reklama 11B

Nieslanik: V Goodwoodu o Ponntose hodně stáli, dráha by mu mohla sedět

ikonka

Poklidný přesun ve výrazném předstihu a s "přestupem" v německém Mannheimu. Tak cestoval šampion Ponntos do Goodwoodu, kde v pátek podruhé změří síly se špičkovými britskými sprintery. Do hřebcova sedla se vrací žokejská superstar Frankie Dettori.
26.07.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Druhý britský start šampiona sprinterů Ponntose začíná nabírat konkrétní obrysy. Hřebec majitelky MUDr. Evy Nieslanikové se na grupu 2 King George Qatar Stakes připravuje od minulého víkendu přímo v Goodwoodu.

"Původně jsme chtěli vyrazit do Anglie až v neděli, ale pořadatelé volali, že potřebují opět odebrat dopingové vzorky před dostihem a že by se to už nestihlo odeslat do laboratoře, tak jsme museli cestu urychlit," řekl serveru Jezdci.cz manažer stáje Petr Nieslanik na nedělních dostizích v Karlových Varech.

"My jsme se právě vraceli z Francie a Honza Rája s Ponntosem nám jeli naproti. V Mannheimu jsme si přehodili auta i koně. Cesta nakonec proběhla v klidu a Ponntos v pořádku dorazil do Goodwoodu," dodal.

 

Čtěte také: Nejprve boxy, pak soupeři. Rex Of Thunder v Karlových Varech nezklamal

 

Pět furlongů dlouhé King George Qatar Stakes se koná v pátek odpoledne jako hlavní dostih čtvrtého dne populárního letního mítinku Glorious Goodwood. Do Ponntosova sedla se vrací Frankie Dettori, který se s hřebcem seznámil při květnovém vítězství ve stejně dlouhé pařížské grupě 3 Prix de Saint-Georges.

"S Dettorim jsme byli v kontaktu a on už dříve avizoval, že pokud nebude mít žádný z majitelů, pro které teď přednostně jezdí, v našem dostihu koně, tak si rád na Ponntose opět sedne. Minulý týden jsme si to potvrdili a vše je domluveno," potvrdil Petr Nieslanik.

Po sobotním škrtání zůstává ve hře šestnáct kandidátů, Ponntose vidí ostrovní bookmakeři ve druhém sledu s kurzy kolem 14:1. Předběžnými favority jsou vítěz grupy 3 Raasel a tříletý Mitbaahy.

Z Ponntosových přemožitelů v King’s Stand Stakes by mohli běžet třetí Acklam Express, pátý Equilateral, devátý Lazuli a jedenáctý Existent. V poli zatím zůstává i tříletý Cadamosto, který na Royal Ascotu zaujal čtvrtou příčkou v Commonwealth Cupu.

Poučení z Ascotu

Glorious Goodwood původně v plánech Ponntosova týmu nefiguroval. Pořadatelé však měli o účast českého rychlíka eminentní zájem, poslali pozvánku a opakovaně o Ponntose usilovali.

"Po Ascotu nedostával moc práce. Neviděli jsme na něm větší únavu a začínal být naopak zase veselý. Z Goodwoodu nám volali před přihláškami a hodně o Ponntosovu účast stáli. Trochu se nám to rozleželo v hlavě, tak jsme zjišťovali profil dráhy, zhlédli jsme pár tamních dostihů a nakonec jsme se rozhodli, že to zkusíme. Pořadatelé hradí cestu i ubytování a hezky se o kluky na místě starají," doplnil Petr Nieslanik.

Jedním z poučení po expedici na Royal Ascot byla úprava cestovního itineráře. "V rámci přípravy cesty do Ascotu jsem měl představu, že to délkou zhruba odpovídá tomu, co jsme zvyklí jezdit a plánovali jsme příjezd v osm hodin ráno předešlého dne. Nezohlednili jsme ale různé procedury a zdržení v Calais - trajekt, celnice, veterina a na anglické straně zase to samé. Tak se stalo, že jsme nakonec dorazili až odpoledne a zřejmě to nějaký vliv mělo. Dalším faktorem byl profil ascotské dráhy se stoupáním, které ho stálo příliš sil. V tak těžkém dostihu hraje svou roli každá drobnost, člověk je zase o něco chytřejší," připomněl Nieslanik.

Pokud jde o profil dráhy, Goodwood by se hřebci mohl líbit - pvní dvě třetiny dostihu se běží z kopce. "Kluci na místě říkali, že to vypadá dobře a mělo by to Ponntosovi vyhovovat. Bude to další zajímavá zkušenost. Před podzimním návratem do Paříže se moc jiných možností nenabízelo a i když by mu delší pauza asi nevadila, je čtyřletý a sprinter v tomto věku nemusí běhat jen dva tři dostihy za rok," dodal Nieslanik.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE