reklama 11D

Rodí se nový Phar Lap? Hvězdou filmu o Frankelovi má být Jeremy Irons

ikonka

Několik let trvající snaha filmařů o zpracování příběhu neporaženého hřebce Frankela a jeho zesnulého trenéra Sira Henryho Cecila se údajně blíží k cíli. Juddmonte Farms však tvrdí, že Frankelův majitel zatím nebyl osloven a na projektu se nepodílí.
03.01.2020 17:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Produkční společnost Eclipse Films plánuje film o neporaženém hřebci Frankelovi. Roli trenéra Sira Henryho Cecila přijal držitel Oscara Jeremy Irons a hnědákova stálého jezdce Toma Queallyho ztvární severoirský herec Martin McCann. Režie se ujme Ron Scalpello.
 
Natáčení má začít v průběhu letošního jara. Když se však britský deník Racing Post tento týden zajímal o další podrobnosti a pokroky projektu, produkce odmítla připravovaný film jakkoli komentovat.
 
Scénář herce a producenta Jamese Anthonyho Piddocka se má podle říjnového vyjádření Eclipse Films zaměřit na to, "jak Henry na sklonku svého života a během boje s těžkou nemocí dokázal z Frankela udělat největšího dostihového šampiona všech dob".
 

Podcast s Ivanem Kubem: Naše žokejská generace si nevybírala. Prostě jsme jeli

 
Racing Post zjistil, že vedení Juddmonte Farms, dostihového impéria Frankelova majitele Khalida Abdullaha, zatím projektu nedalo zelenou. "Je ještě moc brzy. Jestli to chápu správně, tvůrci stále pracují na scénáři. Až budou hotoví, doufám, že nás osloví," řekl Racing Postu ředitel Juddmonte Douglas Erskine Crum. 
 
Zdůraznil, že film zatím nevzniká ve spolupráci s Juddmonte Farms. "Pokud vím, o zpracování Frankelova příběhu se v posledních několika letech pokoušely minimálně čtyři další filmové společnosti. Nyní se zájmem čekáme, co bude dál. Je to skvělý příběh a zaslouží si být vyprávěn tím nejlepším možným způsobem," dodal.
 
Frankel zůstal ve 14 startech ve třech sezonách neporažen. Stále drží primát historicky nejvýše hodnoceného dostihového koně a nyní připouští v Abdullahově Banstead Manor Stud.
 
 
Strůjce jeho úspěchů Sir Henry Cecil (1943 - 2013) byl jedním z nejúspěšnějších a také nejpopulárnějších britských trenérů 20. století. Půl roku po skončení Frankelovy kariéry podlehl rakovině žaludku.
 
Tom Queally nadále pokračuje v ježdění, byť je v posledních letech kolem něj výrazně klidněji než v éře, kdy byl stájovým jezdcem Cecila. Nový rok zahájil středečním vítězstvím v proutěnkách nováčků v irském Tramoru na koni svého bratra Declana.
 
 

Miniglosa Jezdci.cz: Frankel na filmovém plátně? Proč ne

 
O Frankelovi už bylo natočeno několik televizních dokumentů. Zda k nim přibude v dohledné době i celovečerní film, zatím zůstává otevřené. Chystaný projekt se stále nachází ve stavu "pre-production". Což je ve filmovém světě eufemismus pro fázi, kdy se projekt oficiálně připravuje, ale stále může být kdykoli uložen k ledu.
 
Kdyby takový osud stihl i snímek o Frankelovi, nebylo by to nic překvapivého. Strhující příběh neporaženého hřebce a jeho nevyléčitelně nemocného trenéra přímo volá po filmovém zpracování, ale právě to může být kámen úrazu.
 
Slabinou filmů ze sportovního prostředí bývá jejich značná předvídatelnost. Nejčastěji se točí buď dramata outsiderů, kteří z nuly nečekaně vystoupají na vrchol, nebo příběhy šampionů řešících těžkosti v soukromém životě.
 
A protože děj dostihových filmů se jen těžko může vyhnout velkým vítězstvím či prohrám, klíčem k úspěchu je nabídnout k notoricky známému schématu něco navíc. To se v minulosti podařilo jen několika snímkům. Faktem je, že zatímco Australané už dostali na filmové plátno Phar Lapa a Hollywood v nedávné minulosti zpracoval osudy Seabiscuita či Secretariata, velkým hrdinům britské dostihové historie se zatím podobné pocty nedostalo.
 
Dá se očekávat, že Frankelův majitel Khalid Abdullah si bude chtít ohlídat, aby případné zpracování příběhu jeho nejslavnějšího plnokrevníka neskončilo propadákem.
 
 
Na snímku: Henry Cecil v roce 2010, foto: Martin Cáp




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE