reklama 11C

Dostihy 2020: Klusákům vládl Pamino, těžký rok ozdobila trojkoruna

ikonka

Dlouhé čekání na start sezony, nucené přerušení na podzim, ale i velká hvězda na dráze a zisk trojkoruny. To byla v kostce klusácká sezona 2020. V následujícím sumáři se ohlédneme za jejími velkými momenty.
22.12.2020 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

VIDEO SUMÁŘ SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Pandemie Covidu-19 výrazně ovlivnila i klusáckou termínovou listinu. Nakonec se uskutečnilo třináct dostihových dnů na třech různých závodištích. Hlavní dění se letos odehrávalo v Chuchle Areně Praha, dvakrát se běželo i v Bravanticích a jednou ve Slušovicích.
 
Na zahájení sezony si klusáci museli počkat až do 16. května. Hned první letošní dostih v Chuchle Areně Praha - Cena Městské části Praha Velká Chuchle na 1670 metrů - přinesl zvláštní moment. Svou první a jak se mělo později ukázat i poslední porážku v roce 2020 zde utrpěl favorit klasických dostihů Pamino ze stáje Viktoria.
 
Hnědáka německého chovu trénovaného Petrou Handschuhovou zdolal o jedenáct délek šestiletý Varenne Venus, kterého pro rakouskou Stall Premin - Maria odjezdila Ilona Kubíková a přerušila favoritovu sérii devíti vítězství za sebou.
 
Od tohoto okamžiku Pamino nenašel přemožitele a stal se hlavní hvězdou klusáckého roku 2020. Své možnosti demonstroval už 7. června v klasické Jarní ceně čtyřletých. Hřebec stáje Viktoria šel na start spolu se sparing partnerem Game Atoutem. Dvojice stáje Viktoria se postarala o tempo a pohlídala si doběh raz-dva. Pět délek za nimi obsadil krásným závěrem třetí místo český odchovanec Lord.
 
Na cestě k Tipsport Klusáckému derby vyhrál Pamino v sulce se Zdeňkem Škobisem Pražskou letní cenu čtyřletých a Přípravnou Derby-cenu. Společným jmenovatelem všech těchto ročníkových zkoušek byla malá startovní pole.
 
Derby se běželo 5. září a nastoupilo do něj pouze pět koní. Pamina provázel i tentokrát stájový kolega Game Atout. Ten však hned po startu zacválal a byl záhy diskvalifikován. Iniciativy se chopil český odchovanec Nanoko OV s rakouským jezdcem Martinem Redlem, za ním usadil Škobis Pamina na druhou pozici. Ve druhém okruhu utekli zbytku pole o nesčetné délky a vybojovali dostih mezi sebou.
 
Do posledního oblouku vbíhal Nanoko OV s náskokem půl délky, ale to už se favorit posouval na jeho úroveň. V cílové rovině Pamino přešel do vedení a zvítězil jistě o 1 3/4 délky. Třetí doběhl s velkou ztrátou Lord před Top Secret J’. Pamino vyklusal kilometrový čas 1:15,156. Zdeněk Škobis se dočkal triumfu v klusáckém derby po patnácti letech, trenérka Petra Handschuhová slavila zatím největší úspěch kariéry.
 
Pokud něco mohlo Paminovi zabránit v zisku klasické trojkoruny, byla to pouze pandemie Covidu-19, která v polovině října přerušila všechny sportovní soutěže v zemi. Nakonec se závěrečný mítink sezony mohl uskutečnit 28. listopadu před prázdnou tribunou a Pamino přece jen do St. Legeru nastoupil.
 
Po škrtu Nanoko OV se pole zúžilo na pouhé tři koně, proti stáji Viktoria nastoupil pouze Paminův věčný stín Lord. O tempo se podle očekávání staral Game Atout, Škobis usadil Pamina pohodlně na druhou pozici. Závěrečný úder načasoval na protilehlou rovinu v posledním okruhu. Pamino postupně dorovnal svého stájového kolegu a v cílové rovině snadno odskočil. Vítězství svěřence Petry Handschuhové nebylo ani na okamžik v ohrožení. Škobis, v jehož sbírce úspěchů dosud St. Leger scházel, kontroloval situaci a cílem projel s náskokem šesti délek na Game Atouta. Třetí Lord ztrácel další dvě délky.
 
Chuchle Arena Praha viděla v roce 2020 i několik špičkových klání starších klusáků. Ve Velké květnové ceně hlavního města Prahy na 2180 metrů se po sérii úspěšných startů ve vídeňském Krieau vrátil na českou půdu loňský vítěz derby Inaccessible Grou. Pětiletého valacha stáje OR-FEA vedl jeho trenér Jaromír Kotásek, který měl na startu i dvanáctiletého Un Nuage d’Osmoz s Veronikou Poršovou. Inaccessible Grou se po krásném závěru prosadil jistě o 1 1/4 délky před Un Nuage d’Osmoz a Gaudi Bokem.
 
Svěřenec Jaromíra Kotáska byl vidět i v rámcovém programu letošního derby, když ovládl obě rozjížďky prémiového heatu Středoevropské ceny. Pokaždé při tom musel bojovat. V první rozjížďce porazil druhého Gaudi Boka o krátkou hlavu, ve druhé rozjížďce ho nejvíce potrápil Rakušan Varenne Venus.
 
Ze všech letošních dílů série Trotteur Francais pro klusáky francouzského chovu vybíráme ten nejdramatičtější, který se běžel 5. září. Do cílové roviny točili hlava - hlava letošní sériový vítěz Dark Look a Fairway, těsně za nimi běžel Un Nuage D’Osmoz. V rozhodujícím okamžiku se sulky vedoucí dvojice dostaly do kontaktu a pro Dark Looka i Fairwaye to znamenalo konec v dostihu. Otevřela se tak cesta k lehkému vítězství veterána Un Nuage d’Osmoz s Martinem Redlem, který triumfoval o 9 délek před Boccacciem a Cyranem du Jal. Dark Look a Mykola Volf opouštěli po dostihu dráhu se zcela deformovaným kolem sulky.
 
Pravidelně letos zajížděl do Prahy v Německu působící trenér Robert Pletschacher a nadmíru se mu dařilo. Připsal si mimo jiné srpnovou Cenu primátora hlavního města Prahy, v níž poslal hned po startu do čela svého pětiletého valacha Windhunda a udal svižné tempo. Do cílové roviny točil se zhruba délkovým náskokem a v dramatickém finiši odolal o půl délky velkému náporu Kyzy Deux Skree.
 
Na závěr se podívejme ještě na dvě velké hvězdy mezi mladými klusáky. Suverénem tříletého ročníku byl valach Kane Fortuna ze stáje Viktoria, který nenašel přemožitele a vyhrál všech osm dosavadních startů včetně Velké ceny tříletých nebo Zimní ceny tříletých. Druhý zmíněný dostih si připsal stylem “zadrženě daleko”. Dvouletým vládl vlastní odchovanec Ivana Coufala Jerry. Po Breeders’ Crownu trumfoval i i ve Velké ceně dvouletých. Pravý bratr loňského vítěze tohoto dostihu Jima zvítězil jistě o 1 1/2 délky před Leroyem W a Ibi Lou. 
 
Šampionem klusáckých jezdců se stal Zdeněk Škobis, na titul mezi trenéry dosáhla opět Petra Handschuhová. Šampionáty majitelů i chovatelů vybojoval Jiří Svoboda.
 
Foto: Martin Cáp



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE