reklama 11D

Mr Right psal v Gomba handicapu historii. Rate konečně ukázal srdce

ikonka

Třemi jedničkovými dostihy odstartovala sezona i v Chuchle Areně Praha. Nejdramatičtější koncovku nabídla Velká dubnová cena společnosti Tipsport, šéfa největší sázkové kanceláře však nejvíce potěšil doběh Memoriálu profesora Václava Michala.
25.04.2021 21:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Devítiletý hnědák Mr Right ze stáje Dr. Charvát v neděli definitivně vstoupil do dostihové historie. Ke dvěma vítězstvím ve Svatováclavské a Českomoravské ceně z předešlých sezon přidal do své sbírky úspěchů i Gomba handicap v rámci zahajovacího mítinku v Chuchle Areně Praha a završil tak unikátní "sprinterskou trojkorunu". Před ním se to podařilo jen dvěma koním - Norfolkovi za druhé světové války a Nipponovi na konci osmdesátých let.

Svěřenec Františka Holčáka, který v zimě předal svou stáj ve Velkých Karlovicích synovi Radkovi a ponechal si v přípravě pouze trojici koní včetně šampiona sprinterů, přešel hned po startu na špici. V sedle s Janem Vernerem odskočil o dvě délky a v závěru udržel jisté vítězství před dotírajícím Mormillem. Třetí doběhl Manoamano, následovaný loňským vítězem Ultimate Fightem a nejvíce naloženým běloušem Politicum, který s 63 kg na zádech ztrácel na Mr Righta necelé tři délky.

"Na tom vítězství nemám moc velký podíl, jen jsem dělal to, o co si Mr Right řekl. Ve finiši měl stále dost sil," glosoval Jan Verner, který s valachem slavil třetí společné jedničkové prvenství. Celkově Mr Right vyhrál pošestnácté ze 44 startů, na dotacích vyběhal 3,8 milionu korun.

 

Čtěte také: Nagano Gold obhájil titul Koně roku. Možná odejde do chovu, říká Luka

 

František Holčák se radoval z úspěchu na dálku u televize. "Táta říkal, že zůstává doma, protože máme špatnou stájovou formu a vyjede teprve, až to bude stát za to. Tak nevím, jestli to neprokaučoval," smál se Radek Holčák. "Domluvili jsme se tak i proto, aby táta v současné složité situaci zbytečně neriskoval zdraví."

Patriarcha valašského dostihového klanu se nikdy netajil tím, že Mr Right patří mezi jeho velké oblíbence. "Je to tátova srdcovka. Ti dva si jsou v mnohém podobní, Mr Right je starý kůň, jemuž se musí vyhovět a občas má své nálady. Dnes mu všechno sedlo a byl natěšený na dostih. Možná běžel s takovou radostí i proto, že po dlouhé době zažil zelenou trávu a deset stupňů tepla. Poslední měsíc u nás sněžilo a tréninkové podmínky nebyly ideální, ale sprinteři tolik práce nepotřebují," dodal Radek Holčák.

Török: Rate je zpět na své distanci

Zatímco Gomba handicap byl jasnou záležitostí jednoho koně, ve finiši Velké dubnové ceny společnosti Tipsport svedli dramatický souboj čtyři soupeři a rozhodovalo jedno zhoupnutí hlavy. Cílová kamera zachytila jako prvního čtyřletého hnědáka Ratea s Michalem Hroudou. O krátkou hlavu zpět následovala Zariyannka před Torque Powerem a Ophelia’s Aidanem.

Dostihová komise dlouhé minuty zkoumala počínání třetího Torque Powera, který nejprve 300 metrů před cílem překřížil cestu páté Achird a před distancí přivřel i mocně finišující Zariyannku. Účastnice mezinárodního handicapu v Rijádu chvíli neměla kudy jít a přesto ještě dokázala potrápit vítěze. Pořadí se však nakonec neměnilo.

Někdejší šampion dvouletých hřebců a klasický vítěz Rate se naplno prosadil poprvé od loňské Velké jarní ceny, nyní již jako svěřenec Dalibora Töröka. "Měl náročnou tříletou sezonu a absolvoval derby, což není jeho distance. Vrátit se pak mezi rozběhané špičkové koně nebylo vůbec jednoduché. Teď je zpět na své distanci a v posledních metrech navíc ukázal srdce, čehož si moc cením," konstatoval staronový trenér DS Pegas.

Stájový jezdec Michal Hrouda dostal ordre, že se má pohybovat blízko špice a nerozdat cestou cenné délky. Po startu se krátce zdálo, že možná bude muset vodit, ale záhy ho zachránil Petr Foret v sedle nové tváře na českých drahách Ophelia’s Aidana.

"To bylo štěstí, Petr udělal dobrý dostih a mně se Ratea podařilo schovat a trochu ho uklidnit. Znám ho z práce, je to těžko jezditelný hřebec. Když na něj doma přijdou jiní koně a nejsou to pro něj rovnocenní soupeři, rád se šklebí, brzdí a čeká na ně. Není to ten typ koně, který se chce naplno vydat," poznamenal Hrouda, pro něhož to bylo třetí jedničkové vítězství kariéry.

Mandarin má rezervy, favoriti za očekáváním

První letošní dostihy v Chuchle Areně Praha se běžely na pevné dráze a výsledkem byly velmi rychlé časy. Nejlépe to bylo vidět v Memoriálu profesora Václava Michala (1400 m), jehož vítěz Mandarin časem 1:22,51 stanovil nový rekord dostihu a zaostal jen o tři setiny za deset let starým rekordem dráhy sprintera Falcohilla.

Klasickou předzkoušku svižně rozběhl jeden z nových importů stáje Meridian Drish Venture. Irský valach vydržel se silami až k mezníku 400 metrů, kde se vedle něj vyvezl Mandarin pod svou trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou a vítězství už nepustil.

Loni dvakrát umístěný hřebec stáje Bella horse sice v závěru bočil a Janáčková Koplíková inkasovala sankci za nadměrné použití bičíku, ale na výsledku to nic nezměnilo. Dvě délky za jistým vítězem doběhl Dragon Arrow před finišujícím Rabbit Red Jazz a Drish Venture.

"Vítězství jsem úplně nečekala, ale věděla jsem, že Mandarin poběží dobře. Obvykle nebývá rychle na nohou, o to víc mě dnes překvapil. Dobře odskočil, sedla jsem si k bariéře a on pak rychle zareagoval na pobídky. V závěru už koukal kolem sebe," radovala se Ingrid Janáčková Koplíková.

Hřebec v majetku šéfa Tipsportu Petra Knybela a jeho rodiny je přihlášen do Velké jarní ceny i do Českého derby. "Zvednul se a má stále rezervy, tak si myslím, že půjde ještě nahoru. Jeho budoucnost vidím do 2000 metrů. Zkusíme ho směřovat do derby, ale pokud to nepůjde, tak zůstane na své distanci," dodala Janáčková Koplíková.

Oba jedničkoví vítězové z loňského roku zůstali v trialu Velké jarní ceny za očekáváním. Vert Liberte strávil první polovinu dostihu mimo kontakt s polem a nakonec se posunul jen na šesté místo necelých 13 délek za Mandarinem. Zpočáku aktivní Vi Fi v cílové rovině zeslábl a klesl na osmou příčku.

 

Čtěte také: Slibný debut Dakoty v Lyonu, Domstürmer si možná řekl o cestu do Prahy

 

"Je pravda, že Vert Liberte vyhrál na dost měkké dráze a dnes šel proti distanci, ale při jeho kvalitách jsem si představoval lepší projev. Jeho další kroky budeme směřovat podle toho, jak bude vypadat po dnešním dostihu. Podle mého názoru je to spíš kůň do derby než do Velké jarní ceny, možná se nabízí oželet jarní klasiku a jít rovnou na delší distance. Víc nám řeknou až příští dny," hodnotil Dalibor Török.

Dvě pohledná vítězství tříletých koní nabídl i rámcový program. Do všech dostihů trojkoruny přihlášený Royal Word z tréninku Arslangireje Šavujeva dominoval lehce o 5 délek ve čtyřkovém dostihu na 1800 metrů a zařídil první tuzemské vítězství kyrgyzského jezdce Ulana Kozhomkulova. V souboji českých odchovanců o druhé místo zdolal finišující Respekt dlouho aktivního Lailaha.

V mílové Ceně debutantů na sebe upozornila suverénním triumfem do Oaks přihlášená Orleans Lady s Jaromírem Šafářem, která udržela o 3 1/4 délky za sebou Vero Amore. Třetí skončil Rabbit Buratino jako nejlepší z pětičlenné sestavy stáje Rabbit Trhový Štěpánov.

Trenér Allan Petrlík si však i tento víkend připsal vítězství, tentokrát prostřednictvím Rabbit Breath a Jaroslava Línka ve dvojkovém handicapu Ceně Jockey Clubu ČR.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE