reklama 11D

Gordon Elliott přišel na rok o licenci, polovina trestu je podmíněná

ikonka

Hvězdný irský trenér Gordon Elliott už zná svůj trest v kauze nevhodné fotografie na mrtvém koni. Disciplinární panel IHRB mu v pátek odebral na rok licenci, z toho šest měsíců je podmíněných. Elliott by se tak na podzim mohl vrátit na závodiště.
05.03.2021 23:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B

Irská dostihová autorita IHRB vynesla verdikt nad Gordonem Elliottem. Špičkový trenér, který se před dvěma lety nechal vyfotit vsedě na svém mrtvém svěřenci Morganovi, přišel kvůli poškození dobrého jména dostihového sportu na jeden rok o licenci s tím, že polovina trestu je podmíněná. Zároveň musí zaplatit pokutu 15 000 eur.

Elliottovo slyšení před disciplinárním panelem Irish Horseracing Regulatory Board proběhlo v pátek ráno na závodišti Naas. Trenér dvojnásobného vítěze Velké národní Tiger Rolla trest akceptoval a nebude se odvolávat.

"Beru svou situaci na vědomí, dostal jsem se do ní vlastní vinou. Slyšení bylo férové," citoval Elliotta list Racing Post.

 

Čtěte také: V Deauville se nejvíce dařilo Billabong Catovi, polská hvězda pátá

 

Znamená to, že Elliott nesmí do srpna vyslat žádného koně do dostihu. Už dříve přišel o šanci zúčastnit se letošního festivalu v Cheltenhamu, když British Horseracing Authority předběžně zakázala starty jeho svěřenců na britském území. Podle Racing Postu převezme vedení jeho centrály Cullentra House příští týden Denise Foster. British Horseracing Authority přivítala rychlý postup irských kolegů a potvrdila, že bývalí Elliottovi svěřenci mohou po přesunu k jiným trenérům opět startovat i na anglických závodištích.

"Platím za svou chybu velmi vysokou cenu, ale nemám si na co stěžovat. Láme mi srdce vidět, jako bolest jsem způsobil kolegům, rodině, přátelům a příznivcům. Mám před sebou dlouhou cestu, ale odpykám si trest a vrátím se lepší," dodal Elliott s tím, že děkuje svým majitelům i týmu. Jeho vyjádření vydala PR firma Powerscourt Group.

Páteční verdikt panelu IHRB konstatuje, že renomovaný trenér se jednoznačně provinil proti paragrafu 272(i) irského dostihového řádu, postihujícího narušení integrity a dobrého jména dostihového sportu.

"Komise došla k závěru, že snímek ukazuje na straně pana Elliotta děsivě špatný vkus a demonstruje naprostou absenci respektu vůči koni, za kterého byl v tu chvíli stále zodpovědný. Jsme přesvědčeni, že respekt je integrální a nezbytnou součástí povinností a závazků všech těch, kdo jsou zodpovědní za živá či mrtvá zvířata," uvádí oficiální zpráva.

IHRB se zároveň vyjádřila k motivacím, které vedly minulý víkend ke zveřejnění dva roky starého snímku na sociálních sítích. "Podle poznatků komise má tento případ i temnou stránku. Zveřejnění záběru je součástí koncentrovaného útoku na pana Elliotta, jehož bližší okolnosti zůstávají neznámé. Toto je řečeno nikoli na obhajobu nebo zproštění viny, nýbrž za účelem vysvětlení publikace snímku z roku 2019 v této době."

Elliott dosud připravil vítěze 1838 dostihů. Zatímco největší majitel v jeho středisku, Gigginstown House Stud bratrů O’Learyových, mu vyjádřil podporu, několik klientů už své koně odstěhovalo k jiným trenérům a další vyčkávali na páteční verdikt. V jedenácti startech neporaženého Envoi Allena nově trénuje Henry de Bromhead.

Foto: Racing TV

Jak hodnotíte trest pro Gordona Elliotta?

celkem hlasů: 132

Hlasování skončilo.

Odpovídající 61 / 46.21%
Málo přísný 46 / 34.85%
Moc přísný 25 / 18.94%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE