reklama 11A

Nečekaný návrat překážek do Berlína. Zájem mají i české stáje

ikonka

Berlínské závodiště Hoppegarten se pokouší podat pomocnou ruku skomírajícímu překážkovému provozu v Německu. Nedělních proutěných překážek by se měly zúčastnit i české stáje, na přihláškách jsou Res Judicata, Peintre Elusif a Silver Seam.
27.10.2020 13:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Jediný překážkový dostih se letos běžel v Německu. Odehrál se začátkem října na provinční dráze Honzrath, kde valach Wutzelmann s Pavlem Složilem mladším lehce vyhrál steeplechase na 3400 metrů. Zbytek plánovaného programu musel po zrušení ustoupit kvůli zrušení letního mítinku v Bad Harzburgu odpadl.
 
V neděli se však překážkové dění k našim sousedům nečekaně vrací. Závodiště Hoppegarten po mnoha letech vypsalo dostih přes proutěné překážky na 3700 metrů s dotací 6300 eur. Propozice odráží snahu o aspoň symbolickou resuscitaci disciplíny. Dotováno je totiž prvních osm míst. Vítěz získá 3000 eur, pátý až osmý v cíli ještě 200 eur. Kromě toho jsou vypsány prémie 500, 300 a 200 eur pro nejlépe umístěné debutanty.
 
Dodatečná iniciativa berlínského pořadatele přilákala i české zájemce. Pavel Tůma přihlásil letos v Lysé nad Labem úspěšného Res Judicatu a dvojnásobného vítěze Velké mostecké steeplechase Peintre Elusifa, který v této sezoně dokončil jen jeden ze svých čtyř startů. Trenér Luboš Urbánek je zastoupen pátým z Křišťálového poháru města Pardubic Silver Seamem, do Hoppegartenu by mohla jet i polská Given Choice.
 

Šéf BHA: Pokud se včas nevrátí diváci, závodiště budou krachovat

 
Zareagovaly však i německého stáje. Mezi třinácti přihlášenými koňmi jsou vítěz proutěnkářského listed Shrubland z tréninku Pavla Vovčenka, v belgickém St. Legeru úspěšný Successor nebo zajímaví debutanti Narello, Feuerblume a Dantos.
 
Nedělní mítink se měl konat s účastí diváků, ale kvůli aktuálně stoupajícím počtům nakažených ve spolkové zemi Brandenbursko se nakonec odehraje před prázdnými tribunami. Nicméně lze očekávat početnou účast tuzemských překážkových žokejů. Již před čtvrteční uzávěrkou startovní listiny jsou potvrzeni Lukáš Matuský (Feuerblume), Jan Kratochvíl (Silver Seam) či Jan Odložil (Successor).
 
Hoppegarten má bohatou překážkovou minulost. V dobách NDR se zde konaly mezinárodní steeplechase i za účasti koní z tehdejšího Československa. Přímo v Hoppegartenu stáli Barrakuda, Odomant a další východoněmečtí proutěnkáři a steepleři, kteří běhali v Pardubicích. Ještě zkraje 90. let do Berlína zajížděl Josef Váňa s koňmi tehdejší stáje Lenz.
 
 
Ilustrační snímek: Res Judicata (vpravo) v Lysé nad Labem, foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE