reklama 11C

KWPN kraluje už řadu let drezurnímu žebříčku. Boduje i německý chov

ikonka

Holandský teplokrevník vládne drezurnímu chovatelskému žebříčku pro rok 2021. Na pozici lídra se tak už pátým rokem nic nezměnilo. Body přinesli plemenné knize hlavně britští olympijští koně. Jedničkou je však zástupkyně úplně jiného plemene.
06.11.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Světová chovatelská federace WBFSH vydala letošní žebříčky plemenných knih dle jejich úspěšnosti ve sportu. Započítány jsou vždy body šesti nejúspěšnějších koní náležejícím k danému plemenu. V drezuře se na vedoucí pozici meziročně žádná změna nekonala. V této disciplíně totiž už pět let kraluje holandský teplokrevník. Letos zapsal 14430 bodů. 
 
Nejúspěšnějším příslušníkem holandského chovu byl v sezoně 2021 valach Gio. Ve dvojici s britskou reprezentantkou Charlotte Dujardin obsadil ryzák po hřebci Apache na olympijských hrách v Tokiu třetí místo v individuální soutěži a byl součástí bronzového družstva. Dařilo se mu i na mistrovství Evropy v Hagenu, kde skončil znovu třetí v hodnocení jednotlivců a s týmem získal stříbro.
 
Dalším úspěšným holandským teplokrevníkem v TOP10 chovatelského žebříčku je Everdale. Také tento hřebec po Lord Leatherdale startoval na olympijských hrách i evropském šampionátu v britském týmu, a to v sedle s Charlotte Fry. Do třetice se do nejlepší desítky vešel valach KWPN En Vogue po Jazz, který tvoří dvojici s Carlem Hesterem. I on byl součástí družstva Velké Británie při obou vrcholech letošní sezony, tedy na olympiádě v Tokiu a mistrovství Evropy v Hagenu.
 
 

Syn Totilase nejlepším hanoverským koněm

Hanoverská plemenná kniha drží druhé místo se skóre 13228 bodů. Nejvíce bodů jí přinesl vraník Glock´s Total Us. Otcem hřebce je populární Totilas, který ohromoval v obdélnících s Nizozemcem Edwardem Galem. Stejný jezdec sedlá i koně Glock´s Total Us a účastnil se s ním letošní olympiády. V Grand Prix Kür dojel, stejně jako v týmové soutěži, pátý. Byl také součástí vítězného družstva při CDIO5* v Rotterdamu.
 
Třetí příčku získal rovněž německý chov, a to díky oldenburské plemenné knize. Tu reprezentuje například Weihegold OLD (Blue Hors Don Schufro). Špičková klisna závodí ve dvojici s německou jezdkyní Isabell Werth a spolu vybojovaly individuální stříbro a týmové zlato na letošním mistrovství Evropy. 
 
 

TSF Dalera BB je jednička

Za zmínku stojí jistě i plemenné knihy mimo pomyslné stupně vítězů. Čtvrtý v pořadí je vestfálský chov, který zastupuje mimo jiné druhý nejlepší kůň sezony 2021 Bohemian (Bordeaux 28). Jedenáctiletý valach patří do dánské olympijské reprezentace a sedlá ho Cathrine Dufour. Na kontě má evropské stříbro z Hagenu. V Tokiu skončil ve finále čtvrtý.
 
Vestfálský svaz reprezentuje také vysoko bodovaná klisna Bella Rose. Jejím otcem je Belissimo a tvoří, respektive tvořila, dvojici s Isabell Werth. Právě tuto ryzku si Němka vybrala pro olympijské hry a získala s ní stříbro v soutěži jednotlivců a zlato v týmovém klání. Po výjezdu do Japonska se Werth rozhodla kariéru klisny, kterou provázelo vleklé zranění, ukončit.
 
Jedničkou tabulky WBFSH je TSF Dalera BB. Čtrnáctiletá trakénská klisna posbírala kompletní zlatou kolekci. S Němkou Jessicou von Bredow-Werndl vyhrála obě soutěže v Tokiu, tedy individuální i týmovou, a stejnou bilanci měla její účast i na mistrovství Evropy. Je zdaleka nejúspěšnější zástupkyní svého plemene, protože trakénský chov figuruje v drezuře až na třinácté pozici. Díky ní je také Silke Fass Druckenmüller první v žebříčku chovatelů. 
 
 

Rošáda na čele tabulky plemeníků

WBFSH vyhodnocuje i nejlepší plemeníky. Finální tabulce roku 2021 vévodí holandský hřebec Johnson TN. Ten závodil s Hansem Peterem Minderhoudem pod jménem Glock´s Johnson a v sezoně 2021 bodovali jeho potomci Meggle´s Boston, Hexagon´s Double Dutch či Boston STH.
 
Otcem lídra Johnsona je hřebec Jazz. A právě s ním si Johnson oproti minulému roku prohodil pozice. Jazz byl na prvním místě žebříčku v roce 2020 a tentokrát je druhý. Třetí místo zůstalo nezměněno a patří oblíbenému plemeníkovi Sandro Hit, jehož musel majitel letos v srpnu nechat kvůli infekci uspat. V nejlepší pětici figurují dále ještě brandenburský ryzák Quaterback a westfálský hnědák Florencio 2.
 
Foto: Shannon Brinkman, Christophe Taniére / FEI
 
Zdroj: fotobanka FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE