reklama 11D

Královické mistrovství WE. Šimoušková, Zelená a Kukaňová mají zlato

ikonka

Ve dnech 2. až 4. září se v Královickém Dvoře konalo MČR v disciplíně working equitation, a to za velkého zájmu jezdců, jejichž řady se v tomto odvětví neustále rozrůstají. Medaile se rozdávaly ve třech věkových kategoriích a v týmové soutěži.
05.09.2022 11:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

V Královicích u Slaného se během prvního zářijového víkendu jako již tradičně rozhodovalo o mistrovských titulech v disciplíně working equitation. Pořádající spolek Working Equitation Česká republika svá mistrovská klání pořádá v areálu Královický Dvůr již od roku 2018 a stejně jako předešlé ročníky byl i tento pátý ročník termínově spojen s královickými dožínkami.
 
Od pátku do neděle se v soutěžích různých úrovní náročnosti představilo celkem dvaaosmdesát jezdeckých dvojic. Děti od 7 do 15 let bojovaly o mistrovský titul v soutěži třídy “Z-základní”, junioři ve věku 16 až 21 let ve třídě “S-střední” a senioři starší 21 let pak ve třídě “P-pokročilá”. 
 
Mistrovské soutěže byly doplněny rámcovými soutěžemi, které rovněž vyžadovaly, aby jezdecká dvojice měla splněnou kvalifikaci ze závodu příslušné třídy. Ani jezdci rámcových soutěží nezůstali stranou mistrovských zápolení - byli totiž zároveň součástí týmů, které musely mít jezdecké zastoupení ve všech třech vypsaných třídách a jezdci příslušných týmů tak společně usilovali o týmový mistrovský titul.
 
Páteční program přinesl veterinární kontrolu koní, po níž následoval slavnostní nástup, který se premiérově konal bez jejich účast. Na kolbiště tak postupně nastoupili samotní jezdci zformovaní do pěti týmů, které vedli týmoví kapitáni a vlajkonoši v jednom za doprovodu vybrané týmové hudby, jezdci sladili některé prvky svého oblečení a od komentátorky poprvé zazněly názvy týmů a jejich slogany. Ředitelka závodu a zároveň prezidentka WEČR Šárka Mrázek Kopecká za účasti rozhodčích Alžběty Baslové, Babety Kvapilové a Kristýny Malenínské přivítala všechny jezdce, vyzvala je, aby si soutěžní klání užili a namotivovala je nejen slovně, ale i motivačním songem “Unstoppable”. 
 
Následovaly drezurní testy třídy Z, L, S a P, které skončily až ve večerních hodinách, kdy se jezdci už těšili na společnou slavnostní večeři. Sobotní ráno odstartovaly velmi časně testy ovladatelnosti třídy Z, poté se jely třídy S a P a odpoledne bylo již kolbiště přichystané pro královickou koňskou dožínkovou show, kterou zahájili opět jezdci WEČR ukázkou svých rychlostních jízd a mohli tak diváky navnadit na své nedělní “ostré” rychlostní jízdy v mistrovských soutěžích. Během koňské show pak diváci sledovali kočárové jízdy, drezurní kür, šermířské klání nebo ukázku přirozené komunikace s koňmi ve volnosti.
 
Nedělní závodní den zahájily testy ovladatelnosti třídy L a pak už všichni napjatě očekávali rychlostní testy třídy S a P, které jsou bezesporu divácky nejatraktivnější částí workingových závodů a mnohdy dokáží zajímavě zamíchat kartami průběžného pořadí po drezurách a testech ovladatelnosti.
 
Na slavnostní dekorování po nedělním poledni nastoupili jezdci se svými koňmi v týmových formacích a kromě vyhlášení individuálních výsledků také napjatě očekávali, jak si po sčítání všech bodů vedli jako tým.
 
A jak to celé dopadlo? Mistrovský titul v kategorii dětí, o který letos bojovalo šestnáct dětských jezdců, si zaslouženě odnesla Anna Kukaňová s valachem Dollom Chieftain, která předvedla nejlepší drezurní test i test ovladatelnosti. Druhé místo v obou testech obsadila a titul vicemistryně tak získala Alexandra Typoltová s Urwins Jaffa. Druhou vicemistryní v kategorii dětí se pro letošní rok stala Anna Hanzlová s ostřílenou workingovou klisnou Lidka 2.
 
Juniorská kategorie se neobešla bez diskvalifikací, které k disciplíně working equitation určitým způsobem patří a nejednou překvapivě zvrátí průběh soutěže. Nervy na uzdě udržela Johana Zelená, která se svým Rigolem prošla všemi třemi testy bez jakékoliv zásadní chyby. Odnáší si tak juniorské mistrovské zlato. Stříbro připadlo Alexandře Škutové s klisnou De Goede Ree's Mona Lisa, která se po vydařeném drezurním testu i testu ovladatelnosti smolně diskvalifikovala před začátkem rychlostního testu. Juniorský bronz si odnesl Vilém Fiška a valach Borec, kterým se diskvalifikace v průběhu soutěže také nevyhnula.
 
I v seniorské kategorii letos diskvalifikace sehrály důležitou roli a vyhnuly se jen dvěma účastníkům mistrovského klání. Z mistrovského seniorského titulu se po svých vyrovnaných jízdách ve všech třech testech raduje Jitka Šimoušková s lipickým valachem Neapolitano Tüscök. Seniorským vicemistrem se stal Břetislav Růžička se svým ryzákem ČT Legolasem, kteří jako již tradičně předvedli fenomenální jízdu v testu rychlosti. Bronz získala Barbora Linhartová s lusitánským hřebcem Duque II D´Atela, která letos získala stejný cenný kov i na MČR v drezuře.
 
Z týmového mistrovského titulu se letos radovali členové týmu “TOP GUN”, stříbrným týmem se stala “Alfaskvadra” a bronzové místo na stupínku vítězů, kam se všichni při dekorování museli společně poskládat, obsadil “Spongilit team”.
 
Na nedělní odpoledne po slavnostním dekorování pořadatel přichystal ještě oblíbenou ukázku “Mladý worker” pro děti s vodičem, aby ani ti nejmenší koňáci nepřišli o zážitek ze závodní atmosféry a v úplném závěru si na své přišli ještě vyznavači bezudidlového ježdění, pro které byly vypsány soutěže třídy Z pod hlavičkou Českého bezudidlového spolku.
 
Co říci na závěr? Od pátku do neděle proběhlo na 140 startů! l letos se tento organizační pořadatelský maraton, kdy vše musí klapnout na minutu přesně, podařilo zvládnout na výbornou díky skvělému zapojení všech pomocníků. 
 
Text: Veronika Slavíčková
 
Foto: Kateřina Vojáčková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE