reklama 11B

Na začátku jsem sršela radostí, že mohu mít koně, vzpomíná Synková

ikonka

Radka Synková prožívá svou úspěšnou sportovní kariéru ve všestrannosti spolu s plnokrevným valachem A Cruyffem. V začátcích sama nečekala, že se dostane až do úrovně ST a jejím přáním je nyní absolvování seniorského mistroství České republiky.
20.05.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Více než dvacet let již obklopují koně Radku Synkovou, která se do toho pravého jezdeckého sportu na vyšší úrovni propracovala až v roce 2006. „Koně jsem milovala už od dětství. Když jsme trávily se sestřenkami víkendy u babičky, vyklízely jsme kurník a připravovaly zázemí pro našeho vysněného poníka. A když se nám naskytla příležitost ke koním docházet a začít se učit jezdit, byly jsme radostí bez sebe,“ vzpomíná Radka Synková, jež nyní se svou stájovou jedničku, kterou je plnokrevný valach A Cruyff, dosahuje výkonnosti stupně ST ve všestrannosti. 
 
Vybavíte si svůj úplně první kontakt s koňmi a na kterém místě se dále odehrávaly vaše jezdecké začátky? Kdo vás ke koním přivedl? 
Úplně první kontakt s koňmi byl asi v cirkuse nebo ZOO, když jsem byla opravdu malá. Ke koním jsem se odhodlala docházet sama, případně se svými kamarádkami, a to právě do rodinné stáje Míši Coufalové v Kamenné Horce.
 
Věnujete se všestrannosti na vysoké úrovni. Je to vaše jediné sportovní zaměření? 
Ano, v této jezdecké disciplíně jsem již dosáhla úrovně ST. Tréninkově jezdíme na parkurové závody nebo drezuru, ale jiná odvětví jezdeckého sportu jsem nezkoušela.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? 
První hobby parkury jsem jela se svým poníkem Šošonem, tehdy v domovské stáji. První soutěž jsme šli čistě, v druhé soutěži se mnou utekl z kolbiště. První oficiální parkurové závody jsem absolvovala se svým plnokrevným valachem A Cruyffem v Pardubicích na stupni Z a první závody ve všestrannosti taktéž v sedle tohoto koně a proběhlo to v Lošticích na obtížnosti ZL.
 
Která místa a jezdecké areály využíváte pro trénink? 
V zimních měsících jezdíme do haly a při adekvátním počasí na pískovou jízdárnu do stáje AR Květná, kde se připravujeme a trénujeme pod vedením pana Aleše Richtera.
 

Psali jsme: Antonie Pilátová dostala poníka Juráška. Nechtěla už přestat jezdit

 

Kdo vás jezdecky zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti?
Základy mi dala Míša Coufalová z Kamenné Horky. Dále také Markéta Bártová, u které jsem svoji jezdeckou kariéru začínala. Pak určitě musí být zmíněn pan Milan Beneš, který mě seznamoval s různými jezdci, vozil mě na tréninky a vždy mi „dohodil“ někoho, kdo se mě ujal.
 
Komu nejvíce vděčíte za to, čeho jste v jezdeckém sportu dosáhla? 
Nejvíce vděčím právě panu Benešovi – Samovi, který mě ke všestrannosti dovedl. A také hlavně mému manželovi Jakubovi, který mi se vším pomáhá, je mi oporou, ale hlavně je řidičem, ošetřovatelem, trenérem a chůvou v jednom. A samozřejmě celé rodině a přátelům, kteří mě v mých snech podporují.
 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce? 
To bylo asi mé první L ve všestrannosti, kdy jsme vybojovali s A Cruyffem druhé místo. Nejvíce si cením třetího místa při mistrovství České republiky mladých jezdců ve všestrannosti z roku 2015 a třetího místa při finále Zlaté podkovy v roce 2021.
 
Je pro vás některý z koní vaší kariéry nejvíce výjimečný? 
Jelikož celou svou závodní kariéru, až na pár parkurů a jednu všestrannost, jezdím s A Cruyffem, je právě on ten pro nejvíce výjimečný.
 
Jakým dalším aktivitám se v rámci jezdectví věnujete a jaká je vaše aktuální pozice v tomto prostředí? 
Jednou týdně dochází do stáje dvě místní holčičky, kterým pomáhám se základy ježdění, chodíme spolu na vyjížďky a staráme se společně o koníky. Jinak jsem pouze jezdcem a ošetřovatelem.
 
Jaké sportovní ambice jste měla ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví? Čeho byste dále chtěla ještě v tomto sportu dosáhnout? 
V začátcích jsem neměla žádné ambice. Sršela jsem štěstím a radostí, že mám vůbec koně. Že jsem se za začátku účastnila několika parkurů, to už byla jen třešnička na dortu. Sama jsem doposud nevěřila, že naši kariéru dotáhneme až na úroveň ST ve všestrannosti a jediné, co bych ráda ještě někdy absolvovala, je mistrovství České republiky seniorů ve všestrannosti.
 
Foto: Marcel Runštuk / poskytla Radka Synková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE