reklama 11D

Nagano Gold obhájil titul Koně roku. Možná odejde do chovu, říká Luka

ikonka

Koněm roku 2020 byl v Chuchle Areně Praha vyhlášen sedmiletý hřebec Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J. Otec a syn Lukovi, hnědákův spolumajitel a trenér, nastínili v rozhovoru pro server Jezdci.cz letošní plány své hvězdy a její možnou budoucnost.
25.04.2021 15:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Nagano Gold se stal teprve třetím rovinovým koněm české historie, jemuž se podařilo obhájit titul Kůň roku. Před ním to dokázali pouze Darsalam a Shamalgan. Výsledek tradiční ankety pro rok 2020 vyhlásil Jockey Club ČR v neděli odpoledne v Chuchle Areně Praha.

Sedmiletý hřebec stáje Syndikát V3J získal největší počet bodů ze součtu hodnocení výsledků na dráze a ankety expertů, kromě něj byli nominováni ještě Northerly Wind, Troop Commander a Opasan. Poprvé ve více než půlstoletí dlouhé historii ankety byl vítěz držitel titulu oznámen až v průběhu následující sezony.

Nagano Gold loni absolvoval pět startů, z nichž vytěžil vítězství ve Wielké Warszawské a třikrát se umístil včetně těsného druhého místa v Grand Prix de Saint-Cloud (Gr.1). Celkem vyhrál 7 ze svých 24 startů, na dotacích vyběhal téměř 7,7 milionů korun.

 

Čtěte také: Slibný debut Dakoty v Lyonu, Domstürmer si možná řekl o cestu do Prahy

 

Nechybělo mnoho a Nagano Gold by si v neděli byl převzal svůj titul osobně. Původně plánovaný vstup do letošní sezony v pařížském listed Prix Lord Seymour byl před týdnem stornován na přání majitelů a krátce zvažovanou alternativou na rozběhnutí byla Velká dubnová cena.

Nakonec se však Nagano Gold chystá 13. května do grupy 3 Prix d’Hedouville na 2400 metrů v Longchamp. Předloni doběhl v tomto dostihu třetí. "Dubnové listed jsme odpískali kvůli konkurenci, byli tam gr.1 koně a jeho dvorní jezdci Christophe Soumillon ani Mickael Barzalona nebyli volní. Nic jiného v tom nebylo," vysvětlil Václav Luka starší, jeden z trojice hřebcových spolumajitelů.

Hlavním cílem letošní sezony bude koncem června grupa 1 Grand Prix de Saint-Cloud, v níž hnědákovi loni chyběl k vítězství jen krk.

"A podle toho, jak si v té nejvyšší společnosti povede, se budeme rozhodovat dál. Nic předem nevylučujeme, ale plány na druhou polovinu sezony se určí až později. Je mu přece jen sedm let a mezi jeho soupeře přibudou zajímaví čtyřletí. Do Anglie se ale už nechystáme. Podmínky jsou teď složité, Royal Ascot se navíc koná v červnu a více méně se tak kryje se Saint-Cloud," dodal Luka starší, který po loňském šestém místě v Ceně Evropy nezvažuje další německé starty.

Letošní rok bude zlomový

Podle trenéra Václava Luky mladšího se Nagano Gold ukazuje v práci dobře a věk se na něm zatím výrazněji neprojevuje. "I vzhledem k tomu, že jsme se ho vždy snažili menežovat opatrně, je stále při chuti. Nemám pocit, že by se z něho stával starý dědek, který se mění. Je možná rozumnější, ale to je přirozené. Chuť do závodění tam stále je," ujišťuje bošovický trenér.

Hřebcovo okolí se shoduje, že rok 2021 pro něj bude zlomový. Příští starty nejspíš rozhodnou o tom, zda Nagano Gold po sezoně odejde do chovu.

Zatímco Václav Luka mladší se coby trenér kloní k možnosti prodloužení kariéry prostřednictvím startů na supervytrvaleckých distancích, jeho otec by svého nejslavnějšího koně viděl příští rok raději v chovu.

"Jsou signály, že by o Nagano Golda mohl být zájem ve francouzském překážkovém chovu a že by mohl jít ve stopách Bathyrhona, který ve Francii dostává ke stovce klisen a jeho potomkům se na tamní překážkové scéně začíná dařit. Jistá možnost uplatnění tam je, jeho máma je dcerou Monsuna a to je pro ně zajímavé. V chovu rovinových koní na Západě moc šanci nevidím," nastiňuje Václav Luka starší.

Tým Syndikátu V3J nicméně zdůrazňuje, že všechny možnosti zatím zůstávají otevřené. "Více nám napoví letošní starty. Vašek říká, že chodí v práci dobře. Případným odchodem do chovu se začneme víc zabývat až v létě a stále to není rozhodnuté. Máme nějakou představu, ale zároveň vnímáme, že třeba Subway Dancerovi se daří i v devíti letech. Uvidíme," dodává bývalý prezident Jockey Clubu ČR.

 

Krátce ze zahraničí

 

Devítiletý veterán Ideal Approach vyhrál podruhé v kariéře Velkou aprílovou cenu v Bratislavě. Tempaře stáje Lokotrans v sobotu odjezdila Martina Havelková, která optimálně rozvrhla valachovy síly a po tuhém boji o krátkou hlavu odolala druhému Sagarovi. O další půl délky zpět finišovala domácí Palmera před maďarskou Centou a Lady Mazie. Trenér Luboš Urbánek slavil v Bratislavě double, dvakrát zvítězili i žokej Jiří Palík a Michaela Musialová.

Foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE