reklama 11D

Jezdectví 2020: Skokoví mistři nejen z Martinic. Tretera zářil nejvíc

ikonka

Pandemie koronaviru Covid-19 poznamenala celou sportovní sezonu 2020, v níž došlo k mnoha termínovým posunům i rušení významných jezdeckých akcí. Parkuroví jezdci se však nakonec dočkali všech třech plánovaných mistrovství České republiky.
05.01.2021 11:30  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

VIDEO SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Chuchle Arena Praha hostila od 7. do 9. srpna republikový šampionát dětí a juniorů v parkurovém skákání. O vítězích v kategoriích jednotlivců se rozhodovalo v neděli, kdy dvojice nastupovaly do třetích kol a následně i do rozeskakování o medaile. 
 
V mistrovské soutěži dětí absolvovalo s nulou na bodovém kontě všechna tři kola hned devět dvojic a čtyři zopakovaly bezchybný výsledek i v rozeskakování. Jedna chyba na zkráceném parkuru připravila o prvenství Natálii Libichovou s Venezií, jejíž čas 31,51 byl ze všech nejrychlejší. Nakonec se z mistrovského titulu radovala Adéla Dvoranová s Balantýnkou. Ta projela cílem v čase 32,79 sekundy. Druhý nejlepší výsledek předvedla dvojice Štěpánka Mašková a Kairo, která také dokončila rozeskakování bez trestných bodů. Na třetí místo pak dosáhla reprezentantka hostitelské společnosti V Team Prague Arena Kristina Vítek s hřebcem Starpower. Jen 6 setin vteřiny dělilo od bronzu Sarah Dajbychovou s Allo Allo.
 
V kategorii mladších juniorů do rozeskakování pokračovaly pouze tři bezchybné dvojice ze všech základních kol mistrovské soutěže. Natálie Kovářová s Chacco-To zapisovala čtyři trestné body v čase 41,54 a skončila tak třetí. Daniel Hakr s Dennym byl sice o téměř tři sekundy pomalejší, ale nechyboval a mohl se radovat ze stříbrné medaile. Nikola Egrová s Quiliscou protnula cílovou čáru v čase 40,47 sekundy a taktéž nechybovala, což pro ni znamenalo zlato a mistrovský titul.
 
V soutěži starších juniorů diváci mohli sledovat hned dvě rozeskakování. To o bronz vyhrála Lucie Melmerová s Lorettou. V závěrečném boji o nejcennější kov se nedařilo podle představ Anně Lani Novak s Last Minute, díky čemuž vyhrála Anna Kostková s Clintgoldem, přestože na zkráceném parkuru inkasovala čtyři trestné body.
 
Dva týdny po pražském šampionátu dětí a juniorů změřili ve středočeských Zduchovicích síly jezdci na ponících. V kategorii dětí ve věku od 11 do 13 let na ponících s výškou do 135 centimetrů zvítězil v napínavém rozeskakování Albert Písařík s Fíkem.
 
O medaile se rozeskakovali i stejně staří účastníci soutěže s poníky vysokými do 148 centimetrů. Bezchybná a ze všech nejrychlejší byla Tereza Abíková, která startovala na Omarovi. V nejstarší kategorii jezdců do 16 let, kteří startují již pouze na větších ponících, předváděly skvělé výkony sestry Kristina a Anna Marie Vítkovy. Zatímco Kristina s Kamirez kvůli pomalejšímu času v rozeskakování skončila na třetí příčce, Anna Marie s poníkem Mateo projela cílem o více jak čtyři sekundy rychleji a soutěž vyhrála. Druhá byla Kateřina Růžičková v sedle Don Pira.
 
Výrazný posun termínu v souvislosti s opatřeními proti pandemii covidu-19 zaznamenalo mistrovství České republiky jezdců do 25 let a seniorů. To proběhlo nakonec až během prvního říjnového víkendu a místem jeho konání byly Martinice u Březnice.
 
Prvním z nedělních vrcholů šampionátu byla soutěž pro jezdce do 25 let. Do finálového třetí kola vstupovaly tři jezdkyně s čistým kontem. Pod tlak je nedělní bezchybnou jízdou pouze s jedním trestným bodem za čas dostala Linda Portychová. Ta tak měla Copin´s Boyem po třech kolech na kontě pouze dva trestné body. S jednou chybou pak byl za ní Daniel Pospěch s Non Stop Novaequi, který v neděli dokončil bezchybně a v čase. Natálie Ulčová s Demontem nakonec přivezla 16 trestných bodů a vypadla z elitní pětice. Velmi nadějně vypadala jízda Terezy Svobodové s Briatnií, avšak chyba na vodě znamenala 4 trestné body. Poslední na startu byla Mariana Michlíčková v sedle Leeve Junga. Svěřenkyně Aleše Opatrného dokázala předvést výbornou jízdu a s pouhým jedním trestným bodem za čas se radovala z vítězství. Druhá tak skončila loňská mistryně Linda Portychová s Copin´s Boyem. O třetí místo se rozeskakovali Daniel Pospěch a Tereza Svobodová. Lepší výkon nakonec ve vypjatém rozeskakování podal Daniel Pospěch s Non Stop Novaequi a radoval se z bronzové medaile.
 
Napínavou podívanou přineslo třetí kolo kategorie žen, jež výrazně zamíchalo konečným pořadím. Třetí místo obsadila Lucie Strnadlová s Quapetou, která zaznamenala v součtu pět trestných bodů. V neděli přitom zapisovala pouze jeden trestný bod za překročený čas. Druhé místo získala v třetím kole jednou chybující Michala Hanuščinová s Quentinou-H. Téměř všechny její soupeřky, které měly stejnou výchozí pozici, chybovaly opakovaně. Aneta Paličková s valachem Conwalem skončila pátá, Kateřina Hanušová s Concertou sedmá, Tereza Mücková s Kentucky Air se dokonce propadla až na 16. místo a Kateřina De Jagerová s Candy Boyem poslední kolo ani nedokončila a skončila čtyřiadvacátá. Pouze jediná jezdkyně, a to Sára Finsterle s valachem Cassital By Boris, dokázala překonat parkur bez chyb na překážkách a k zisku titulu ji stačil i jeden trestný bod za překročení času.
 
Skvělého sportovního zážitku se dočkali diváci i v samém závěru mítinku, který patřil třetímu kolu nejobtížnější kategorie jednotlivců. Třetí nejlepší výkon předvedl Kamil Papoušek. S Warnessem dokončil v neděli bezchybně a v součtu 4 trestné body stačily na bronzovou medaili. Naopak Ondřej Zvára s Quimerem závěrečnou část soutěže po chybách nedokončil, stejně jako favorizovaný Aleš Opatrný postupující do nedělního klání s Carmanem. Krásné druhé místo vybojovala Tereza Veselá s valachem Ferrari, když ani jednou v mistrovské soutěži nechybovala a připsala si jen tři trestné body za překročení času. 
 
V medailové umístění původně doufal i předposlední na startu Sergej Motygin. Připravila jej o něj ovšem nečekaná komplikace. Na parkuru si vedl výborně, v závěru jízdy však přišlo zaváhání, kdy klisna Quasar při obratu na vodní příkop zatáhla na překážku mimo pořadí a jezdec jí v tom již nestihl zabránit. Po jejím překonání byla dvojice ze třetího kola mistrovské soutěže vyloučena. Vladimír Tretera s Gangsterem v/h Noddevelt vstupoval do martinického kolbiště jako poslední a mohl již jet relativně na pohodu. Jako jediný jezdec v tříkolové soutěži nezaznamenal žádný trestný bod a zaslouženě tak slavil titul mistra České republiky. Z Martinic si odvezl hned dvě zlaté medaile, neboť byl zároveň členem vítězného jihomoravského týmu.
 
Foto Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE