reklama 11D

Lombargini je zpět. Kůň, který si všechno řeší sám, ovládl kvalifikaci

ikonka

Třetí kvalifikace na 131. Velkou pardubickou přinesla několik zajímavých jmen pro druhou říjnovou neděli. Vítězný Lombargini, ale i druhý Direct Lagrange předvedli výborné výkony. Kuriozitou dostihu byla tři uklouznutí před Velkým vodním příkopem.
07.08.2021 19:41  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

V první polovině letošní sezony se žokej Jan Odložil výsledkově trápil. Na českých drahách získal jen dvě vítězství a stále obtížněji hledal motivaci. Na sobotním mítinku v Pardubicích z něj veškeré chmury spadly - během necelých dvou hodin vyhrál tři dostihy včetně srpnové kvalifikace na Velkou pardubickou v sedle Lombarginiho.

"Mám radost, dnešek mě zase nakopne. Už to bylo takové únavné, jak se mi nedařilo. Dnes jsem jezdil dobré koně a to pak jde skoro samo," usmíval se Odložil, který je aktuálně na volné noze a svůj hattrick zaznamenal na koních tří různých trenérů.

Desetiletého Lombarginiho ze stáje EŽ Praha a.s. mu nasedlal trenér a chovatel Stanislav Popelka. Dvakrát druhý z Ceny Labe v sobotu vstupoval do sezony, ale i bez startu v nohou deklasoval kvalitní pole Ceny firmy Chládek a Tintěra - III. kvalifikace na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou velmi lehce o 6 délek.

 

Čtěte také: Vítěz Velké i tajemná veličina. Tzigane du Berlais odešel z tréninku

 

"Průběh dostihu nebyl zase tak snadný, dvakrát jsem s ním musel hodně manévrovat, ale na výkonu Lombarginiho to nic nezměnilo. Po skokanské stránce jsme neměli žádný problém. V minulosti jsem ho už dvakrát jezdil a jednou jsme vyhráli, takže jsem nešel úplně do neznáma. On je trochu specifický kůň, rád si všechno řeší sám a nechce, aby mu na skocích žokej nějak překážek. Proto na něm jen sedím a nic nedělám, nechávám to na něm," vysvětloval Odložil.

O tempo se dlouho v poklidu staral favorit Vandual pod Romainem Julliotem. Nejdramatičtější okamžik dostihu přišel v zatáčce před Velkým vodním příkopem, kde nezávisle na sobě uklouzli tři koně. Zatímco vedoucí Lodgian Whistle s Josefem Bartošem nepříjemnou situaci ustál, slovenská dvojice Kaiserwalzer a Paris Eiffel ztratila své jezdce.

V posledním kilometru šla do trháku čtveřice Lombargini, Direct Lagrange, Vandual a Lodgian Whistle. Největší odpor kladl vítězi osmiletý Direct Lagrange, trácející z druhého místa necelé čtyři délky. Třetí doběhl Vandual před Lodgian Whistlem. Celkem se kvalifikovalo osm koní, doběh uzavřel specialista na Lysou nad Labem Aeneas.

Lombargini, polobratr výborného Larizana, se připravoval na Velkou pardubickou už loni, kvůli nedostatku jezdců ho však Popelka nasměřoval do Ceny Labe. Letos by se tento scénář už neměl opakovat a hnědáka čeká v deseti letech debut v nejslavnějším tuzemském dostihu.

"Po dnešním výkonu, kdy vyhrál kvalifikaci bez přípravného startu a předtím byl dvakrát druhý v Ceně Labe, to může být velmi zajímavý kůň pro Velkou," souhlasí Odložil.

Dajuka tentokrát start - cíl

Dalším Odložilovým sobotním vítězem byl Tiara Man ve čtyřkovém krosu na 3300 metrů. Svěřenec Radima Bodláka přečkal po doběhu protest ex offo, kdy dostihová komise konstatovala, že tísnil druhého Lianela, ale incident neměl vliv na výsledek a Odložil vyvázl se sankcí. O půl hodiny později dovedl čtyřletého Gatsbyho k triumfu v trojkovém Poháru BICZ holding 2021 na 3600 metrů. Ryzák stáje Dr. Charvát opět potvrdil svůj talent a ve finiši si jistě poradil s útočícími Giorgionem a Crakenem.
 
Hattrick však slavila i stáj EŽ Praha a.s., která kromě úspěchů Lombarginiho a Tiara Mana slavila vítězství i s Medicem. "Čekal jsem, kdy se zlomí smůla, která nás zatím provázela, a ten dnešek stál opravdu za to," radoval se Jan Sobotka, jinak také spolumajitel dvojnásobného Koně roku Nagano Golda.
 
Mezi klisnami v Ceně Registany zase jednou ukázala svou třídu bělka Dajuka s Lukášem Matuským. Vlastní odchovankyně stáje K-K Metal a.s. šla tentokrát stylem start - cíl a zvítězila o šest délek před Apas Rockou a Slivkou.
 
"Říkali jsme si, že tentokrát zkusíme jít více zepředu a vyšlo to. O dalších plánech se ještě musíme poradit s trenérem," poznamenal majitel a chovatel Pavel Kochan.
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE