reklama 11D

Sen, který si nikdy netroufli snít. Respekt jde do boje za Cholupice

ikonka

Jezdecký klub na kraji Prahy má koně s potenciálem do klasických dostihů. Respekt z vlastního chovu Tomáše Duchoně se postaví na start Velké červnové ceny. Vytrvalost mu nechybí, další cestu člena rodiny Relation určí právě přímé srovnání s elitou.
03.06.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Favorité a černí koně Velké červnové ceny se obvykle rekrutují z úzkého okruhu největších domácích stájí a tréninkových středisek. V sobotu se pokusí nabourat zaběhané pořádky hnědák Respekt ze stáje Jezdecký klub Cholupice.

Vlastní odchovanec trenéra Tomáše Duchoně má zatím na kontě tři starty a prakticky v každém z nich naznačil nemalý talent a potenciál. Už při letošním debutu koncem dubna ukázal pěkný závěr ve čtyřkovém dostihu na 1800 metrů, kde doběhl druhý za pozdějším klasickým vítězem Royal Wordem. O dva týdny později pak ve velkém stylu zvítězil ve stejné kategorii v Mostě. Na distanci 2200 metrů si od startu udával tempo a v cílové rovině lehce odskočil o 8 délek.

Teď pomalu dozrávající vytrvalec z rodiny Relation, po němž jeho stálý jezdec Jiří Chaloupka zatím nikdy nechtěl více, než bylo nutné, poprvé vstupuje na jedničkovou scénu. "Po vítězství v Mostě si myslíme, že by měl mít výkonnost na hranici první a druhé kategorie. Ve Velké červnové ceně ho čeká poměrně pestrá společnost včetně koní, kteří nemusí prostát distanci. Zůstáváme na zemi a neděláme si iluze, ale rádi bychom atakovali tabuli," přiznává Duchoň.

 

Čtěte také: Palík po derby odejde do Německa, posílí stáj Petera Schiergena

 

Zatímco většina hřebcových soupeřů bude usilovat o co nejvyšší handicapovou známku pro účast v Českém derby, cholupický tým si může dovolit jistý nadhled. Respekt totiž přihlášku do modré stuhy nevlastní.

"Nečekali jsme, že bude takhle dobrý, tak jsme ho do derby nepřihlašovali. Abychom uvažovali o dohlášce, musel by v sobotu zaběhnout hodně dobře, je to přece jen dost peněz. Reálně uvažujeme o St. Legeru, to by měl být cíl, který mu bude maximálně vyhovovat," nastiňuje Duchoň.

Příbuzný Redakty po nenápadném plemeníkovi

Hnědákova matka Renée je polosestrou výborného Renny Storma a další jedničkové vítězky Reggie. Pravnučka dosud jediného blacktype koně českého chovu Redakty to v cholupických barvách dotáhla ke čtyřem vítězstvím ve čtvrté a páté kategorii.

Její prvorozené hříbě Roxette, Respektova pravá sestra, zůstává v pěti letech nezvítězivší. Oba jsou potomky plemeníka Durante Alighieriho, svého času prvního Galileova syna v českém chovu. Hřebec ve společném majetku Václava Luky, Zdeňka Jandejska a Františka Nováka momentálně stojí v Pičíně a letos nemá licenci. Kromě Respekta ho na dráze aktuálně reprezentují wroclawští vítězové Daralara a Decameron nebo další účastník Velké červnové ceny Fabrijan Erste.

"Dostihová kariéra Durante Alighieriho byla krátká, těžko se jeho třída z těch čtyř startů odhaduje. Je to ale výborná krev, o členech jeho rodiny je ve světě pravidelně slyšet. Mám zkušenost, že na jeho potomky je třeba trochu počkat. Oba čeští odchovanci v letošní Velké červnové ceně jsou po tomto hřebci, to určitě stojí za pozornost," podotýká Duchoň.

Respekt se narodil v severních Čechách u Heleny Voršilkové a od svých prvních krůčků pod sedlem stojí ve Velké Chuchli. Ta je jedním ze dvou Duchoňových působišť. Jeho svěřenci pendlují mezi Chuchlí a Cholupicemi, kde pod členy jezdeckého klubu běžně chodí na jízdárnu a dlouhé vyjížďky v lese. Respekt je však výjimkou. "Jako jediný ještě v Cholupicích nebyl. Je hřebec, v areálu učíme jezdit děti na koních, to by nešlo dohromady," vysvětluje.

Bývalé dostihové opory pomáhají na jízdárně

V Cholupicích funguje klasický jezdecký klub, pořádající celoroční kroužky pro děti i letní příměstské tábory. "V týdnu chodí do kroužku 45 dětí, v létě jich tady míváme i dvě stě. Vzniklo to trochu samospádem, kamarádi měli děti dříve než já a každou chvíli mě někdo z nich prosil, abych jim svezl dítě na koni. Postupně vznikla myšlenka oddílu a funguje to. Bývalí dostihoví koně jako Sagitárius nebo Valmont mimochodem slouží naprosto bezvadně na jízdárně," popisuje Duchoň.

Děti a mladí členové klubu se o dostihové starty cholupické stáje intenzivně zajímají a v dobách před covidem-19 provázeli Duchoňovy koně v hojném počtu na závodiště. "Brali jsme na dostihy celé rodiny. Myslím, že nějaké fanoušky našemu sportu dodáváme," směje se trenér.

Pro samotného Tomáše Duchoně je setkání s koněm Respektova kalibru splněním trenérského snu. Během 25 let trenérské kariéry zatím nasedlal 37 vítězů, nejvýše to dotáhl dvojkový vítěz a jedničkově umístěný Sagitárius.

"Za život jsem měl už řadu koní a na jedničkové dostihy jsem ani nepomyslel. Možná, že bychom za normálních okolností nemířili tak vysoko ani s Respektem. Kdyby termínovou listinu a propozice neovlivnil covid, šel by nejspíš nějakou dvojku na 2400 metrů a Velká červnová cena by nás ani nenapadla. Samozřejmě je to sen, i chovatelský," uzavírá Duchoň.

Foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE