reklama 11C

Grünthalová: Postupně nám v Opřeticích vznikal takový rodinný podnik

ikonka

Nicola Grünthalová se do Opřetic na Benešovsku přestěhovala se svými rodiči. Ze starého statku vznikl moderní a stále se rozvíjející jezdecký areál Opřetický dvůr, který nabízí kvalitní podmínky pro přípravu sportovních koní.
10.11.2020 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Parkurová jezdkyně Nicola Grünthalová v sezoně 2020 hned dvakrát ovládla sérii U25 a v této věkové kategorii se jí dařilo i při mistrovství České republiky v Martinicích. Její domovská stáj se nachází v Opřeticích na Benešovsku, kde zároveň i bydlí. „Na tomto místě byli koně odjakživa, ale když jsme tento areál kupovali, tak vůbec neměl tuto dnešní podobu. Postupně se stále snažíme areál rekonstruovat a budovat. Byla dostavěna hala, další stáje a letos jsme dodělali kolotoč s novým povrchem. Majitelem tohoto areálu je moje maminka,“ říká Nicola v úvodu rozhovoru.
 
 

Co předcházelo tomu, než jste se přestěhovali do Opřetic?

Nejdříve jsem jezdila pouze ve Zduchovicích. Postupně jsem chtěla jezdit víc a víc a rodiče se chtěli odstěhovat z Prahy. Moc se jim líbilo toto místo v Opřeticích a fakt, že se jedná o stáj a jezdecký areál, už byl takový bonus a pro nás taková třešnička na dortu. Když se tedy už koupila stáj v Opřeticích, tak jsme společně s Katkou Vašákovou postupně přesunuli koně a začalo se to celé budovat a rozvíjet až do dnešní podoby. Postupně nám tady z toho vznikl takový rodinný podnik, jelikož je tady s námi i bratrova přítelkyně Iva Holíková, která také sportuje na vysoké úrovni.

 

ČTĚTE: Původně to byl prasečák a pila. Matěj Kotalík vypráví o rodinné stáji

 

Vybavíte si nějaké historické spojitosti s tímto místem?

Docela dost už napovídá, že původní dům má číslo popisné 1. Je to opravdu hodně starý statek, jehož součástí byly ještě další budovy, které ho uzavíraly. Ty byly ale během komunistické doby zbourány. Stále se ale zachovává ten původní ráz a ani my se ho nesnažíme narušovat. Máme informace, že tady koně byli vždycky. Když jsme se sem nastěhovali, tak původní stará stáj měla ještě štontové stání, což jsem pak celé samozřejmě předělávali. I to nám dokazovalo, že koně k tomuto místu zkrátka patří.

 

Jaké nabízí váš areál zázemí a podmínky pro přípravu sportovních koní?

Aktuálně máme 24 pevných boxů a nejspíš se to ani navyšovat nechystáme, právě proto, abychom si zachovali takový ten náš rodinný směr. K dispozici máme velikou prostornou halu, kolbiště a opracoviště. Na všech placech je udělaný kvalitní a moderní povrch. Dále máme také kruhovku, kterou se časem chystáme zastřešit. Pro majitele koní je zde klubovna s pokoji, v jejímž přízemí se nachází restaurace. Tu mohou také využívat účastníci našich závodů, které zde pravidelně v průběhu sezony pořádáme. Za veliké plus naší stáje považuji rozsáhlé výběhy. To je pro mě opravdu zásadní, aby sportovní koně si mohli také užívat volnosti a relaxovat venku. K tomu máme také v okolí krásnou přírodu a možnost pracovat v terénu. 

 

Koně, které u vás máte ustájené, jsou všichni pouze vaši?  

Z koní, které zde máme, jsou moji aktuálně čtyři. Hříbátka mám ustájené u Ondry Zváry, který sídlí kousek od nás. Tři koně u nás má bratrova snoubenka Iva Holíková, pár koní zde má i můj trenér Mirek Půlpán a ty zbylé zde mají ustájenené naši klienti.

 

Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho pohledu?

Velikou výhodou pro mě je, že jsem doma a věci můžou fungovat tak, jak chci a nemusím se nikomu omlouvat a nijak si ospravedlňovat své názory.

 

Kolik času zde trávíte a jak vypadá váš běžný program?

Do stáje chodím v podstatě každý den. Ať už se jedná pouze o trénink mých svěřenců anebo jezdím své koně, případně vypomáhám ve stáji, když mají volno stájníci. K tomu ještě studuji vysokou školu a mám další jiné aktivity. Nedokážu přesně říct, kolik času ve stáji trávím, ale beru to jako součást života a na hodiny to nepočítám.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Petra Pařenicová: Když je možnost, tak ve stáji trávím i celý den

 

Bez jakého vybavení v areálu byste se nedokázala se svými koňmi obejít?

Myslím si, že je to hala, protože se v ní dá pracovat za každého počasí i přes zimu. Ta naše hala má rozměry 55 x 22 metrů. A rozhodně, jak už jsem zmiňovala, jsou pro mě nejdůležitější výběhy.

 

Plánujete nějaké další rekonstrukce nebo změny?

Určitě chceme zastřešit kruhovku, aby se také dala využívat za každého počasí. Postupem času chceme dodláždit cesty, dobudovat osvětlení a předělat dům, ale to už bude asi úplně to poslední.

 

Foto archiv Nicoly Grünthalové 




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE