reklama 11C

Start amatéra v klasickém dostihu? Nikdy mě to nenapadlo, říká Fabris

ikonka

Úspěšný amatérský jezdec Jindřich Fabris se v sobotu dočká nečekaného kariérního mezníku. S outsiderkou Baby Summer nastoupí do Jarní ceny klisen v Mostě. Nervozitu necítí a věří, že svěřenkyně Michala Kalčíka může svým výkonem pozitivně překvapit.
05.05.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Až se v sobotu podvečer poběží 75. Jarní cena klisen města Mostu, domácí odchovankyně Baby Summer bude patřit k největším outsiderkám. Dcera vítězky z roku 2011 Brittany trénovaná Michalem Kalčíkem si ale jedno prvenství připíše už před startem.

Bude mít v sedle nejlepšího amatérského jezdce posledních let Jindřicha Fabrise, který pro první letošní klasický dostih obdržel od Jockey Clubu ČR výjimku.

"Nikdy jsem ani nepřemýšlel nad tím, že bych jako amatér mohl jet v klasickém dostihu. Nemůžu říct, že bych byl zvlášť nervózní, beru to jako kterýkoli jiný dostih. Možná, že před některými cestami v rámci seriálu Fegentri, třeba do USA nebo Ománu, jsem byl nervóznější. Samozřejmě k tomu přispívá, že jako outsideři nejsme pod žádným tlakem," usmívá se bratr tuzemského handicapera a člen známé dostihové rodiny.

 

Čtěte také: Kratochvílova devátá Prvomájová. Aeneas nepřipustil překvapení

 

S Baby Summer se důvěrně zná, pomáhal ji obsedat a jako dvouletou ji pravidelně jezdil v práci. "V dostihu jsme se ale nepotkali, přece jen jako klisna nosila menší váhy. Na začátku sezony mi ji majitel svěřil, byli jsme druzí za Lady Recorder na 1800 metrů. A byl spokojený, tak se rozhodl, že mi ji nadále nechá," ohlíží se Fabris.

Klisna narozená v chovu centra Darhorse se umístila v šesti ze sedmi dosavadních startů, neuspěla pouze v loňské Ceně Masise. Jarní cena klisen pro ni bude druhou konfrontací s jedničkovými soupeři. Hnědka běhá za stáj Mladecko, která existuje od roku 1997 a zanikla před šesti lety, než se loni opět objevila na scéně prostřednictvím Baby Summer.

"Majitel si start v Jarní ceně klisen vyloženě přál. Sám jsem mu původně po druhém místě v dubnu radil, aby zkusil spíše tříleté nezvítězivší, on však říkal, že si chce splnit sen," vysvětluje Fabris.

Sám dosud startoval v jediném jedničkovém dostihu, ve Velké červnové ceně před čtyřmi lety vedl outsidera Zamindartona. Ten tehdy skončil daleko poslední, což by však podle Fabrise v sobotu neměl být případ Baby Summer.

"Já jí věřím. Samozřejmě nemůžu tvrdit, že budeme bojovat o vítězství, klisna se mi však líbí. Je trochu specifická, ale rozumíme si a v práci se mi jeví velmi dobře. Možná někoho překvapíme, dotované místo nemusí být podle mého názoru nereálné," zamýšlí se populární amatérský jezdec.

Start v klasickém dostihu pro něj bude zcela neplánovanou metou. "Vnímám to jako svým způsobem odměnu nebo poděkování na sklonku kariéry. Končit se zatím nechystám, váhu si teď udržuji v pohodě, ale i tak si pohrávám s myšlenkou, že více než pár sezon už jezdit nebudu," konstatuje Jindřich Fabris.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE