reklama 11B

BWP v čele chovatelského skokového žebříčku. NEJ hřebec je Chacco-Blue

ikonka

Podle aktuálních žebříčků Světové chovatelské federace WBFSH je nejúspěšnější plemennou knihou v parkurovém skákání BWP, tedy belgický teplokrevník. Meziročně si tak polepšila o tři místa. Nejlépe hodnoceným plemeníkem je Chacco-Blue.
23.10.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Světová chovatelská federace WBFSH vydává každý měsíc aktualizované žebříčky plemenných knih ve třech olympijských disciplínách. Měsíční interval je novinkou sezony 2021, do roku 2020 vycházelo aktuální bodování jednou ročně, vždy k poslednímu zářijovému dni.
 
Podívali jsme se proto, jak vypadá meziroční stav na parkurových žebříčcích. Úspěšný rok má za sebou plemenná kniha belgický teplokrevník. Ta se posunula oproti září roku 2020 o tři pozice a je na první příčce.
 
Zásluhu na tom mají zejména koně švédského skokového týmu, kteří zazářili mimo jiné na olympijských hrách v Tokiu. Jedničkou je třináctiletá klisna H&M Indiana po Kashmir van Schuttershof, kterou sedlá Malin Baryard-Johnsson. Hned za ní je pak valach King Edward, jehož otcem je Edward 28, a který se po světových kolbištích pohybuje s Henrikem von Eckermannem. Mezi bodující zástupce BWP patří také klisna Killer Queen po Eldorado VD Zeshoek, s níž závodí Němec Daniel Deusser. Ta drží šestou příčku. Do TOP20 patří ještě svěřenec Scotta Brashe Hello Jefferson a valach Hester Američanky Lucy Deslauriers.
 
Druhé místo v hodnocení plemenných knih patří Selle Francaise neboli francouzskému jezdeckému koni. Ten má v nejlepší světové desítce dva zástupce. Prvním je valach Unick du Francport po Zandor. Hnědák patří do týmu Johna Whitakera. Další úspěšný kůň SF je hřebec Antidote de Mars. Jeho otcem je Diamant de Semilly a jezdí ho Bliss Heers z USA.
 
Na bronzové pozici je holštýnská plemenná kniha. Za ně nejvíce bodů nasbíral hřebec C Vier 2 po Cardento 933, kterého sedlá Němec David Will. Dařilo se i hřebci Con Quidam RB po Quinar.
 
Chovatelská federace vyhodnocuje i pořadí plemeníků. Po letošní aktualizaci je, stejně jako při posledním přepočtu v roce 2019, nejlepším hřebcem Chacco-Blue, jenž uhynul v roce 2012. Ve sportu i chovu má však řadu úspěšných potomků. Meklenburský hnědák po Chambertin 3 nasbíral 18438 bodů, zatímco druhý Selle Francaise Diamant de Semilly (Le Tot de Semilly) má 11375 bodů. Třetí je pak belgický teplokrevník Toulon (Heartbreaker) se skóre 7194 bodů.
 
Foto: Arnd Bronkhorst / FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE