reklama 11D

Primátor Pardubic: Dostihy podporujeme, hala rozdělovala společnost

ikonka

Oprava stájí a rekonstrukce toalet u hlavní brány jsou první projekty v rámci zlepšování zázemí pardubického závodiště, na které radnice uvolnila finance. "Poslední větší investice tu proběhly před desítkami let," připomíná ředitel Jaroslav Müller.
06.05.2023 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Současné vedení pardubické radnice je odhodláno nadále podporovat dostihový sport a bude hledat cesty, jak zafinancovat zlepšení a modernizaci zázemí hlavního překážkového závodiště v Česku. Ve vysílání EquiRadia to uvedl primátor Jan Nadrchal.

"Postoj města k dostihům je zaručeně kladný a volby na to nemají žádný vliv. Domnívám se, že ať by byl ve vládnoucí koalici kdokoli, podpora dostihů v Pardubicích a Dostihového spolku přetrvá. Vnímáme závodiště jako jeden z našich klenotů, který do Pardubic táhne diváky a fanoušky z celé republiky i ze zahraničí. Je to věc se sportovním i společenským přesahem a myslím si, že si nikdo z nás politiků neumí představit, že by to zaniklo. Proto věřím, že ať se politická situace v Pardubicích vyvine jakkoli, podpora pro dostihový sport nadále bude," řekl Nadrchal.

Pořadatelský Dostihový spolek si letos připomíná třicet let své existence. Jeho majoritním vlastníkem je právě město, v jehož majetku se nachází i celý areál závodiště.

 

Čtěte také: Kratochvílova devátá Prvomájová. Aeneas nepřipustil překvapení

 

"Poslední větší investice do závodiště proběhly před desítkami let a je to znát. Zatímco dráha je aktuálně ve velmi dobrém stavu, se zázemím pro návštěvníky je to horší," přiznal v podcastu EquiRadia ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

"Na podzim došlo s ohledem na komunální volby ke změnám na radnici. Jako management závodiště jsme se snažili udělat novému vedení města jakýsi exkurz po závodišti. Spolu s primátorem a jeho náměstky jsme prošli celý areál, aby se dokonale seznámili s aktuálním stavem závodiště," dodal Müller.

Výsledkem byla mimo jiné dohoda o vytvoření harmonogramu nejvíce akutních investic. "Nechali jsme zpracovat plán obnovy. Tak, abychom v následujících letech dokázali závodiště udržovat v provozuschopném stavu, případně ho i lehce modernizovat," potvrdil Nadrchal.

Prozatím město uvolnilo finanční prostředky na renovaci sociálního zázemí pro diváky vedle hlavní brány a zahájení opravy vnitřních stájí. "Náš plán je samozřejmě výrazně ambicióznější, ale budeme se snažit ho rozložit na příští léta. Jednoho dne nás zřejmě budou čekat i poměrně významné investice, což je třeba dosluhující tribuna B, která už dosluhuje. Tam ale bude záležet na větší přípravě a hledání možností financování z hlediska dotací," nastínil primátor.

Hala jako slepá ulička

Loni na jaře vyvolal velké debaty záměr podnikatele a majoritního vlastníka pardubického HC Dynamo Petra Dědka koupit část pozemků závodiště, na nichž se nachází jezdecké kolbiště a parkoviště, a postavit na nich víceúčelovou halu. Při mediální prezentaci svých plánů mimo jiné argumentoval nedostatečným rozvojem areálu a nevyhovujícím diváckým zázemím.

Přestože získal podporu tehdejšího vedení radnice, po protestech koňařské veřejnosti i vedení Dostihového spolku změnil plány.

"Já jsem v první řadě rád, že celá kauza dopadla tak, jak dopadla. Byl to poměrně rychlý projekt, na můj vkus poměrně chvatně připravený. Já jsem tvrdil, že pardubické závodiště je prostor, který patří nám koňákům a Pardubice mají tu čest a jako vlastník i povinnost udělat všechno pro to, aby tady závodiště zůstalo dalších 150 let. Podařilo se nám tento tlak odvrátit a je to jasná zpráva pro všechny, kdo by měli další záměry nesouvisející s dostihovým sportem nebo jezdectvím," konstatoval na EquiRadiu Jaroslav Müller.

Podle současného primátora investor nyní usiluje o postavení haly na jiném místě v Pardubicích. "Byla to složitá věc, osobně jsem byl vcelku příznivcem haly a nijak jsem se tím netajil, protože si myslím, že vstup té investice a moderní architektury mohl dát impuls k další revitalizaci celého závodiště. Na druhou stranu musím říct, že plně chápu a respektuji postoj koňáků, kteří se na to naopak dívali tak, že to zničí genia loci toho místa. Z hlediska přístupu investora to možná bylo lehce podceněno. Diskuze asi měla proběhnout výrazně dřív, než se s tím šlo na veřejnost. Byla to věc, která rozdělovala společnost," uzavřel Nadrchal.

Foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE