reklama 11A

Knižní tip: Novinka od autorky Snowmana i světový motivační bestseller

ikonka

Byla podivínkou v malém městě, pro Američany se ale stala symbolem nezávislosti a síly. Příběh Annie Wilkins, která přišla o všechno, nasedla na koně a ujela 7000 mil napříč Spojenými státy, patří mezi další knižní tipy pro letošní Vánoce.
08.12.2021 16:15  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Vybíráme pro vás společně s nakladatelem Danielem Burdou předvánoční knižní tipy pro milovníky koní a jezdectví. Dnes jsme si připravili dva náměty. Prvním je kniha Annie od Elizabets Letts, druhým pak Dívka na tančícím koni od Charlotte Dujardin.
 
Annie je po Snowmanovi a Dokonalé rase třetí knihou od Elizabets Letts, kterou vydává nakladatelství Arcaro. Všechny mají jedno společné – jsou to skutečné příběhy, které umí Letts podat strhujícím způsobem. Autorka je spíš badatelkou než spisovatelkou. Příběhy prožívá s potomky či přáteli aktérů, vydává se na místa děje, bádá v dobovém tisku, a o to větší vdechne emoci celému textu.
 

Ukázky z knihy Annie:

„Smrákalo se a silnice pokrývala s každou minutou čím dál silnější vrstva ledu. Pokaždé, když za sebou Annie zaslechla auto, sevřela pevněji otěže v naději, že to dobře dopadne. ... Ohlédla se přes rameno a uviděla neovladatelný náklaďák, který se řítil přímo na ně.“
 
„Zrovna se nepříliš úspěšně snažila zapíchnout kolíky stanu, když u ní zastavilo auto. Žena, které bylo asi čtyřicet let, nechtěla říct své jméno nebo odkud je. Prostě Annie vysvětlila, že se s ní chtěla setkat. Jela jejím směrem a doufala, že ji zastihne a bude jí moct nabídnout domácí jídlo.“
 
„Rozhlížela se s baterkou kolem sebe, ale neviděla nic hrozného. Přesto Depeche-Toi nepřestal štěkat. Něco nebylo v pořádku. Pak zaslechla zvuk, jako když se řítí vlak, a v následujícím okamžiku se ocitla na zemi. Všude kolem byla voda. ... “
 
Jestliže od příběhů Letts se neodtrhnete několik dlouhých večerů, knihu Chlapec, krtek, liška a kůň přečtete do 15ti minut. A přesto patří ke světovým bestsellerům! Lidé z této knihy postují jednotlivé stránky s životními moudry na sociální sítě, pod anglickou verzí na Amazonu najdete skoro 100 tisíc komentářů. Jde spíš o umělecké dílo než o běžnou knihu. A pokud bychom ji k něčemu měli přirovnat, můžeme si dovolit to nejtroufalejší: „Malý princ 21. století“. Jedinou chybou je jen to, že knihu po té čtvrhodině odložíte a bude zase čekat, až ji budete potřebovat ke zlepšení nálady.
 
V závěru nemůžeme opomenout ještě jedno motivační čtení: Dívka na tančícím koni od Charlotte Dujardin. Tenhle paperback můžeme doporučit všem, kteří mají sportovní ambice. Jak se píše v popisu, kniha je „příběhem jednoho outsidera, jednoho neobyčejného koně a jejich neuvěřitelného pouta, které je společně vyneslo na vrchol“.
 
Foto: poskytl Daniel Burda
/PR článek/



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE