reklama 11A

Neuvěřitelná série pokračuje. Kratochvíl vyhrál posedmé Prvomájovou

ikonka

Forever Dry nepatřil před startem Prvomájové steeplechase k hlavním favoritům. Byl to ale právě bělouš stáje Statek Blata Český Ráj, který dostal publikum v Lysé nad Labem do varu. Prodloužil totiž velkou sérii Jana Kratochvíla a Josefa Váni.
01.08.2020 23:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Vítězství Jana Kratochvíla v Prvomájové steeplechase se stala v posledních sezonách tak pravidelným jevem jako dopravní zácpy na dálnici D1. Od roku 2014 nezískal tradiční vrchol sezony v Lysé nad Labem nikdo jiný než právě stájový jezdec trenéra Josefa Váni. A platí to i po sobotě.
 
Po Rabbit Wellovi, Ange Guardianovi, Theophilovi a Power Zarovi dovedl Kratochvíl k úspěchu i bělouše Forever Drye ze stáje Statek Blata Český Ráj. Druhý finišoval Sztorm před Peintre Elusifem a Big Magem, sázkový favorit Dusigrosz se musel spokojit s pátou příčkou.
 
Zatímco pro Kratochvíla to sedmý úspěch v Prvomájové, Josef Váňa se v roli trenéra radoval už počtrnácté od roku 1995, kdy připravil svého prvního vítěze Taškáře.
 
"Ani ve snu mě nenapadlo, že by se nám dnes mohlo povést vítězství. Věděl jsem, že se Forever Dry zlepšuje a moc se mi líbil, ale tak dobrý výsledek jsem přece jen nečekal. Je to pro mě velký zážitek a skoro nemůžu uvěřit, že jsem v Prvomájové nikdy nebyl hůř než první," usmíval se Kratochvíl.
 

Čtěte také: Obrovská solidarita. Svět turfu se spojil na podporu Filipa Minaříka

 
Bělouš z chovu německého hřebčína Etzean na rovině vyhrál jedničkovou Velkou cenu BBAG a běžel dvě derby, ale na překážkách sbíral až do soboty jen umístění. Kratochvíl ho v nijak rychlém tempu udávaném třináctiletým veteránem Paretem držel schovaného na pozici. "Trenér Váňa mi říkal, abych nevodil. Bylo to tak akorát, ale myslím, že by Forever Dry vzhledem ke své rovinové třídě zvládl i rychlejší dostih," vysvětloval žokej po doběhu.
 
V dostihu bez pádů, v němž se nedostal do cíle jen zadržený Larizano, se Forever Dry pohyboval kolem třetího, čtvrtého místa. Když Marek Stromský v posledním okruhu poslal do vedení Sztorma a snažil se jít do trháku, Kratochvíl byl připraven. Jedenáctiletý hnědák stáje Nýznerov sice podal další velký výkon, ale stejně jako v červencovém Memoriálu Evy Palyzové nakonec odešel těsně poražen.
 
V cílové rovině totiž Forever Dry ve vnější stopě dokázal zrychlit a bojujícího Sztorma o krk udolal. Třetí Peintre Elusif ztrácel dalších 2 1/4 délky. "Myslím, že skokansky dozrává. Už ví, že si na těžších skocích musí dát pozor. Irskou lavici dnes zvládl úplně perfektně, zahrádky také. Pak už jsem si jen počkal na cílovou rovinu," řekl o vítězi Kratochvíl.
 
"Zase jsme těsně podlehli. Třetí příčky beru, ale druhá místa jsou těžká. Stejně jako minule nám chyběl jen malý kousek," litoval trenér druhého v cíli Greg Wroblewski.
 
Úspěchy Bartoše i Lukáška
 
Josef Bartoš si zklamání s Dusigroszem, který udělal chybu na Irské lavici a v posledním kilometru slábnul, vynahradil úspěchem na proutěných překážkách se Skyline Runnerem. Svěřenec Lenky Horákové po tuhém boji o krátkou hlavu porazil minule vítězného Res Judicatu, solidní překážkový debut zaznamenal na třetím místě Angkor Wat. Pro Bartoše to bylo 250. překážkové vítězství na českém území, celkem se dostal už přes hranici 700.
 
Vedoucí muž průběžné rovinové statistiky Tomáš Lukášek startoval v Lysé nad Labem pouze jednou. Zato však na horkém favoritovi Bob Heartovi, který ve III. kategorii na 1700 metrů dominoval o 7 délek. Za ním se seřadili Mequinenza, Facts And Figures a Carmella.
 
Nepříliš pohlednou předehru měl dostih dvouletých nezvítězivších, do něhož po velké nervozitě před startovacími boxy neodskočili stávkující Famous Catini a Ruler Baby. Ve zbylém pětičlenném poli se stala nejsuverénnější vítězkou dne hnědka La Fantazia s Adamem Florianem. Vlastní odchovankyně stáje DAR, dcera plemeníka Zazou a třídové vytrvalkyně Leo Gali, se prosadila o 8 délek před Charleston Charliem a Solid Evidence.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE