reklama 11C

Murzabajev odchází k Schiergenovi. Má instinkt zabijáka, říká jeho šéf

ikonka

V německém dostihovém sportu se schyluje k přestupu roku. Šampion Bauyržan Murzabajev odchází po sezoně od trenéra Andrease Wöhlera k Peterovi Schiergenovi. "Tak lukrativní nabídce se nedalo konkurovat," posteskl si Wöhler na svém webu
09.11.2020 15:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Německý šampion Bauyržan Murzabajev, který jezdecky vyrostl v České republice, mění působiště. Dosavadní jednička trenéra Andrease Wöhlera přestupuje k 1. únoru do stáje Petera Schiergena v Kolíně nad Rýnem.
 
"Mám z nabídky velkou radost, i když to nebylo snadné rozhodnutí, protože jsem prožil tři skvělé roky u Andrease Wöhlera. Za všechno mu děkuji, ale ve vrcholovém sportu se všechno neustále posouvá, a tak jsem nabídku přijal," citoval Murzabajeva server Galopponline.de.
 
28letý kazašský rodák dominuje německé scéně jako málokdo před ním. V šampionátu má na druhého Maxima Pecheura náskok 55 bodů a některé sázkové kanceláře začaly už koncem srpna vyplácet výhry na ante-post sázky, že šampion obhájí svůj loňský titul.
 

Čtěte také: Loupež za bílého dne. Přesun Troop Commandera v Miláně vyvolal otázky

 
Murzabajev vede ve všech ukazatelích - má nejvíce startů (505), vítězství (115), nejlepší úspěšnost (22,77%) i nejvíce vyježděných dotací (847 094 eur). Dlouho před koncem sezony, kterou po všech stránkách poznamenal Covid-19, se mu tak podařilo překonat své loňské statistiky.
 
Pro někdejšího šampiona trenérů Petera Schiergena je angažmá nejlepšího současného žokeje velkým impulsem. Stáj, v níž kdysi vystoupal mezi elitu Filip Minařík, vévodila německým tabulkám naposledy před pěti lety. V letošním šampionátu je Schiergen čtvrtý a teprve před měsícem se rozešel se svým stájovým jezdcem Lukasem Delozierem.
 
"Jsem rád, že Bauyržan Murzabajev přijal nabídku nastoupit do naší stáje. V posledních týdnech jsme měli několik krásných úspěchů, na něž chceme v příští sezoně navázat," prohlásil Peter Schiergen.
 
Žokejův dosavadní šéf Andreas Wöhler, který Murzabajeva na začátku letošní sezony ve snaze udržet si jeho služby povýšil na stájovou jedničku, publikoval na svých internetových stránkách smířlivé stanovisko.
 
"Tak lukrativní nabídce se nedalo konkurovat. Bauyržan zaznamenal už ve svém prvním roce v naší stáji obrovský posun svých jezdeckých schopností. V kombinaci s jeho instinktem zabijáka, který stále znovu ukazuje v dostizích, ho to činí skoro neporazitelným. Není ale jen skvělým jezdcem, poznali jsme ho i jako milého a vtipného člověka. Společně s celým týmem litujeme jeho odchodu a přejeme mu všechno dobré," píše se na oficiálním Wöhlerově webu, který spravuje trenérova manželka Susanne.
 

Nepřehlédněte: Slušovice ruší kvůli platným opatřením i stavu dráhy sobotní dostihy

 
Bauyržan Murzabajev začínal jako ošetřovatel a pracovní jezdec u Arslangireje Šavujeva. Svůj první dostih jel 20. května 2012 ve Velké Chuchli. Už ve druhé sezoně se stal šampionem, vyhrál mimo jiné České derby (2016) a dvakrát také celkové hodnocení Evropského poháru žokejů (2016 a 2018).
 
K tuzemským dostihům má stále blízko. "Česko beru jako domov a vždycky se sem těším. I když je to kvůli nabité termínové listině stále těžší, rád si občas přijedu zajezdit a pozdravit kamarády i staré známé," řekl nedávno pro server Jezdci.cz. Když letos dovedl ryzku Eternity k vítězství start - cíl v Jarní ceně klisen, připomnel, že mu ve sbírce klasických úspěchů stále chybí český St. Leger.
 
Po zisku tří šampionských titulů se nicméně vydal za dalšími výzvami do Německa. Jeho prvním působištěm byla stáj Evy Fabiánové v Hoppegartenu, záhy však začal dostávat koně také od Rolanda Dzubasze a dalších. Ačkoli pracoval v posledních třech letech pro Andrease Wöhlera, podobně jako předtím v Česku využívá jeho služeb celá řada trenérů, kdykoli je k tomu příležitost.
 
 
Foto: Marcela Kozová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE