reklama 11B

Martin Srnec: Mám teď štěstí na dobré koně. Timemaster mě překvapil

ikonka

Žokej Martin Srnec sbírá v Polsku jeden úspěch za druhým a jezdí hned několik tamních hvězd. V rozhovoru pro Jezdci.cz zmiňuje obtížnost srovnání polské a české špičky, zahraniční plány výborného Timemastera i nové jezdecké tváře ve Sluziewci.
29.07.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Doma v Česku letos neodjezdil jediný dostih, u polských sousedů však Martin Srnec prožívá po všech stránkách povedené období. Na jaře vyhrál klasickou Nagrodu Rulera a pravidelně se prosazuje na jedničkové scéně.

"Je to moc příjemné. Jsem hlavně vděčný, že jsem se vrátil na dobré koně," pochvaluje si zkušený žokej.

Zosobněním jeho aktuální pohody je čtyřletý hnědák Timemaster. S nejlepším současným polským středotraťařem z lotu trenéra Krzysztofa Ziemianskiho si jen během posledních dvou měsíců připsali tři velká vítězství.

 

Čtěte také: Vítěz na první pokus. Partenit debutoval v Dieppe ve velkém stylu

 

Po Ceně Scotttish Rifla na bratislavském Turf Gala to byl Memorial Fryderyka Jurjewicza při varšavském derby-dni a minulou neděli následoval lehký úspěch v Nagrodě Syreny.

"Timemaster je velká hvězda, letos mě však překvapil svou univerzálností. Má velkou třídu, je rychlý a jeho distanční použitelnost sahá od 1400 do 2000 metrů. S jeho atletickou cvalovou technikou a drtivým zrychlením je pro něj optimální pružná dráha, ale dokázal si poradit i s extrémně těžkým podkladem při derby dni," shrnuje Srnec.

V neděli narazil hřebec stáje Carramba na opačný extrém, ve Sluziewci panuje na konci července tvrdo. "Ani to ho nezastavilo. Ve zkušebním cvalu se pohyboval opatrně a občas si poskočil, jako kdyby říkal: No to jsem zvědavý, jak tohle dopadne. Ale v dostihu nebylo co řešit," konstatuje.

Polské stáje jsou pověstné tím, že na rozdíl od těch českých zahraniční starty příliš nevyhledávají. Timemaster by se však po své letošní vítězné sérii měl podívat do Francie. "Jsem absolutně přesvědčený, že na to má potřebný potenciál. Trenér Ziemianski se mu teď snaží najít dostih, který by koni optimálně pasoval," nastiňuje Srnec.

Další zajímavá jména? Night Tornado a Young Thomas

Po zániku někdejšího Středoevropského poháru a při sporadičnosti zahraničních výjezdů polských hvězd chybí spolehlivější srovnání s českou a slovenskou elitou. Určitý obrázek však letos poskytli na Turf Gala právě Timemaster a jeho tréninkový kolega Night Tornado. Druhý z loňské Wielké Warszawské za Nagano Goldem podlehl ve Velké ceně Slovenska o nos Opasanovi. V jeho sedle byl právě Martin Srnec.

"Opasan je skvělý kůň, neustále to potvrzuje a jeho vítězství ve francouzském listed se mi moc líbilo. Zároveň je ale třeba říci, že Night Tornado cestoval poprvé na dostihy mimo Varšavu a snášel to poměrně těžce. Určitě nepodal úplně plnohodnotný výkon, ale určitě má dost třídy na to, aby v zahraničí uspěl," vrací se krátce k Turf Gala.

Tradiční zdrženlivost polských stájí vůči cestám do jiných zemí se podle Srnce začíná pomalu měnit. "V poslední době se ten trend trochu obrací. Například Emil Zachariev jezdí se svými koňmi pravidelně do Francie, trenér Janusz Kozlowski teď vyhrál velký dostih ve Švédsku," dodává.

Zajímavým koněm by v této souvislosti mohl být i jeho letošní klasický vítěz Young Thomas. Ten po triumfu v Nagrodě Rulera opanoval v mrtvém doběhu i hlavní derby-trial Nagrodu Iwna, v samotném derby však doplatil na extrémní povětrnostní podmínky. "Myslím si, že problém nebyla distance, nýbrž bláto. V tom morastu to prostě nedal, byl to najednou úplně jiný kůň. Kvalitu na zahraniční srovnání každopádně má," myslí si Srnec.

Ve varšavské vážnici patří český žokej mezi "starousedlíky". Jinak se jezdecká scéna ve Sluziewci v uplynulých sezonách poměrně proměnila, mimo jiné ji výrazně rozšířila skupina mladých jezdců z postsovětských zemí.

"Je tady pár kluků z Kyrgysztánu, Kazachstánu a Tatarstánu, někteří z nich jsou myslím na dobré cestě. Nemyslím si, že je mezi nimi další Bauyržan Murzabajev, ale pár zajímavých jmen se objevilo," potvrzuje Srnec.

Foto: Pavla Pechmanová




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE