reklama 11B

Šalková: Ke koním mě přivedli rodiče. Oba mají ke koním hluboký vztah

ikonka

Jezdecké zázemí nakonec přesvědčilo Tinu Šalkovou, aby dala přednost koním před tenisem a rozhodnutí to bylo skvělé. Mistrovství Evropy absolvovala téměř ve všech kategoriích, přidala několik domácích mistrovských titulů a spoustu dalších úspěchů.
05.03.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

Poprvé se údajně Tina Šalková posadila na koně, když jí byly pouhé dva měsíce. „Proběhlo to prý u tety Jany Holé ve Svinově. Asi se mi to už tehdy moc zalíbilo, když mi to vydrželo dodnes. Ke koním mě přivedli moji rodiče, oba měli vždy ke koním veliký vztah. Mamka se může pyšnit titulem mistryně České republiky v parkurovém skákání a taťka se usadil spíše na věži rozhodčích,” zmiňuje v úvodu rozhovoru parkurová jezdkyně a reprezentantka České republiky Tina Šalková.   
 
Věnujete se parkurovému skákání od vašich jezdeckých začátků? Vyzkoušela jste někdy i jinou jezdeckou disciplínu?  
Absolvovala jsem jedny jediné drezurní závody, shodou okolností to bylo poníkovské oblastní mistrovství v drezuře a vzpomínám si, že jsem zvítězila a získala titul oblastní mistryně. To bylo spíše pro zábavu a dále už jsem zůstala věrná parkuru. Už jako malá jsem pořád přes něco skákala. I součástí našich dětských her byly koně a překážky, a dokonce mi můj děda vyrobil kompletně celý mini parkur. Takže mě nikdy nenapadlo, že by parkurové skákání nebyla moje hlavní disciplína. Jednoduše mě na tomto sportu baví úplně vše.  
 
Kdy a kde jste absolvovala své první oficiální závody? S kterým koněm to bylo a jak na něj vzpomínáte?   
Zkoušky základního výcviku jsem složila v roce 2004 a první závody jsem jela v Trojanovicích na svém poníkovi, kterého jsem dostala k mým šestým narozeninám. Trávil se mnou celé mé dětství, protože jsme ho měli doma na zahradě. Vždy jsem si připravila dva kyblíky, přes ně položila lopatu, a takto jsem se učila skákat. Jezdil se mnou také na prázdniny k babičce na vesnici, kde jsem trénovala v terénu na výškově nastavitelném křížku, který mi vyrobil můj bratranec. Později jsme se už začali připravovat více intenzivně a v roce 2005 jsem již vybojovala třetí místo na mistrovství České republiky. Tímto okamžikem pro mě začala ta pravá sportovní kariéra.     
 

ČTĚTE TAKÉ: Martin Vašák: Mamka nás se sestrou brala ke koním téměř od narození

 
Kdo vás v začátku vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil? Kterým lidem vděčíte za to, čeho jste ve své jezdecké kariéře dosáhla? 
Jako malá jsem současně při ježdění hrála ještě tenis. V určitý moment už se to nedalo skloubit dohromady a já jsem se musela pro jeden ze sportů rozhodnout. Jednoznačně mě v té době nejvíce ovlivnili moji rodiče, rozhodla jsem se naplno věnovat jezdeckému sportu a jsem jim za to neskutečně vděčná. Také musím poděkovat všem majitelům, jejichž koně jsem mohla jezdit a zdokonalovat se na své cestě tímto sportem.  
 
Kolik koní vám již prošlo rukama? Na které z nich nejraději vzpomínáte? 
Za celou svou kariéru jsem závodila se 44 koňmi. Každý z nich byl něčím výjimečný a každý mě něco naučil. Ráda vzpomínám na Digera, s nímž jsem vyhrála nejvíce závodů, a to národních i mezinárodních. Výjimečný pro mě byl i Toro. S tím jsem se dvakrát účastnila mistrovství Evropy juniorů, získala titul vicemistryně České republiky mezi mladými jezdci a několikrát jsem s ním zvítězila na mezinárodních závodech. Dalším nezapomenutelným koněm pro mě byl Cascar zapůjčený od Josefa Kincla. S Cascarem jsem se účastnila mistrovství Evropy mladých jezdců v Šamoríně a nesmím zapomenout ani na Frascati van ter Hulst, s níž jsem skončila na šestém místě při mistrovství České republiky v jednotlivcích, když šla čistě nedělní kolo na výšce 150 centimetrů. To bylo v roce 2018 a ten samý rok jsme ještě přidaly vítězství ve finále Českého skokového poháru v kategorii U25. O rok později se nám povedlo obsadit druhé místo při Velké ceně Hořovic a dalších úspěchů bylo ještě mnohem více.  
 
Jaké sportovní ambice jste měla při svých závodních začátcích, o čem jste snila, a jak se tyto cíle postupem času měnily?  
Pamatuji si, že jsem se každoročně od roku 2005 účastnila a umisťovala v rámci mistrovských soutěží v České republice. Jednou jsem si pročítala časopis, v němž byl článek o mistrovství Evropy dětí. Přišla jsem za rodiči s otázkou, co vše pro to musím udělat a jak dosáhnu svého cíle a dostanu se tam také. O rok později se mi můj cíl splnil. S přibývajícím věkem byly nároky vyšší, pokračovala jsem účastí na evropském šampionátu v kategorii juniorů i mladých jezdců a postupně jsem překonávala své další mety. V této době je pro mě hlavním cílem mít zdravé koně, vychovávat z našich mladých koní kvalitní sportovce a zvládnout k tomu propojit mateřství i jezdectví dohromady. Dále chci také pokračovat ve studiu, takže plánů mám v tuto chvíli hodně a snad se to vše vydaří podle představ. 
 
Foto: se souhlasem Tiny Šalkové 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE