reklama 11B

Obrazem: Koňská krása, elegance a návrat do historie v Kroměříži

ikonka

Po třech letech se Kroměříži uskutečnila ve dnech 24. a 25. září Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží. Celkem třináct účastníků z České republiky, Polska a Německa se porovnávalo se svými kočáry ve třech různých zkouškách.
27.09.2022 14:05  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží v Kroměříži zahájila v sobotu dopoledne hodnocením jednotlivých kočárů, kočích a koní. Důraz byl kladen nejen na stáří a zachovalost kočáru, ale také na to, jakým způsobem jsou udržované, zda na nich nejsou prvky, které neodpovídají dobovému vzhledu a podobně. Důležitou roli hraje také správný oděv kočího, respektive přísedících a v neposlední řadě postroje koní.
 
Kolem poledne se účastníci přesunuli na dělostřeleckou louku, odkud se před jednou hodinou odpolední vydal slavnostní průvod přes Kroměříž. Zakončen byl na tamním náměstí.
 
V neděli dopoledne pokračovala soutěžní část akce druhou zkouškou. Tou je distanční jízda přes Kroměříž. Spřežení projížděla také obcemi Bezměrov a Lutopecny a jejich cílem byla opět zámecká zahrada v Kroměříži. 
 
Na šestnáctikilometrové trase účastníci měli pět překážek, které museli absolvovat. Jednalo se například o dvě bílé čáry na zemi, mezi nimiž musel kočár projet tak, aby se jich jeho kola nedotkla, nebo dokonce nevyjela z vymezeného prostoru. V případě chybného průjezdu byla přidělována penalizace.
 
Třetí zkouška byla v podobě tradičního vozatajského parkuru mezi kužely, jenž byl postaven na ocúnové louce. Soutěžící tak museli absolvovat všechny připravené v daném pořadí, aniž by shodili míčky na kuželech, a v co nejrychlejším čase.
 
Celkové vítězství patřilo polskému vozatajovi Lukaszovi Panekovi startujícímu s kočárem Phateon z roku 1915. V úvodní zkoušce zapisoval 12,42 bodů, což sice nebylo úplně nejlepší hodnocení, ale na kontakt se špičkou to stačilo. Distanční jízdu absolvoval jako jeden ze tří účastníků bez penalizace a jeho triumfu rozhodl definitivně bezchybný parkur. Závod dokončil s 12,42 body. 
 
Do té doby vedl Irek Kozloski taktéž startující s kočárem označeným jako Phateon. Jeho stáří se datuje k roku 1900 a jeho stav komise ohodnotila jako nejlepší. Získal 9,67 bodů, přičemž nikomu jinému se pod hranici 10 bodů dostat nepodařilo. I tento soutěžící projel distanční jízdu s nulou na bodovém kontě, ale pět trestných bodů z parkuru jej odsunulo s konečnými 14,67 body na druhé místo. 
 
Nejúspěšnějším Čechem byl Lubomír Doležel s kočárem Mylord z roku 1900. Při úvodním hodnocení inkasoval 18,17 bodů. I když v neděli nezaznamenal žádný trestný bod, na lepší, než třetí místo to nestačilo. 
 
Další startující již měli poměrně větší bodový odstup. Čtvrtá dokončila s 27,65 body Polka Justyna Przyborowska na kočáru Mylord z roku 1912. Pátý byl s výsledným skóre 29,33 bodů Jiří Hladík na loveckém kočáru z roku 1895. Šestý řádek výsledkové listiny zaujala Martyna Beblot v kočáru Landauer z roku 1887, když ve třech zkouškách nasbírala 30,92 bodů.
 
Vůbec nejstarším kočárem pak byl Phateon z roku 1870, který do Kroměříže dovezl německý vozataj Matthias Pfeifer. Díky 32,50 bodům skončil nakonec sedmý. 
 
Foto: poskytli Dalibor Gregor, Tereza Šebková a Karel Rozboud



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE