reklama 11B

Luka: Zavřená Francie? Hlavní je, aby začala sezona v Česku

ikonka

Loni byl Nagano Gold druhý v Ascotu a startoval v Ceně vítězného oblouku, aktuální výhled Koně roku 2019 je kvůli omezením v časech pandemie nejistý. Trenér Václav Luka však koně v Bošovicích připravuje jako obvykle a zatím zůstává optimistou.
06.04.2020 17:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Ta informace zatím není oficiální ani definitivní, ale na evropské dostihové scéně se postarala o rozruch. Jeden ze scénářů potenciálního obnovení dostihového provozu ve Francii údajně počítá s tím, že by se v květnu začalo běhat s dočasným vyloučením koní trénovaných v zahraničí. O víkendu to s odvoláním na neoficiální informace německých stájí napsal portál Galopponline.de. "Zda se tyto zvěsti potvrdí, ukáží až příští dny," uvedl server.
 
Trenér Václav Luka, jehož svěřenci startují ve Francii prakticky celoročně, zatím podobné informace nemá. "Pokud by k takovému opatření došlo, nebyl bych úplně překvapen. Stejně tak je ale otázka, zda by pod náporem současné situace a různých opatření nesáhly k podobnému kroku i dostihy v Česku a okolních zemích. Pro nás by to nebylo snadné, ale museli bychom se s tím vyrovnat a prostě běhat doma. To se nedá nic dělat," zamýšlí se.
 
Myšlenky na případné zahraniční starty českých koní prozatím znemožňuje i uzavření hranic. V posledních dnech se však mezi politiky a epidemiology začínají objevovat i vstřícnější výroky. Například náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v pondělním rozhovoru pro DVTV připustil, že během příštích dvou měsíců očekává uvolnění řady restriktivních opatření.
 

Čtěte více: Dostihová sezona by mohla začít bez diváků. Jasněji bude po 11. dubnu

 
"Je pravda, že nálada v Česku se pomalu začíná měnit. Nevím, jestli k tomu nepřispívá i lepší počasí. Osobně jsem stále optimista a věřím, že se začne relativně brzy běhat i u nás. Za určitých předpokladů a při dodržení povinných opatření není důvod, proč by sezona nemohla v dohledné době začít. Samozřejmě se nesmí nic podcenit a bavíme se o zahájení bez diváků, ale reálné by to být mohlo," myslí si Luka.
 
Případná francouzská "stopka" pro cizince by zkomplikovala bezprostřední výhled jeho nejznámějších svěřenců. Kůň roku 2019 Nagano Gold měl podle původních plánů začít právě ve Francii. Z administrativních důvodů byl v zimě zaregistrován pod černo-zelenými barvami Václava Luky staršího, které hájil například vítěz Velké pardubické 1996 Cipísek.
 
V Bošovicích však aktuálně stojí 62 koní a výraznou část představují mladí plnokrevníci s minimem dostihových zkušeností. "I proto zatím ty zahraniční komplikace příliš neřeším. Ohledně několika matadorů jako je právě Nagano Gold bychom se museli zamyslet, ale teď jde hlavně o to, aby se rozběhla sezona v Česku," konstatuje.
 
Zatímco některá střediska práci pozastavila nebo výrazně utlumila, koně Václava Luky nadále pracují. "Nezvolnili jsme, chystáme se momentálně na nějakých 70, 80 procent. Jsme v pohotovosti a čekáme," vysvětluje.
 
Nad případnými krizovými scénáři se trojnásobný šampion českých trenérů příliš nezamýšlí. "V posledních letech jsme jako stáj fungovali celoročně, současná přestávka je pro nás změna a nečekaný odpočinek po dlouhé době. Pracuji na zahradě a jsem v klidu, protože vím, že s tím nic nezmůžu. Jakékoli krizové plány jsou mrhání časem, protože zatím nic nevíme. Situace se stále mění, vždyť jen časy nakupování pro seniory se vyhlašovaly třikrát. Dokud nebudou relevantní informace o nějakém výhledu těch opatření, musíme v podstatě čekat a být připravení," uzavírá Václav Luka..
 
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE