reklama 11C

Melbourne Cup zavádí přísná opatření, chce snížit riziko zranění

ikonka

Po sérii fatálních zranění hlavně zahraničních koní se pořadatelé Melbourne Cupu odhodlali k zásadním změnám a veterinárním opatřením. Rozsáhlý screening cílí kvůli loňské smrti Anthonyho Van Dycka zejména na cizince, ohlasy z Evropy jsou rozpačité.
29.04.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Nejpopulárnější australský dostih Melbourne Cup čekají změny. Vedení Victoria Racing Club a Racing Victoria ve středu oznámila zavedení rozsáhlých organizačních a veterinárních opatření, jež se dotknou zejména startujících ze zahraničí.

Pořadatelé na závodišti Flemington Park i dostihová autorita státu Victoria tak reagují na sérii fatálních zranění, která slavnému handicapu na dvě míle v posledních deseti letech pošramotila reputaci na veřejnosti. Většina utracených koní včetně někdejšího vítěze britského derby Anthonyho Van Dycka byla trénována v zahraničí.

Právě loňský smutný konec svěřence Aidana O'Briena a následná analýza příčin znamenaly podle serveru Racing.com klíčový impuls pro zavedení nových pravidel. Ta by měla výrazně snížit četnost závažných zranění během Melbourne Cupu, uvedl předseda Racing Victoria Brian Kruger. Preventivní diagnostický screening před dostihem by podle něj u Anthonyho Van Dycka dokázal navzdory absenci příznaků odhalit zvýšené riziko těžkého zranění nebo přinejmenším iniciovat další vyšetření.

 

Podcast s Tomášem Lukáškem: Dobyl jsem nejvyšší metu, ale otevírají se nové šance

 

Nově zavedená opatření čítající čtyři desítky konkrétních bodů se zaměřují na čtyři hlavní okruhy: vyšší podíl zranění mezi zahraničními účastníky a importovanými koňmi za posledních deset let, povinné veterinární a diagnostické procedury před a po transportu do Austrálie, zlepšení povrchu v konkrétních tréninkových střediscích a úprava organizačních podmínek samotného Melbourne Cupu.

Všichni startující koně budou muset projít CT vyšetřením na náklady Racing Victoria, jehož výstupy poté analyzuje mezinárodní tým veterinářů a potvrdí způsobilost koní nastoupit do dostihu. Den před startem pak bude následovat další veterinární prohlídka.

Kandidáti trénovaní v zahraničí budou muset absolvovat rozsáhlá vyšetření na své vlastní náklady dva až šest týdnů před nástupem do karantény. Pokud ve své dřívější kariéře utrpěli frakturu nebo absolvovali ortopedickou operaci, nebude jim umožněna účast. Týden před cestou do Austrálie se navíc budou muset podrobit prohlídce u oficiálního veterináře Racing Victoria, zda jsou dostatečně fit na cestu.

Před samotným Melbourne Cupem smějí cizinci absolvovat maximálně jeden přípravný start na australských drahách. Kapacita karanténního střediska Werribee bude před Spring Carnivalem snížena na 24 koní, což je o osmnáct méně než dosavadní rekord z roku 2018 a o pět méně než loni. Konkrétních změn a vylepšení by se měly dočkat i často kritizované povrchy pracovních drah v tomto areálu, které jsou rovněž v podezření jako jeden z faktorů přispívajících k fatálním zraněním zahraničních koní.

Definitivní propozice a podmínky pro účastníky letošního Melbourne Cupu budou zveřejněny v červnu. Uzávěrka přihlášek bude posunuta už na 3. srpna, aby se stihly všechny zmíněné veterinární procedury a formality.

Mezi evropskými trenéry vyvolala středeční zpráva velké rozladění. Podle Charlieho Fellowese, který připravil umístěného z posledních tří ročníků Prince Of Arrana, je za těchto podmínek účast zahraničních koní výrazně ztížena, ne-li rovnou vyloučena. "Je to obrovská škoda, protože Melbourne Cup je úžasný dostih," řekl Fellowes listu Racing Post.

"Plně podporuji zavedení nových pravidel a cokoli, co minimalizuje riziko zranění kteréhokoli koně. Teď budeme zkoumat, jaký vliv budou mít tato doporučení na naši účast v Austrálii," reagoval Joseph O’Brien, trenér loňského vítěze Twilight Paymenta.

První ohlasy se shodují, že organizační změny sice budou mít za následek znatelný pokles zahraničních účastníků, ale dlouhodobý nákupní apetit australských majitelů v Evropě by ovlivnit neměly. "Budou u nás nakupovat nadále, jen své koně nenechají v našem tréninku a odvezou si je domů," očekává trenér Hugh Morrison.

Jak podotýká Racing.com, čtvrt století trvající vztah Melbourne Cupu a špičkových evropských trenérů utrpěl zásadní ránu. “Možná to neznamená oficiální rozvod, ale je to rozchod, který ohraničuje novou éru Melbourne Cupu,” konstatoval server.

Prvním vítězným cizincem se stal irský Vintage Crop v roce 1993. Následný příliv Evropanů sice pomohl zvýšit upadající prestiž a publicitu slavného dostihu, ale vysloužil si i tvrdou kritiku ze strany místních trenérů. Pětinásobný vítěz Lee Freedman například prohlásil, že evropská vítězství zničila Melbourne Cup. Série fatálních zranění z poslední doby pak obrat dokonala.

Foto: Flemington Park / Victoria Racing Club




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE