reklama 11D

Kroměříž hostí soutěž tradičních zápřeží. Závodit budou i šestispřeží

ikonka

Chcete vidět závodit šestispřeží? V Kroměříži se o víkendu 28. a 29. září bude konat mezinárodní soutěž tradičních zápřeží. Účast na této mimořádné sportovní události přislíbili jezdci ze Slovenska, Polska, Německa a Španělska.
24.09.2019 13:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Ve dnech 28. a 29. září 2019 se uskuteční v kroměřížské Podzámecké zahradě historicky první mezinárodní soutěž tradičních zápřeží v České republice. Účast v soutěži již potvrdili vozatajové z České republiky, Slovenska, Polska, Německa a Španělska.
 
Diváci se mohou těšit na různé typy zápřeží. Obdivovat budou moci sportovní výkony vozatajů i eleganci koní. 
 

Charakteristika soutěže tradičních zápřeží

 
V dnešní době je věcí prestiže pro většinu mužů a gentlemanů z vyšší společnosti vlastnit ten nejelegantnější, nejmodernější, nejrychlejší a mnohdy i ten nejdražší automobil. V minulosti to byla ekvipáž, která budila zasloužený obdiv svého okolí.
 
Ekvipáží se rozumí celé spřežení, které se skládá z koní, jejich postrojů, kočáru, kočího, jeho přísedícího a všeho, co k tomu patří až po ty nejmenší drobnosti a detaily.
Tradiční kočárové ježdění bude vždy obrazem elegance, stylu, krásy, praktičnosti a dovednosti, což musí být i do budoucna zachováno.
 

Kritéria hodnocení, soutěžní kategorie, podmínky účasti

 
Při soutěžích tradičních zápřeží se nejedná o vozatajské závody, jak je známe dnes, ale jde o soutěže, kde se klade důraz hlavně na soulad, eleganci, tradici, dovednosti vozataje a ovladatelnost koní.
 
Soutěž se skládá ze tří částí:
•       hodnocení zápřeže
•       terénní jízda s překážkami
•       vozatajský parkur
 
Těchto soutěží se mohou zúčastnit vozatajové jak s historickými vozy, tak s moderními kočáry, kromě maratonských. Také se mohou prezentovat zápřeže v „lidovém“ či „regionálním“ stylu. Soutěže se mohou účastnit spřežení od jednoho do šesti koní.
 
V sobotu 28. září 2019 od 10.00 hodin se uskuteční v Podzámecké zahradě v prostoru před zámkem komentovaná prezentace a hodnocení spřežení. Ve 13.00 hodin vyjede slavnostní průvod kočárů z Pionýrské louky ulicí Kovářskou na Velké náměstí, Sněmovní náměstí a vrátí se do Podzámecké zahrady.
 
V neděli 29. září 2019 v 8.00 hodin vyrazí soutěžní zápřeže na terénní jízdu kolem Kroměříže a ve 13.00 hodin předvedou mistři opratí svůj um při vozatajském parkuru na zadních loukách Podzámecké zahrady. 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE