reklama 11B

Trvalo to. Cestu si však k sobě Kateřina Deverová s Carlott našly

ikonka

Od roku 2017 se pravidelně účastní pohárových i mistrovských soutěží Kateřina Deverová spolu se svou výjimečnou klisnou Carlott. Začátky v jejím sedle nebyly úplně jednoduché. První společné vítězství proběhlo po překonání strachu z mycího boxu.
20.04.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Členka hořovického týmu Kateřina Deverová, jenž také pravidelně reprezentuje při mistrovských parkurových závodech a jednotlivých kolech Českého skokového poháru, aktuálně dosahuje výkonnosti stupně ST.  Momentální stájovou jedničkou a zároveň nejvíce výjimečnou klisnou je pro ni třináctiletá slovenská klisna Carlott (Colonel x Atlas). 
„I když jsem moc koní nevystřídala, právě Carlott má nejvýraznější osobnost, s jakou jsem se kdy setkala“ zmiňuje v úvodu jezdkyně.   
 
Jaké bylo vaše první společné setkání? Vzpomenete si na první společný úspěch?
Poprvé jsem na ní seděla v březnu roku 2017, když jsme sháněli druhého koně do sportu. Naše začátky rozhodně ideální nebyly, velký počet závodů jsme vůbec nedokončily, protože jsem z Carlott měla strach a jednoduše na ni jezdecky nestačila. Hodně vděčím Peterovi Rhodesovi, který mi s ní dost pomohl a díky kterému se mi časem začala lépe jezdit. 
Naše první velké vítězství se neodehrálo na kolbišti, nýbrž v mycím boxu, kam jsem ji dostala po nejméně dvou měsících dřiny. Nevím, co se poté přesně stalo, ale nakonec jsme si prostě vzájemně sedly. Řekla bych, že nám prostě jen trvalo si k sobě najít cestu.
 
Je něco, v čem konkrétně vás jako jezdce posunula Carlott dál? 
Určitě mi toho dala spoustu, sice nyní jiné koně nejezdím, ale dost věcí se mi hodí i v běžném životě. Naučila mě trpělivosti, vytrvalosti a dbala na rozvoj mého kritického myšlení.
 

Psali jsme: Lucie Příhodová společně s Exotikou dospívala. Žily jedna pro druhou

 
Můžete nám přiblížit chování a vlastnosti vaší výjimečné klisny?
Je hodně tvrdohlavá a docela lenoch, ale zároveň umí být to nejmilejší stvoření na světě, když se jí tedy zrovna chce. Pokud se jí něco nezdá, dá vám to dobře najevo. Taky je citlivá na dodržování zajeté rutiny, pokud je něco jinak než obvykle, znejistí.
 
Vybavíte si nějaké vtipné historky nebo zajímavé zážitky? 
Zážitků spolu máme za těch let víc než dost, ale jeden z nich podle mě stojí za zmínku. Stalo se to na poháru v Martinicích v roce 2020. Ráno jsem k ní přišla s kolečkem, a jako vždy otevřela její box. Z nějakého důvodu se kobyla rozhodla to kolečko přeskočit a za chvíli celá šťastná sprintovala po loukách okolo areálu, já samozřejmě za ní. Nakonec jsem jí chytla skoro na křižovatce u Březnice, kdy ke mně jako by nic prostě přiklusala a nechala se v naprostém klidu dovést zpět do boxu.
 
Kterých dalších společných úspěchů si v sedle této klisny ceníte nejvíce? 
Nejvíce si cením druhého místa při hořovickém kole Českého skokového poháru v roce 2021 v kategorii U25. Poté pro mě hodně znamenalo vybojování osmého místa při mistrovství České republiky v kategorii starších juniorů v roce 2020.
 
Jaké jsou vaše plány pro tuto sezonu a také dále do budoucna? 
Tuto sezónu bych se chtěla dál účastnit seriálu pro jezdce do pětadvaceti let, absolvovat první společné ST** a když vše půjde dobře a neobjeví se žádné komplikace, tak bych se chtěla zkusit zúčastnit mistrovství České republiky v kategorii žen. Co přijde dál, to uvidíme časem.
 
Foto: Equifo, Zenon Kisza, Jakub Mikulica / poskytla Kateřina Deverová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE