrpěla první porážku kariéry a z dostihu se vrátila s menším zraněním. V sobotu však bělka stáje BoKaBau s.r.o. dokonale navázala na svá loňská vystoupení a pod Davidem Liškou se prosadila jistě o 3/4 délky před letos debutující Shining Sky a Ballerinou.

Čtvrté místo uhájila poctivá tempařka Ballantines, pátá doběhla Eagle Babe a dotovaná umístění získaly ještě Baby Summer vedená amatérským jezdcem Jindřichem Fabrisem a druhá z dubnového trialu Bethany.

 

Psali jsme: Start amatéra v klasickém dostihu? Nikdy mě to nenapadlo, říká Fabris

 

Salt Mix o svém čtvrtém vítězství z pěti dosavadních startů rozhodla už na začátku cílové roviny, kde začala soupeřkám unikat. Za distancí dokázala odrazit všechny útoky a splnila dlouho dopředu avizovaný hlavní cíl letošní sezony.

Pro trenéra Václava Luku, navazujícího na dva roky staré vítězství Solemeeny, běhající v závěru kariéry shodou okolností také za stáj BoKaBau, byl sobotní úspěch velkou satisfakcí. Poslední z dlouhé řady peripetií, jež muselo bošovické středisko řešit, byla nucená změna jezdce. Zraněného Václava Janáčka nahradil Lukův odchovanec David Liška a bělce zařídil optimální průběh dostihu.

"Klisna předvedla vynikající výkon, udělala nám obrovskou radost. V zimě jsem si předsevzal zaútočit na úspěchy v českých a slovenských klasických dostizích. Po dnešku máme myslím dobře našlápnuto," netajil se Luka spokojeností.

Lukáškův hattrick i Kalčíkův happy-end

Přestože na klasické vítězství nedosáhl, jednou z hlavních postav mosteckého mítinku byl žokej Tomáš Lukášek. Základ k sobotnímu hattricku položil triumfem s tříletou Yonellou v úvodní Ceně EBF, v průběhu odpoldene pak přidal další úspěchy s Lucasem Warriorem a především se čtyřletou Totally Gold.

Smolařka loňského klasického ročníku potvrdila v Memoriálu Vlastimila Smolíka svou vysokou třídu a na distanci 2400 metrů se jí podařila dokonalá odveta za loňské Oaks, když porazila o 3/4 délky do sezony vstupující Vignettu. Doběh raz-tři v podání čtyřletých klisen doplnila Whirl Wind Girl.

V dvojkové Květnové mostecké míli slavil své první vítězství v českém tréninku šestiletý Seasony ze stáje Pure Nutrition. Pod Davidem Liškou zdolal o půl délky Sagara, třetí Achird ztrácela další tři délky.

Spokojen mohl z Mostu odjíždět trenér Michal Kalčík. Kromě dotovaného umístění Baby Summer v Jarní ceně klisen se dočkal happy-endu v případě šestiletého Has D’ Emry. Ten teprve v pondělí ztratil prakticky vyhraný dostih v Lysé nad Labem a po pěti dnech triumfoval s Alenou Plimlovou ve čtyřkové Ceně Dostihového klubu na 1200 metrů.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE