reklama 11A

Koně a jezdectví jsem zbožňovala už od malička, říká Grünthalová

ikonka

Parkurová jezdkyně Nicola Grünthalová v sezoně 2020 hned dvakrát ovládla sérii U25 a také si už dvakrát stihla připsat titul vicemistryně České republiky. V našem rozhovoru zavzpomínala na své jezdecké začátky a zmínila další sny.
12.01.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

První jízda na koni Nicoly Grünthalové se uskutečnila u jejího strýce, jenž choval andaluské koně. „Vždycky si mě strejda posadil před sebe na koňský krk a takto jsme spolu jezdili po lese. V té době se u mě ještě více probudila láska ke koním, které jsem ostatně zbožňovala už i dříve," říká.   
 
 
Jak probíhaly vaše jezdecké začátky?  
 
Bydleli jsme původně v Praze a moji rodiče nikdy na koních nejzedili. Vím, že jsem pořád mluvila o koních a o ježdění, později jsem začala dojíždět do Zduchovic na koňské tábory. Následně už jsem byla zařazena do pokročilejší skupiny a ke svým desátým narozeninám jsem dostala svého prvního sportovního poníka. V mých očích to v té době byl extrémně nadaný sportovec, ale realita byla taková, že mě byl schopný klidně sedmkrát za hodinu shodit.  
 
 
Kolik jezdeckých disciplín jste měla možnost si vyzkoušet?  
 
Když jsem byla menší, tak jsem závodila na ponících, a to v soutěžích parkurových i drezurních. V drezuře jsem se dokonce s plemenným hřebcem Diamantem dostala na meziárodní úroveň. Diamant už si dnes užívá svého zaslouženého důchodu a rodičovských povinností u Michaely Pavlisové. Drezura mi dala výborný základ, nicméně nakonec jsem zůstala u parkurového skákání, které mi přišlo celkově mnohem zábavnější a více takové spravedlivé.  
 
 
Vzpomenete si na své první závodní zkušenosti? S kterým koněm to bylo?  
 
Vybavuji si své úplně první hobby závody. Ty proběhly ve Zduchovicích a startoval jsem na poníkovi, který se jmenoval Batulka.  
 
 
Kdo vám předával jezdecké poznatky a zkušenosti?  
 
Hodně jezdecké práce jsem udělala s Kateřinou Vašákovou, s níž jsem stále v kontaktu a jsem jí moc vděčná za to, co mě naučila. Dále jsem spolupracovala s Vladimírem Treterou a Jiřím Pecháčkem. Mým aktuálním trenérem je v těchto dnech Miroslav Půlpán, který má u nás i ustájené koně a opravdu je to velmi hezká rodinná spolupráce.  
 
 
Co patří mezi vaše silné a slabé stránky?  
 
Moje silná stránka je cílevědomost a ochota jezdeckému sportu obětovat úplně všechno. Mezi své slabé stránky řadím určitě nervozitu.  
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kostková: Jezdectví je potřeba obětovat čas. Je to o dlouholeté práci

 
Na které koně ze své dosavadní kariéry vzpomínáte nejraději?  
 
Moc hezké vzpomínky mám na svého prvního strakatého poníka Lukyho. Dostala jsem ho k desátým narozeninám s velikou červenou mašlí okolo krku, a i když to s ním nebylo vůbec jednoduché, tak mě naučil nevzdávat se a jít si za svým cílem. Znovu musím zmínit i velmi schopného poníka Diamanta a v neposlední řadě mě toho hodně naučil poník Primus, s nímž jsem skákala už větší poníkovské soutěže. Z velkých koní pro mě byl výjimečný Leandro S, který se už také pomalu chystá do důchodu a své dětské mistrovství Evropy jsem absolvovala na kobylce Niagara La Just, z níž máme už ve stáji další malé nadějné sportovce. Mojí aktuální stájovou jedničkou je Careful Z, kterého máme všichni moc rádi a je to naše srdcová záležitost.  
 
 
Jakých sportovních úspěchů si ceníte nejvíce? 
 
Výborné výsledky sbírám s Carefulem už pátou sezonu. Dva roky po sobě jsem vybojovala druhé místo na mistrovství České republiky. Moc si ovšem cením všech dobře zajetých a povedených parkurů, do nichž Careful dává své srdce.  
 
 
Jak se postupně vyvíjely vaše jezdecké ambice a sny? Čeho byste ráda dosáhla v budoucnu?  
 
Už jako dítě jsem si představovala, že budu moci vítězit v soutěžích na světové úrovni. Postupně jsem zjišťovala, že to zase tak jednoduché nebude a opravdu je potřeba tvrdá a poctivá práce, aby se dostavily požadované výsledky. Mým snem je dále se zdokonalovat a snažit se dělat práci s koňmi správně a tak, aby to bavilo koně i mě. Ve stáji nám nyní dorůstají další dva hřebečci, takže uvidíme, jaké budou další možnosti.  
 
 
Archiv Nicoly Grünthalové 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE