reklama 11C

Vítěz Velké i tajemná veličina. Tzigane du Berlais odešel z tréninku

ikonka

Před třemi lety zvítězil Tzigane du Berlais pod Janem Faltejskem ve Velké pardubické, na přelomový úspěch od té doby už nenavázal. V deseti letech ho nyní vyřadilo z tréninku zranění a ve 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou ho neuvidíme.
05.08.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Vítěz Velké pardubické z roku 2018 Tzigane du Berlais minulý měsíc odešel z tréninku. Informace vyšla v posledním čísle Věstníku českého turfu. Desetiletý valach stáje Dr. Charvát vstoupil do aktuální sezony šestým místem v květnové kvalifikaci, poté ho však zastavilo zranění.

Mohutný hnědák se již přesunul od trenéra Pavla Tůmy do Zbraslavic, kde si užívají svůj důchod bývalí šampioni majitele Jiřího Charváta. Zda to znamená definitivní konec kariéry, zatím zůstává otevřené, ve 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se však s určitostí nepředstaví.

Z minulých vítězů slavného dostihu tak zůstávají v dostihové přípravě pouze obhájce loňského vítězství Hegnus, Theophilos a No Time To Lose.

 

Čtěte také: Nagano Gold druhý v Prix du Carrousel. Neuvěřitelný kůň, žasl Luka

 

Francouzský rodák Tzigane du Berlais je po Decent Fellowovi druhým vítězem Velké pardubické v barvách Jiřího Charváta. Syn vítěze Criterium de Saint-Cloud (Gr.1) a “dual purpose” plemeníka Poliglotea a polobratr listed vítězky ve steeplechase Gitane du Berlais z chovu Jeana-Marca Lucase se navzdory svému hřmotnému zevnějšku od mládí ukazoval jako skokanský talent.

Debutoval ve třech letech na proutěných překážkách v Pardubicích, kde také získal 14. června 2014 své premiérové vítězství v bumperu na 2900 metrů. Od čtyř let se naplno specializoval na cross country a už na sklonku sezony doběhl druhý v Ceně ČASCH.

Poprvé výrazněji zazářil v sezoně 2017, kdy vyhrál dva dostihy včetně dvojkové Ceny Peruána na 5200 metrů a v Ceně Labe podlehl jen suverénnímu vítězi Vicodymu.

Hvězdná hodina i nenaplněný potenciál

O rok později se poprvé chystal na Velkou pardubickou. Kvalifikační podmínky splnil až druhým místem ve čtvrté kvalifikaci, při své premiéře ve vrcholu překážkové sezony však dominoval o 3 délky a donesl Jana Faltejska k pátému triumfu ve Velké.

Zdálo se, že se zrodila nová hvězda a krosař s velkým potenciálem podobné úspěchy zopakovat. V žádném ze zbývajících šesti dostihů kariéry však Tzigane du Berlais už neukázal, co opravdu umí. Posledním větším výsledkem v jeho podání bylo druhé místo v květnové kvalifikaci 2019 po souboji s Hegnusem.

V předloňské Velké pardubické skončil již na Taxisu poté, co při doskoku klopýtl o padajícího soupeře. Loňský ročník pak dokončil na pátém místě, ovšem se ztrátou 13 délek na bojující čtveřici před sebou.

V závěru kariéry nastupoval Tzigane du Berlais se stínidly a stával se stále nečitelnější veličinou. Jistý podíl na tom měl jednoduchý fakt, že se specializoval na Velkou pardubickou a jeho jméno i úspěšnost stály a padaly s druhou říjnovou nedělí.

Zdravotní problémy nyní zastavily kariéru koně, jehož skutečná třída zůstává zahalena rouškou tajemství. Bližší představu o ní mají zřejmě jen dva muži - Pavel Tůma a Jan Faltejsek.

Foto: Martin Cáp




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE