reklama 11B

Koně ve výbězích a na pastvinách. Pozitiva elektrického ohradníku

ikonka

/PR článek/ S jarem přichází čas na celodenní pobyt koní na pastvinách a ve výbězích. Kůň potřebuje pohyb a na pastvině, kde v časově rozloženém, a hlavně postupném množství spásá trávu. Pastviny se ale musí dobře ohradit. Jak na to? Čtěte dál…
28.04.2020 09:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Pokud máte ve výběhu pro koně zavedené dřevěné hrazení, ale již je nestabilní, ztrouchnivělé a omšelé, je čas poohlédnout se po hrazení novém. Používají se dřevěné ohrady s životností pět až osm let a v současnosti jsou na trhu k dispozici i trvanlivější sloupky ze štípaného akátu. Kovové hrazení je také trvanlivé, ale velmi nákladné. 
 
Levnější, ale i efektivnější řešení jsou elektrické ohradníky. Pokud jste „zvířatomily“ a myslíte si, že elektrickým ohradníkem můžete zvířeti ublížit, je to naopak. 
 

Jak tedy takové elektrické ohradníky fungují?

Koně se považují za citlivá zvířata, ale i mezi nimi se najdou takové povahy, které by nezkrotil ani Vinnetou. Pro tyto chronické divochy a útěkáře a kvůli ochraně před jinými zvířaty a zvěří, jsou elektrické ohradníky sázkou na jistotu. Ohrada je tvořena vodiči, které při dotyku předají zvířeti elektrický impuls. Rána je citelná a dobře zapamatovatelná, ale neměla by zvířeti a samozřejmě ani člověku ublížit. Zvířata v ohradě drží reflex, který získají po několika kontaktech s elektrickým impulzem. 
 
Proud je veden v impulzech kvůli tomu, aby kůň nebo člověk mohli odstoupit od ohradníku poté, co dostanou elektrický impuls. Elektrický proud o vysokém napětí (3000 – 7000 V) projede skrz tělo zvířete a je svedený do země, odkud se vrací do zdroje pomocí zemnící tyče, umístěné v zemi.  Impulzy jsou opravdu krátké, proto neublíží. Energie se čerpá buď přímo z elektrické sítě, nebo z akumulátoru. Akumulátorové zdroje se hodí do odlehlejšího terénu, kde není napojení na elektrické vedení. 
 
Jedním z pozitiv elektrického ohradníku je, že je bezpečnější než tradiční hrazení, protože koně se o ohradu nechodí otírat nebo drbat, takže nevyvracejí sloupky. Jeho efektivnost je jasná: Drží koně uvnitř a zároveň je chrání zvnějšku.  A v neposlední řadě jsou zde i praktické důvody, proč si pořídit elektrický ohradník – je levnější než klasické ohrady, a instalaci a údržbu zvládne i nováček. 
 
Elektrické ohradníky jsou pro zvířata tou nejbezpečnější nejmírnější formou ze všech používaných zemědělských oplocení. 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE