reklama 11D

Dvořáková: Začátky v Hořovicích jsem si užívala, bylo to skvělé období

ikonka

Dnes už parkurová jezdkyně Sára Dvořáková nejprve sbírala zkušenosti ve všestrannosti, v níž dokonce v roce 2017 dosáhla na mistrovský titul. V rozhovoru vzpomíná na své začátky u rodiny Opatrných a zmiňuje také své výjimečné koně a sportovní plány.
12.03.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Sára Dvořáková oslavila sedmnácté narozeniny a v letošní sezoně bude startovat poprvé už v kategorii starších juniorů. „Na moje první ježdění si přesně nepamatuji, ale vím, že jsem se chtěla věnovat jezdeckému sportu odjakživa a díky obrovské podpoře mých rodičů si můžu jít za svými sny,” zmiňuje Sára. Ke koním jí přivedla mamka, která se tomuto sportu také věnovala a koně měla ustájené doma. „Často mi mamka připomíná chvíle, kdy jsem ještě neuměla ani chodit a už jsem se drala do sedla,” říká Sára Dvořáková v úvodu rozhovoru o jezdeckých začátcích.  
 
 
Věnujete se vaší nynější disciplíně, tedy parkurovému skákání, od vašich jezdeckých začátků? Vyzkoušela jste někdy i jiné jezdecké odvětví? 
Dva roky jsem startovala i v soutěžích ve všestrannosti a opravdu moc ráda na to vzpomínám. Bohužel jsem si však musela vybrat, protože se to opravdu těžko kombinuje. Parkur byl pro mě vždy prioritou, a tak bylo rozhodování jasné a stal se tak mou hlavní sportovní náplní.  
 
Kdy a kde jste absolvovala své první oficiální závody? S kterým koněm to bylo?  
Myslím, že na prvních oficiálních závodech jsem startovala s poníkem Jopje-D. Příprava probíhala v Hořovicích pod vedením Václava Opatrného a Nikoly Huškové, kteří mě do mých závodních začátků připravili skvěle a své první starty jsem si moc užila. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Šalková: Ke koním mě přivedli rodiče. Oba mají ke koním hluboký vztah

 
Kdo vás v začátku vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil? 
Nejvíce mě ovlivnila právě rodina Václava Opatrného, včetně jeho dcery Jitky a vnučky Adélky, se kterou jsme společně jezdecky rostly. Občas jsme dostávaly i tréninky od Aleše Opatrného, které nás posouvaly a motivovaly. V Hořovicích v tu dobu působila jako trenérka právě i Nikola Hušková, která se mnou měla pevné nervy a jsem jí za to moc vděčná. Užila jsem si s ní tam moc zábavné období. Hodně vděčím i Kačce Veselovské a jejímu manželovi Petrovi, se kterými jsme navázali spolupráci na konci roku 2015 a dosáhla jsem pod jejich vedením mnoha úspěchů.  
 
Kolik koní vám již prošlo rukama a na které z nich nejraději vzpomínáte?   
Ve stájích, kde jsem působila, jsem měla možnost jezdit i cizí koně, takže mi jich pod rukama prošlo už docela hodně. Přiznám se, že ráda vzpomínám na všechny koně, které jsem měla možnost jezdit, protože mi každý předal zkušenosti a každý byl v něčem výjimečný. Zmínit musím určitě poníky Jopje D, Fly Sky a Gejzera, kteří mi předali ty nejdůležitější zkušenosti do mých začátků. Hanka, Donu a Pontevina GD jsem jezdila ve svých prvních soutěžích mezi velkými koňmi a Dona mě naučila, jak zajet vítězné parkury a měla jsem v ní obrovskou oporu. Do paměti se mi zapsal i plemenný hřebec Veles, se kterým jsem startovala ve všestrannosti a byl součástí vítězného družstva na mistrovství České republiky dětí. Byla to má první zkušenost s hřebcem a jsem vděčná, že mohla být právě s ním, byl to obrovský charakter. 
 
Jaké sportovní ambice jste měla při svých závodních začátcích? Jaký je váš současný jezdecký sen, čeho byste rád dosáhla? 
Myslím, že mé sportovní ambice začínaly na tom, abych se na koni vůbec udržela. Když jsem se začala jezdecky vyvíjet a růst, rostly i mé cíle a ambice. Nejprve jsem si přála splnit Zkoušky základního výcviku jezdce a dostat se na oficiální závody, později to byla účast na republikovém mistrovství. Závodní ambice se mě stále drží, ráda bych se podívala na nějaké mezinárodní závody a ráda bych se usadila v parkurech na úrovni ST. Vzhledem k aktuální situaci jsem se v tomto plánování trochu uklidnila a došlo mi, že se chci naučit hlavně dobře jezdit a dále se zdokonalovat a posouvat dál.  
 
Foto: Antonie Křepelková, Michael Motygin, Patricie Mazuchová / poskytla Sára Dvořáková 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE