reklama 11A

Ivona Butcher: S první kavaletou Bondy zakvičí a zapíná sportovní mód

ikonka

Kvíčala je přezdívka kvalitního koně, kterého si do vyššího sportu pořídila parkurová jezdkyně Ivona Butcher. E. Bondurant Sledge je ideální kombinací rodinného a sportovního koně, s nímž se snadno vyhrávají i obtížnější parkury.
03.02.2023 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12A

Nejvíce se sehrála Ivona Butcher se svým současným koněm, který se původně jmenoval Falkence. Všechna zvířata v rodině však přejmenovávají po slavných mariňácích, jelikož manžel jezdkyně byl také mariňákem. 
 
„Teď má složitější jméno E. Bondurant Sledge, z kterého mají všichni hlasatelé určitě radost. Ve stáji mu říkáme Bondy,“ upřesňuje Ivona.
 
Bondy je podle slov své majitelky miláček s velkým egem a relativně velkou schopností. Člověk se s ním nenudí, má úžasný pohodlný pohyb, který vyhovuje i zádům majitelky po vyhřezlé ploténce. V poslední době společně tato dvojice začala překonávat i vyšší parkury na úrovni ST. 
 
Jak jste se dostala ke koni takovýchto kvalit a jaké bylo vaše první společné setkání? 
Bondy, tenkrát ještě Falco, byl odchován Josefem Holáškem. Můj trenér Martin Šoupal o Falcovi věděl, že je to kvalitní kůň, který by mi mohl sedět, a po kastraci ve vyšším věku byl najednou na prodej.
 
Už když jsem ho poprvé viděla při zkoušení, tak se mi roztřásly nohy, jak jsem se nemohla dočkat, až si na něj sednu. Krásný energický a dopředný kůň, kterého baví práce. Občas je tedy až moc natěšený, ale většinou ne neurvalý. Byla to láska na první pohled. Mám ráda koně, které práce baví, rádi skáčou a nemusím je nutit a přesvědčovat. Bondyho nadšení a chuť od začátku přispívaly k úžasnému pocitu, že pracujeme společně na tom, co nás oba baví.
S bývalým majitelem jsme dodnes v pravidelném kontaktu, společně se radujeme z úspěchů a probíráme Bondyho nálady. Je pěkné koupit koně od někoho, komu na něm záleží a s kým můžete sdílet další cestu.
 
Čím si vás Bondy získal a v čem jste si nejvíce rozuměli? 
Bondy má dva módy. Umí být klidný rodinný kůň, kolem kterého běhají děti a psi a který si dává velký pozor, aby na někoho náhodou nešlápnul. Jakmile však vidí první kavaletu nebo dokonce křížek, tak zakvičí a přepíná do módu sportovního koně, kterého je občas těžké udržet a udržet sebe na něm. Jeho pověstné zakvičení při prvních skocích mu přineslo přezdívku kvíčala. Veškeré jeho libůstky jsou ale z radosti, ne ze zlomyslnosti. Tahle kombinace rodinného a sportovního koně je skvělá, můžeme jít jeden den na vyjížďku a pak povozit děti a druhý den vyhrát parkur. 
 
Je něco, v čem vás konkrétně jako jezdce posunul dál a zdokonalil?
Dodal mi sebevědomí. Jsem amatérský jezdec, který jezdí jen o víkendech a může se účastnit závodů jen díky tomu, že se mi koně v Hrobicích tak skvěle připravují. Bondy je kůň, s kterým můžu úspěšně jezdit vyšší parkury a užívat si je. Vždy jsem doufala, že budu skákat výš, ale zároveň jsem věděla, jak těžké to bude skloubit s mojí prací. Bondy je natolik kvalitní kůň, že mi na něm stačí pevně sedět a pak už jen ukazovat skoky a poradit se vzdáleností. A je potřeba si nevšímat jeho občasného vyhození, zpočátku jsem měla špatné sklony při vyhazování koně brzdit, takže v tomto mě také zdokonalil.
 

Psali jsme: Gavial mě nechtěl shodit. Chtěl, abych zlobila s ním, líčí Skálová

 
Jaké má základní charakteristické znaky, povahu a chování?
Bondy byl dlouho hřebec a má velké ego. Když přijdete k němu do boxu, tak radši první uctivě pozdravíte, než začnete cokoliv dělat. Jamile se necháte očichat, pohladíte ho a uznáte jeho přítomnost, tak můžete dělat cokoliv. Má rád svou volnost, při přílišném diktátu umí být vzteklý. Po jednom takovém vztekání máme v hale díru ve vratech, která prokopnul.
 
Je to velmi citlivý kůň. To má svoje nevýhody, kdy před nakládáním poskakuje v boxu a na opracovišti často nepříjemně vyšiluje. K výhodám ale patří to, že dokáže reagovat na pouhou myšlenku, přemýšlí s vámi nad dalším skokem nebo zkrácením v rozeskakování. Parkur je na něm pak taková nádhera, že mu všechno ostatní odpustíte a dopřejete mu volnost, kterou málokdy zneužije.
 
Vzpomenete si na první společný úspěch a kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce? 
Každý dobře zajetý parkur je úspěch, z kterého mám radost. Kolikrát je parkur se smolnou chybkou lepší než parkur bezchybný se štěstím. Ale samozřejmě je příjemné vyhrávat, největší radost jsem zatím měla z výhry v Magna Racino v Rakousku a z druhého místa na MČR s družstvem v roce 2021.  
 
Jedná se zřejmě o poměrně temperamentního koně. Jak vypadá jeho každodenní program? 
Bondy je ve sportovním programu v Hrobicích, program mu sestavuje tamější tým a evidentně funguje. Většinou chodí každý den do výběhu a pracuje šestkrát týdně, z čehož ho obvykle přiježďuje stájová jezdkyně Natálka a já se snažím přijet jednou týdně jezdit a jednou skákat. Teď měl delší zimní pauzu bez skákání, ale dát mu dlouhou pauzu úplně bez ježdění by nešlo, to by s ním pak nebylo k vydržení. Je to aktivní pracovitý kůň. 
 
Jaké jsou vaše další společné plány pro tuto sezonu, a i dále do budoucna? 
Když všechno dobře půjde, tak mým plánem je začít pěkně a sebevědomě chodit soutěže s výškou překážek 140 centimetrů. Ani jeden z nás na této výšce ještě nestartoval, ale spolu to určitě zvládneme. Následně bych se s ním chtěla se ctí zúčastnit mistrovství České republiky v kategorii žen.
 
Foto: Zenon Kisza, Markéta Lassaková, Michaela Křížková / poskytla Ivona Butcher



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE