reklama 11C

Nagano Gold druhý v Prix du Carrousel. Neuvěřitelný kůň, žasl Luka

ikonka

V nejdelším startu kariéry dal Nagano Gold vzpomenout na své nejlepší francouzské výkony. V listed Prix du Carrousel doběhl pod Christophem Soumillonem o půl délky druhý, výborný výkon předvedl také ve Francii debutující Polák Night Tornado.
03.08.2021 18:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B

Naposledy běžel Nagano Gold ve francouzském listed před více než dvěma lety a bylo z toho vítězství v Longchamp. Chybělo málo, aby úterní návrat dvojnásobného Koně roku do Deauville skončil stejným výsledkem.

Nakonec bral Nagano Gold v Prix du Carrousel (3000 m, 52 000 eur) druhé místo a svým nejlepším výkonem v letošní sezoně stvrdil avizovaný přechod na supervytrvalecké tratě. V dosud nejdelším startu kariéry nestačil pouze na domácího Brokeback Mountaina. Šestiletý svěřenec Yanna Barberota, naposled třetí v berlínské grupě 2 Oleander-Rennen, porazil českého zástupce o půl délky. Těsně třetí finišoval polský Night Tornado před Good Questionem.

Sedmiletý Nagano Gold si připsal deváté blacktype umístění kariéry a sumou vyběhaných dotací se přehoupl přes osm milionů korun. "Je to neuvěřitelný kůň. Myslím si, že v našich končinách asi nemá obdoby a je otázka, kdo ho může někdy nahradit. Já takového koně už asi mít nebudu," vyznal se emotivně po doběhu trenér Václav Luka mladší.

 

Čtěte také: Cheminée opět vítězí ve Francii. Ve Vichy ukázala drtivou koncovku

 

Do hnědákova sedla se po čtvrt roce vrátil Christophe Soumillon. Belgická hvězda netradičně oblékla "úřední" bílý dres poté, co byl Nagano Gold z administrativních důvodů tentokrát přihlášen pod stájí Václava Luky staršího a bošovická výprava si omylem vzala do Deauville barvy Syndikátu V3J.

O velmi rychlý úvod se na měkké dráze postaral britský Stag Horn, jemuž se zpočátku podařilo roztrhat pole. Nagano Gold začínal na chvostu pole kolem dvanácté pozice s poměrně znatelnou ztrátou na většinu soupeřů. "Měl špatné startovní číslo a šel hodně zezadu, takhle to Christophe nechtěl. Kdyby měl třeba trojku, seděl by někde u bariéry, protože on si s Naganem umí poradit," popisoval Luka.

Bošovický hřebec však složitější začátek zvládl, usadil se v závětří za koňmi a už během první třetiny dostihu se mu podařilo smazat ztrátu na hlavní pole. Do cílové roviny točil poměrně blízko špice, ve vnější stopě ho však vyvezl ven Ioritz Mendizabal na Night Tornadovi. "V té době ještě nechtěl jít dopředu, jezdci po tom manévru na sebe řvali," dodal Luka.

Soumillon opravdu ještě chvíli setrval s položenýma rukama. Když se do Nagano Golda v polovině cílové roviny opřel, hřebec akceleroval a před distancí se dostal do těsného vedení. V těch chvílích se v Deauville odehrávala nečekaná repríza souboje z loňské Wielké Warszawské, neboť hlavním soupeřem české hvězdy byl Night Tornado.

Ryzák trenéra Krzysztofa Ziemianskiho zůstával až do konce ve hře o vítězství a hned napoprvé získal status blacktype koně. Oba středoevropské šampiony v posledních metrech minul jen z hloubi pole finišující Brokeback Mountain. Měřící systém France Galop po doběhu ukázal, že Nagano Gold zvládl závěrečnou šestistovku v druhém nejrychlejším čase, ale i to, že naběhal o 13 metrů více než vítěz a o šest metrů více než Night Tornado.

"Christophe mi to po dostihu shrnul tak, že nebýt soupeřova manévru při točení do roviny nebo s lepším startovním číslem by dnes Nagano Gold neprohrál. Bohužel se dostih vyvinul jinak, nicméně náš kůň zanechal vynikající dojem. Poprvé běžel tři kilometry a byl to vytrvalecký dostih se vším všudy," hodnotil Luka.

Druhý český reprezentant v Deauville, čtyřletý Zelote ze stáje Leram, doběhl pod Clémentem Lecoeuvrem šestý v classe 3 na 1300 metrů a ukořistil tak předposlední dotaci.

Foto: France Galop, zdroj: Racing Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE