reklama 11B

Česká přihláška do Prix du Jockey Club: Debut nám napoví, říká Luka

ikonka

Bakhchisaray a Partenit, které pro majitele Viktora Tymošenka připravuje v Bošovicích Václav Luka mladší, jsou přihlášeni do francouzských klasických dostihů. Nejlepší tříletek Azov zůstane na sprinterských tratích a čeká ho start v listed.
04.03.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Ve středu odpoledne nacvičovali v Tochovicích vstup do startovacích boxů, ale pokud jde o dostihové ambice, čekají tříleté hřebce Bakhchisaraye a Partenita výhledově úplně jiné destinace. Oba debutanti v majetku Viktora Tymošenka mají přihlášky do francouzských klasických dostihů.

Bakhchisaray figuruje mezi kandidáty Prix du Jockey Club a Grand Prix de Paris, Partenit by mohl zamířit do Emirates Poule d’Essai des Poulains.

"Přihlásili jsme je na přání majitele. Je to samozřejmě velmi odvážný tah. Na druhou stranu, oba mají dobrý původ a v práci se ukazují velmi solidně. Jsou to ovšem debutanti a ta cesta je samozřejmě těžká," komentuje to trenér Václav Luka mladší.

 

Jockey Club o zahájení sezony: Ve hře jsou různé scénáře i omezení

 

Oba hřebci se narodili ve vlastním chovu Tymošenka a jeho společníka Andreje Milovanova. Partenit (Invincible Spirit) je synem klisny Pilageya, polosestry napajedelského plemeníka Pouvoir Absolu. Jeho o dva roky starší pravý bratr Moonlightpainter dosáhl v tréninku Jeana-Clauda Rougeta na francouzský handicap 41,5 kg. Bakhchisaray (Motivator) je druhým hříbětem listed umístěné Brioniye.

Tandem Tymošenko - Luka má aktuálně na dráze velkou hvězdu v podobě nejvýše hodnoceného dvouletka loňské sezony Azova. Loňský vítěz ze Saint-Cloud však vzhledem ke svým sprinterským dispozicím klasickou přihlášku nevlastní a za dva týdny míří do francouzského listed.

Luka se netají, že si s ním do příštích měsíců hodně věří. "Úvahy o možném startu Azova v Poule d’Essai des Poulains jsem ale zavrhl. Trochu jsem čekal, jak bude vypadat jeho projev při jeho letošním debutu v Cagnes-sur-mer, ale ten dostih se průběhově vůbec nepovedl. Kdyby se dokázal usadit za vedoucím koněm, dalo by se o startu na míli teoreticky uvažovat, ale takhle je jasné, že ho nemá smysl na 1600 metrů v Longchamp posílat," vysvětluje.

Ve stopách Fort Templiera

Bakhchisaray není prvním bošovickým koněm na přihláškách Prix du Jockey Club. Před třemi lety měl podobné ambice Azovův polobratr Fort Templier. Líbivý ryzák s tempařským projevem vstoupil do klasické sezony dobrým druhým místem v Chantilly, kde mu k vítězství scházel jen krk a porazil o 1 1/2 délky pozdějšího gr.2 vítěze San Huberta.

V následujícím startu v Maisons-Laffitte se mu však nedařilo a místo francouzského derby zamířil do Lyonu Parilly, kde pod Bauyržanem Murzabajevem ovládl stylem start - cíl dostih nezvítězivších na 2200 metrů a dostal se na známku 37. Byl to zároveň jeho poslední úspěch. "Bohužel ho zabrzdily zdravotní problémy. Teď je mu pět let a jeho budoucnost je spíš na překážkách," hodnotí Luka.

Zkušenost s Fort Templierem potvrdila, že vedle vysoké výkonnostní laťky znesnadňuje pokusy o českou účast ve francouzských klasikách také poměrně úzký manévrovací prostor pro přípravné starty. Pařížská verze Velké jarní ceny se běží 16. května, Prix du Jockey Club 6. června.

"Bakhchisaray debutuje příští týden, ten nám to vlastně sám napoví. Pokud nezvítězí nebo nebude bojovat o přední příčky s kvalitními koňmi, tak klasická ambice asi padá," zamýšlí se Luka.

Někteří jeho svěřenci nicméně v minulých sezonách ukázali, že samotný výsledek nemusí být v podobných startech až tak důležitý. "Nechci to úplně srovnávat, ale dobrý příklad je Ignacius Reilly. Něco v práci naznačoval a věřil jsem si s ním, i když měl na kontě jen šesté místo z Chantilly. Bez dalšího mezistartu pak vyhrál Velkou jarní cenu," připomíná.

Ambice majitele Viktora Tymošenka směřují na francouzskou blacktype scénu. "Je chovatel, takže ho zajímá jen blacktype. České starty mu nedávají smysl. Kdyby Bakhchisaray a Paretnit mohli jít domácí cestou, jsem přesvědčený, že by se v našich klasických dostizích neztratili. Uvidíme, jak se ukáží ve Francii a kam se na jaře zařadí," shrnuje Luka.

Na snímku: Bakhchisaray v Bošovicích, foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE