reklama 11A

Nejlepší dostihoví koně 2019: Nagano Gold je rekordmanem Klasifikace

ikonka

Druhé místo Nagano Golda na mítinku Royal Ascot bylo nejhodnotnějším výkonem koně trénovaného v Česku za loňskou sezonu. Vyplývá to ze zveřejněné Klasifikace 2019. Podívejte se na souhrn toho nejzajímavějšího v článku i fotogalerii.
06.01.2020 14:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12D

Necelé dva týdny před Galavečerem českého turfu, který proběhne v sobotu 18. ledna v Prostějově, zveřejnil Jockey Club ČR na svých internetových stránkách Klasifikaci 2019. Jejím lídrem je hřebec Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J, který za druhé místo v britském Hardwicke Stakes obdržel od handicaperů 118 liber (99 kg) a získal tak nejvyšší známku ve čtyřleté historii Klasifikace.
 
Unikátní bilanci si udržuje Subway Dancer, který od vzniku Klasifikace v roce 2016 neskončil hůře než druhý. V loňském roce předvedl druhý (vítězství v Prix du Conseil de Paris - 113) a třetí (4. místo v Prix Gontaut-Biron - Hong Kong Jockey Club - 106) nejhodnotnější výkon sezony.
 
Na dalších příčkách rovinové Klasifikace následují Wagram a Boomboom Kiss, dělenou pátou pozici získali nejlepší tříletek Ignacius Reilly, Troizilet a Wireless. S výjimkou Nagano Golda a Boomboom Kisse, který se do elitního přehledu dostal díky třetí příčce v drážďanském listed, vyběhli všichni zmínění koně své nejlepší formy ve Francii.
 

Ivan Kub: Naše žokejská generace si nevybírala. Prostě jsme jeli

 
Nová posila českého turfu Kronprinz se na podzim uvedla umístěním v italské grupě 3 Premio Ribot, což stačilo na osmé místo v Klasifikaci. Nejlepším českým odchovancem je na dělené deváté příčce supervytrvalkyně Raviella z DS Dolní Moravice, která za sedmé místo v berlínském listed Altano-Rennen dostala stejný rating 91 (85,5 kg) jako ve Francii trénovaný Zock za triumf v Leram EJC Million na Evropském poháru žokejů.
 
Těsně za branami elitní desítky zůstal vítěz St. Legeru Ramssio (ohodnocený 90 librami za umístění v Deauville), vítěz Českého derby Pacific Hill je patnáctý. Nejlepší formou vyběhnutou na povrchu all-weather je 95 liber (87,5 kg) Troizileta při francouzském vítězství na 1300 metrů.
 
Pod devíti z nejlepších dvaceti koní rovinové Klasifikace je podepsán trenér Václav Luka mladší, pod dvěma Zdeno Koplík a trojice plnokrevníků (Zock, Call Me Mister, Monpti) hodnocených za výkony na Evropském poháru žokejů se nachází v zahraničním tréninku.
 
Přes minimální hranici odpovídající českému handicapu 75 kg se loni dostalo 95 koní.
 
Dvouletý Rate udělal dojem
 
Klasifikace nahradila v roce 2016 dřívější generální handicap. Vznikla jako česká obdoba Longines World’s Best Racehorse Rankings a je hodnocením koní za nejlepší výkony v uplynulé sezoně. Jsou do ní zahrnuti koně v českém tréninku registrovaní ke startům v České republice i v zahraničí a také cizími autoritami registrovaní koně startující na tuzemských drahách.
 
"Při sestavování rovinové Klasifikace jsme se stejně jako v minulých letech mohli opřít i o hodnocení našich zahraničních kolegů, protože nám byl zásluhou bližší spolupráce se zahraničními dostihovými autoritami umožněn přístup do handicapové databáze všech světových black-type dostihů," uvedli handicapeři Jaroslav Fabris a Jan Žid na webu dostihy.cz.
 
"Pohled na výkony českých koní v black-type dostizích tak nemáme pouze od handicaperů ze států, kde se dané dostihy odběhly, ale i od několika dalších handicaperů. Právě na základě této databáze vzniká zmiňovaná mezinárodní klasifikace," dodali.
 

Čtěte také: Rodí se nový Phar Lap? Hvězdou filmu o Frankelovi má být Jeremy Irons

 
Kromě rovinové Klasifikace letos připravili ještě dvě další tabulky. V hodnocení dvouletých překročilo hranici 70 kg dvanáct koní. Nejlépe hodnocený Rate získal za lehký triumf v Gerschově memoriálu nejvyšší rating dvouletého za dobu existence Klasifikace.
 
Jeho 81 liber (80,5 kg) by v konkurenci starších koní stačilo na pomyslné 37. místo společně s vítězem Velké ceny Slovenska Ventaronem a druhým ze Slovenského derby Kristianem.
 
Překážkové Klasifikaci 2019 vévodí s 91,5 kg suverénní vítězka z Auteuil Cheminée. O jeden kilogram méně dostal vítěz Gran Premio Merano L’Estran, následovaný silnou sestavou Anaking, Notti Magiche a Theophilos. Přes 85 kg se dostalo celkem šestnáct koní.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Ve velkém stylu vstoupil do sezony úřadující španělský šampion Václav Janáček. Na zahajovacím mítinku na závodišti Dos Hermanas slavil hattrick v sedle Obanose, Doble O Nada a Gormaze. K tomu přidal ještě třetí místo, přičemž startoval celkem čtyřikrát.
 
Filip Minařík zahájil své třetí japonské angažmá. V rámci nedělních dostihů v Nakajamě dojel jednou třetí, jednou čtvrtý a dvakrát pátý. Nejcennějším výsledkem byla čtvrtá příčka na sedmiletém Noble Mars v grupě 3 The Nikkan Sports Sho Nakayama Kimpai na 2000 metrů. V dostihu dotovaném 78,18 miliony jenů mu scházela na vítěze zhruba délka.
 
David Liška v sobotu startoval dvakrát v Meydanu a tentokrát pokaždé skončil mezi poraženými. Z šestnácti dubajských startů zatím jednou zvítězil, dvakrát skončil druhý a dvakrát třetí.
 
 
Foto: Václav Volf, Pavla Pechmanová a Arqana




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE