reklama 11D

Pólo svět vás vtáhne a nepustí. Denisu Pšeničnou drží už šestým rokem

ikonka

Denisa Pšeničná již šestým rokem pracuje v Anglii, kde se pohybuje ve stájích zaměřených na pólo. V rozhovoru kromě vzpomínek na své začátky popisuje i každodenní fungování v pólo stáji nebo poukazuje na rozdílné způsoby ustájení u nás a v Anglii.
04.08.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Denisa Pšeničná nepochází z koňské rodiny a ani se nechtěla živit prací u koní. Nakonec ji ale uchvátil pólo svět a již šestým rokem pracuje v Anglii. Nějakou dobu strávila i v Severním Irsku ve stáji Kennetha Grahama nebo v Norsku u rodiny Gulliksenů.
 
Vybavujete si svůj první kontakt s koňmi?
To musím zavzpomínat, protože už je to nějakou dobu zpátky. Myslím, že to bylo v malé vesničce na západě Čech, kde jsme několik let bydleli. Chovali tam shetlandské poníky, a když jsme šli na procházku, vedla naše cesta kolem. Později jsem se chtěla svézt pokaždé, co to šlo. Také mě sem tam vzala jezdit mamky kamarádka. Potom jsem absolvovala asi dva koňské tábory, pár jezdeckých lekcí a návazně na to jsem začala pomáhat ve stáji o víkendech. Za to jsem měla možnost jezdit a posouvat se dál. Z víkendů se rychle stal skoro dennodenní pobyt ve stáji. Někdy jsme jezdili každý den, někdy jsme se na koně nedostali dva týdny, ale ani to nás neodradilo.
 
Jsem jediný koňák v rodině, což může být celkem překvapující a to, že bych u koní chtěla zůstat, jsem si prostě přála a doufala, že mi to bude umožněno. To, že se jim budu věnovat až v takovéto míře, mě nenapadlo ještě ani pár let zpátky.
 
Vy za sebou máte i krátkou sportovní kariéru, ta se vyvíjela jak?
Na podzim roku 2011, když mi bylo čtrnáct let, jsem v Tachově složila Zkoušky základního výcviku jezdce. Ten rok v červnu jsem absolvovala i svůj první hobby parkur, který měl sloužit jako příprava na zkoušky. Pamatuji si ho skoro živě. Jela jsem parkur vysoký 90 centimetrů na šimlovaté klisně jménem Gája a byla jsem hrozně nervózní. Základní kolo jsme šly bez chyby a v rozeskakování jsem zapomněla na jeden skok, ale udělaly jsme si kruh a parkur dokončily bez další chyby a s dobrým pocitem.
 
Má závodní kariéra se skládala hlavně z hobby parkurů a drezur, těch oficiálních bylo minimum. Ambice byly, sny a přání ještě větší, ale bohužel jsem neměla dostatek prostředků se posunout na vyšší úroveň. Ovšem doma jsem měla k dispozici několik koní na ježdění, pomáhala organizovat jezdecké tábory a na závody jezdila pomáhat kamarádům. Několik let jsem trénovala začátečníky i pokročilé všech věkových kategorií a spousta z nich teď aktivně závodí, což mi dělá ještě větší radost.
 
Jaká disciplína vás zaujala a proč?
Vždycky jsem měla ráda skokany a o ničem jiném jsem ani nepřemýšlela. Asi až s příchodem za prací do Anglie se to změnilo a nyní jsem několikátým rokem u póla. Ovšem pokud se mě někdo zeptá, co preferuji, tak i přesto, že jsem momentálně v pólo světě, má odpověď je neutrální.
 
Momentálně pracujete ve stáji v Anglii, kde se přesně nachází a o jakou stáj se jedná?
Od letošního března jsem v nové práci, je to obrovský areál jménem Black Bears Polo Club a nachází se u krásného městečka Henley on Thames, přibližně hodinu od Londýna. Na letošní léto je tady asi 180 koní. Každý tým nebo soukromý jezdec si tady pronajímá boxy, má vlastní "řetězec" poníků, vlastní ošetřovatele a k dispozici vše, co areál nabízí. Od kolotočů, mycích placů, výběhů, dlouhé cvalové dráhy, velké pískové arény a několika tréninkových a hracích travnatých hřišť.
 

Psali jsme: Práce se Zuzanou Zelinkovou mi otevřela dveře do světa, říká Javorková

 
Práce v Black Bears Polo Club ale není vaše první angažmá v Anglii. Kde jste začínala, jak jste se na toto místo dostala, a jak probíhaly vaše začátky?
Má první práce v Anglii byla ve stáji Ham Polo Club na předměstí Londýna, kde jsem strávila pět letních sezon, což je období od března do září. Má první sezona byla v roce 2017.
 
Odjet pro mě bylo hodně těžké, nejen strach z neznáma, ale hlavně to, že doma všechny a všechno nechávám. Když se teď podívám zpět, tak to vlastně nechápu. Od malička jsem se bála i nastoupit do autobusu a sama si říct o lístek.
 
Upřímně, asi jsem v tu dobu moc nevěděla, co mě čeká a hlavně jsem měla být pryč jen tři měsíce. Vtipné na tom je, že jsem neuměla anglicky, ve škole jsem maturovala z němčiny a anglicky jsem se uměla možná tak představit. V tu dobu jsem se tomu samozřejmě nesmála, ale v areálu pracovala Sam z České republiky, která mi pomohla vše zařídit a vysvětlila mi, že nebude problém se vše naučit za pochodu. A také jsem se dva dny před odletem dozvěděla, že se mnou poletí ještě jedna Češka.
Mému rozhodnutí a odjezdu předcházela nemoc, pobyt v nemocnici, a tím pádem nepokračování ve vysoké škole. Nejsem tím nejlepším příkladem, ale v tuto dobu jsem "náhodou" dostala nabídky do zahraničí a řekla jsem si, proč to nezkusit, když jsem ve škole zameškala už tak moc, že bych stejně musela začít od začátku. Asi nějaké dobré načasování.
 
Vystřídala jste i nějaké jiné stáje v zahraničí?
První sezona v Anglii mi otevřela oči a poskytla spoustu možností, o kterých jsem neměla ani ponětí.
Po prvních dvou sezonách jsem si nechávala zimu volnou. Díky tomu jsem během této doby měla možnost strávit dva týdny jako freelance groom ve skokové stáji Kennetha Grahama v Severním Irsku. Co mi ale dalo opravdu hodně, a kamarádce Niki Javorek jsem za to neskutečně vděčná, bylo pár týdnů s ní v Norsku u rodiny Gulliksenů, a poté možnost s nimi absolvovat cestu na MET do Španělska. Po třetí letní sezoně jsem dostala nabídku, jestli nechci zůstat v Anglii i na zimu. Tato nabídka přišla perfektně načasovaná, neboť bylo poprvé, kdy jsem začala přemýšlet o zimě v Anglii. Z jedné zimní sezony už byly tři a místem je stáj týmu Park Place, lidmi nazývaná jako největší pólo organizace díky jejich velké základně v Anglii a na Floridě.
 
Proč právě stáj zaměřená na pólo?
Pólo svět vás vtáhne a nepustí. Co se mi na začátku líbilo, bylo třeba to, že je to sezónní práce, a pokud by se člověk rozhodl být každou sezonu v jiné stáji a zimu trávit například cestováním, tak může. Jinak to musí být asi lidé kolem, charakter a typ koní, ježdění v setech a celkový systém práce. Ale musím uznat, že normální ježdění mi občas chybí.
 
Co je náplní vaší každodenní práce?
V podstatě úplně vše. I věci, co člověka ani nenapadnou. Hodně se to odvíjí od toho, jestli cestujeme do jiného klubu, hrajeme doma, nebo se jen jezdí. Mám na starosti šest koní se vším všudy - ježdění, asistence u veterináře a kováře, příprava na pólo nebo na ježdění doma pro jejich majitele. Běžně začínám v šest hodin a práce zahrnuje krmení, čištění boxů, ježdění setů, a poté příprava na pólo, které máme tak třikrát až čtyřikrát týdně. Po hracím ránu nebo odpoledni mají koně většinou volno ve výběhu. Jsou dny, kdy jsme ve stáji od tmy do tmy a pořád je co dělat. Jindy má člověk celé dopoledne volné nebo dlouhou obědovou pauzu.
 
Co přesně znamená to „ježdění setů“? Není to nebezpečné?
Je to typické pohybování koní u póla, kdy na jednom koni jedete a ostatní jsou po stranách. Jejich počet záleží hlavně na šířce dráhy, ale většinou jsou nejméně tři. Když jich berete víc, je potřeba je znát a optimálně sestavit. Někdy se stane, že máte koně, na kterém sety nejezdíte, nebo třeba musí chodit jen vlevo. Výhodné to je jak na začátku sezony, kdy koně ještě nejsou v kondici, tak při jejím udržování v průběhu sezony. A také když je potřebujete kamkoliv vzít, tak mohou jít všichni společně. 
 
Kůň, na kterém sedíte, cválá a ostatní vedle klušou. Díky tomu mají i jiný pohyb, než jen cval při hře. A také nemusí všichni pokaždé pod sedlo a přesto mají dostatek pohybu. Občas se stane, že jdeme na set ráno i odpoledne, den před hrou mají na programu samotné přiježďování na hřišti nebo v aréně, a když máme pólo hned ráno, tak předtím nejezdíme a po návratu jdou rovnou do výběhu. 
 
Určitě bych neřekla, že je to nebezpečnější než cokoliv jiného u koní. Koně jsou tak naučení a snášejí se dobře.
 

Čtěte také: Karolína Matalová: U Breena se koně před obsedáním učí na dvou lonžích

 
Máte odtamtud nějakou vtipnou historku nebo zážitek?
Nejvtipnější je podle mě to, že když jsem dostala otázku, jestli chci po škole pracovat s koňmi, tak mojí odpovědí bylo jednoznačné ne. Ale asi to bylo i tím, že jsem nevěděla, jaké existují možnosti. A navázala jsem na to tím, že jsem odjela za prací do Anglie bez znalosti angličtiny. Jen tedy tomu se směju a zároveň nad tím kroutím hlavou až teď.
 
Jeden z těch vtipných, ale zároveň otřesných zážitků, je z roku 2019, kdy jsme jeli čtyři ošetřovatelé se svými koňmi na pólo do jiného klubu. Třicet minut po odjezdu jeden zjistil, že mu chybí kůň a pokračovalo to tím, že nás řidič dovezl na jiné místo než měl. Naštěstí přejet trvalo maximálně půl hodiny a celý tento výjezd završilo vtipné anglické počasí, kdy se najednou z ničeho nic rozpršelo a začal foukat tak silný vítr, že nám všechny věci létaly vzduchem. Nakonec náš tým ten den vyhrál, a tak jsme se všichni zasmáli, jak šílený den to byl, a že už jsme naštěstí na cestě domu.
 
Naučila jste se v Anglii něco nového?
Naučila jsem se toho tolik, ve všech možných směrech, a jsem za to neskutečně vděčná. Každý by měl mít na paměti, že ne každý den je skvělý, ale i z takových dnů se člověk učí a všichni se učíme každým novým dnem, ať jsme kdekoliv.
 
Poznala jsem skvělé lidi z různých zemí, získala spoustu příležitostí, a po pár letech se mi dokonce podařilo přivézt si vlastního koně z České republiky. Méně vděčná jsem za všechna zranění, co jsem cestou pobrala, ale i to k tomu bohužel patří.
 
Vidíte nějaký rozdíl v přístupu ke koním a jezdectví mezi Českou republikou a Anglií?
Nemyslím si, že je tu vyloženě rozdíl v přístupu. Lidé používají vybavení, které když vidíte, tak si řeknete: „Jo, to je ta jejich anglická klasika.“ Je tu ale něco, co mě zaujalo hned na začátku, a tím jsou typy ustájení. Většina stájí nabízí tři typy: plné ustájení, které zahrnuje i pohybování a přípravu koně pro majitele; poloviční, které je jako naše klasické a posledním je takzvané „udělej si sám". Cena za tento typ ustájení zahrnuje pouze pronájem boxu a o všechno ostatní se stará majitel koně. Provozovatel ustájení má většinou v nabídce za příplatek možnost puštění a zavření koně z výběhu nebo nakrmení v pracovní dny, a tak podobně.
 
Pokud bych se měla dívat na rozdíl u pólo koní, tak je to určitě jejich systém práce a odpočinku. Koně používaní na letní sezonu tráví zimu odpočinkem ve výbězích a do práce se přivezou zase začátkem března a postupně se dostávají do kondice. Takže i přesto, že mají někteří opravdu náročnou sezonu, tak zasloužený odpočinek čeká každého.
 
Jaké jsou vaše plány a cíle do budoucna?
Plány vyloženě nemám. Během doby co jsem v Anglii mi přišlo několik lákavých nabídek, ale neměla jsem důvod pro změnu. Po výpomoci na Prague Playoffs nebo návštěvách velkých pólo akcí mi občas v hlavě proběhne myšlenka, že podílet se na takových akcích v týmu pořadatelů by se mi asi líbilo.
 
Foto: poskytla Denisa Pšeničná



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE