reklama 11A

Dostihová sezona by mohla začít bez diváků. Jasněji bude po 11. dubnu

ikonka

Jockey Club ČR čeká na zrušení omezení volného pohybu, které je hlavním předpokladem pro zahájení jednání o startu dostihové sezony. Vyčkávají i závodiště kategorie A, která čelí složité situaci zejména na poli sponzoringu.
01.04.2020 17:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Rozhodujícím okamžikem vyjednávání o zahájení dostihové sezony bude zrušení omezení volného pohybu po 11. dubnu. Ve středu to na svých internetových stránkách uvedl Jockey Club ČR s tím, že bude usilovat o brzké zahájení dostihového provozu alespoň bez diváků.
 
"Intenzivně jednám o současné situaci se subjekty, které významným způsobem řeší otázky pandemie koronaviru. V příštím týdnu proběhne jednání na Ministerstvu zemědělství ČR. Jsem v intenzivním kontaktu s Ministerstvem zdravotnictví ČR, vedení ČT Sport a pochopitelně s potenciálním generálním partnerem Jockey Clubu ČR. Pro mě osobně bude rozhodující období k realizaci možných variant k zahájení sezony v týdnu po velikonočních svátcích," napsal prezident Jockey Clubu Josef Bečvář.
 
"Budeme se snažit využít všech dostupných prostředků, začít i za zavřenými dveřmi, hlavně začít. Začátek sezony se může postupně modelovat na základě dalších rozhodnutí vlády," dodává Martina Krejčí, generální sekretář JC ČR. Už minulý týden byly zveřejněny tři varianty zahájení sezony, ta nejpozdější počítá s 6. červnem.
 
Dostihová autorita chce po zrušení omezení volného pohybu osob dokončit veškeré odložené administrativní postupy včetně jednání Rady JC ČR a školení rozhodčích.
 

Filip Minařík: Byly to smutné dostihy. Teď už jen čekám, zda odletím

 
Závodiště kategorie A čelí složité situaci zejména při jednáních se sponzory. "Dochází k omezení nebo částečnému rušení smluv a jejich přesunu na další období. Bude záležet na dalším vývoji a hlavně době, jak dlouho bude celá situace trvat," reagoval na dostihy.cz ředitel Chuchle Areny Praha Martin Pecka.
 
Centrální rovinové závodiště je připraveno předělat termínovou listinu dle potřeby a vyjádřilo ochotu k dalším jednáním. "I pokud by se dostihy konaly bez diváků, podle stávajících doporučených pravidel bude problematické udržet některé úseky na závodišti (šatny, vážnice) s malou koncentrací lidí. Konání dostihů bez diváků a bez sponzorů je možné pouze za předpokladu, že dojde k dohodě o profinancování dostihů a provozu závodiště při nich," upozornil Pecka.
 
Dostihový spolek Pardubice hlásí, že řada partnerů potvrdila zájem na pokračování spolupráci, ale v současné situaci vyčkávají s podpisem smlouvy. "I v této nejisté době se nám však podařilo podepsat smlouvu s novým strategickým partnerem pro celou dostihovou sezonu 2020, který se tímto zařadil do skupiny našich nejvýznamnějších sponzorů. Celkový vývoj bude zcela záviset na délce a charakteru nastavených vládních opatřeních," zdůraznil výkonný ředitel spolku Jaroslav Müller.
 
I on předpokládá, že by zahájení pardubické sezony mohlo eventuálně proběhnout bez diváků, byť zřejmě nikoli v původně plánovaném termínu 8. května. Závodiště nicméně počítá s konáním všech naplánovaných mítinků a dostihy mají v jeho kalendáři nejvyšší prioritu. "Máme proto již zablokován dostatek náhradních termínů pro jejich pořádání. Prodloužení sezony do listopadu je teoreticky také možné, nicméně vrchol sezóny plánujeme jako každoročně na druhou říjnovou neděli," ujistil Müller. Kvalifikace na Velkou pardubickou by podle něj mohly proběhnout v letních termínech.
 

Václav Janáček: Španělsko se zastavilo. Dostihy teď jezdíme na Playstationu

 
S rušením samotných dostihů nepočítá ani Hipodrom Most, který rovněž připouští posunutí části sezony do listopadu a zahájení před prázdnými tribunami. Jarní cenu klisen však bez divíků pořádat nechce. Ředitel Hipodromu Most Jakub Šimůnek na dostihy.cz přiznal, že jeho závodiště momentálně nemá sponzory.
 
"Na Jarní cenu klisen v původním termínu 2. května jsme měli požádáno o dotace od okolních samospráv a tyto žádosti jsme museli stáhnout. Je otázka, zdali bude možno žádat o dotace znovu, jelikož jsou tam nějaká termínová omezení, do kdy je možné žádat. Logicky nejsme jediní, kdo má tyto problémy a možná tak dojde k celkové úpravě pravidel, ale nelze to považovat za samozřejmost. Jelikož nemáme jakýkoliv příjem ze sázek, a již tak velmi křehký vztah se sponzory je aktuálním děním narušen, situace s financováním dostihů je opravdu špatná a skoro vše je pouze na akcionářích společnosti," uvedl Šimůnek.
 
Karlovy Vary mají podle manažera dostihového provozu Ivana Janatky potvrzené sponzory z 50 procent. "Ještě čekáme na vyjádření karlovarského magistrátu a kraje. Co se týče náhrady za zrušené dostihy, tak jsem s panem Dufkem mluvil o možnosti, že by podpořil nový dostihový den v listopadu. Také je možné, že během dostihových dnů zvýšíme počet dostihů ze sedmi na osm. Dostihy bez diváků pořádat nechceme," dodal Janatka.
 
Den před Jockey Clubem zveřejnilo informace o možném obnovení sezony i Německo. Tamní autorita Deutscher Galopp plánuje spuštění dostihového provozu od začátku května a počítá s variantou bez publika, kdy by se na závodištích nacházelo zhruba 70 až 80 osob. Plán počítá s řadou opatření omezujících kontakt lidí včetně jiného aranžmá šaten a vážnice. Přístup na dostihy by neměli například majitelé stájí. Další podrobnosti bude Deutscher Galopp teprve řešit. V ideálním případě věří, že by se do poloviny června mohlo podařit uspořádat zhruba 20 - 23 dostihových dnů.
 
 
Ilustrační foto: Marek Sekáč



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE