reklama 11D

Rate, nové tváře i Váňa mladší. Klasické dostihy slibují napětí

ikonka

Pětice klasických dostihů bude zřejmě opět domácí záležitostí. Mezi 181 přihláškami jsou pouze dva koně trénovaní v zahraničí. Zastoupeny jsou všechny přední domácí stáje, ale i hegemon italského překážkového provozu Scuderia Aichner SRL.
30.01.2020 16:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12D
Celkem 181 přihlášek bylo ve čtvrtek odevzdáno do letošních klasických dostihů, což je nejvíce od roku 2016. O účast ve 100. Českém derby se předběžně uchází 42 koní. Ještě o čtyři kandidáty více přilákal St. Leger, který je druhý rok za sebou nejpopulárnější z pětice klasik.
 
Zájem zahraničních stájí zůstává stejně jako v předchozích letech spíše symbolický. Kromě třiceti domácích trenérů odevzdali klasické přihlášky pouze Zuzana Kubovičová a v Německu působící Bohumil Nedorostek. Ten nominoval do Jarní ceny klisen, Českého Derby, Oaks a St. Legeru klisnu Vivienne Wells v majetku české stáje UTRIN. Potenciální slovenskou nadějí pro Velkou jarní cenu a derby je Spartico ze stáje Jakáb.
 
Na přihláškách do 100. Českého derby, které se poběží v neděli 28. června o dva miliony korun v Chuchle Areně Praha, nechybějí loňské dvouleté hvězdy Rate, Albatros Suprtupl či Fraga.
 

Čtěte také: Hvězdným žokejům se daří. Minařík, Janáček a Lukášek o svých plánech

 
Mezi zimními klasickými posilami poutají pozornost zejména importy Františka a Radka Holčákových. Hnědák Troop Commander, akvizice stáje Meridian, loni v přípravě Kevina Prendergasta lehce zvítězil v irském Killarney a získal rating 81. Ještě o jedenáct liber výše vystoupal v loňském hodnocení Zoheyr, který se po zakoupení stájí AGA-Vlachovice přestěhoval od Dermota Welda k Radku Holčákovi. Ze tří loňských startů podal nejlepší výkon při druhém místě v Gowran Parku, kde zaostal pouze o 1 1/2 délky za coolmorským Arthur’s Kingdomem, následně druhým z Criterium de Saint-Cloud (Gr.1).
 
Stáj Meridian je zastoupena ještě dosud nestartovavším svěřencem Zdena Koplíka Vindicatorem. Novými tvářemi jsou i ve Francii získaný hnědák Galnots ze stáje Dr. Lischka Jelen nebo dosud nestartující vlastní odchovanec Valentina Buchtojarova a Jevgenise Kapuševa Zaukhan.
 
Zajímavostí letošních klasických dostihů je možná přítomnost italských překážkových šampionů Josefa Váni mladšího a stáje Scuderia Aichner SRL, kteří přihlásili tmavého hnědáka Shamalanna. Syn Canford Cliffse z chovu Aga Khana byl koupen za 16 000 eur. Trenérem potenciální klasické naděje je také Jiří Kousek, jehož svěřenkyně Papagena je hlášena do Oaks.
 
DS Gaudium, majitel vítězky loňské Jarní ceny klisen Gold Memory, má letos ve hře tmavou hnědku Secret Passion. Dcera hřebce Havana Gold vykazuje podobnou dvouletou kariéru jako její úspěšná předchůdkyně. V tréninku Archieho Watsona to dotáhla k ratingu 62 a loni v říjnu byla získána za 7500 guinejí.
 
Mezi dvojicí jarních klasických dostihů je letos dvoutýdenní odstup. Jarní cena klisen se poběží 2. května v Mostě, Velká jarní cena 17. května v Chuchle Areně Praha. O první úspěch v obou dostizích od roku 1979 se můžou pokusit Anča, Brignonan Plages, Fraga a Redhead Lady.
 
 
Foto: Václav Volf




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE