reklama 11C

Jezdecký magazín představuje top parkury, dostihy i chladnokrevníky

ikonka

V Jezdeckém magazínu z 19. září vás čeká bohatá nabídka reportáží z několika odvětví jezdeckého sportu. Byli jsme u dalšího kola GC v Saint Tropez, na finále KMK v Písku, prostor dostali také dostihy a chladnokrevníci.
19.09.2019 16:58  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT TADY

V dnešním Jezdeckém magazínu vás čeká mimořádně bohatá nabídka reportáží hned z několika odvětví jezdeckého sportu. Vypravili jsme se do francouzského Saint Tropez na další zastávku prestižní parkurové série Global Champions, kde slavili další hodnotný výsledek Prague Lions. Vezmeme vás i na Kritérium mladých koní v Zemském hřebčinci Písek a zastavíme se také u aktuálního dostihového dění. Kromě obrázků z poslední kvalifikace na Velkou pardubickou vám nabídneme také jedenácté vítězství za sebou v podání fenomenální klisny Famous Valley ve Velké Chuchli. A zkrátka nepřijdou ani příznivci chladnokrevníků, pro které máme souhrn z mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích. Naše kamera nechyběla ani na republikovém šampionátu ve Working Equitation v Kralovicích. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách.

Týden po římské zastávce Global Champions se dění této prestižní parkurové série přesunulo do francouzského Ramatuelle u Saint Tropez. Sedmnáctý mítink byl zahájen ve čtvrtek 12. září, kdy bylo na programu první kolo týmové soutěže Global Champions League. Družstvo Prague Lions reprezentovali Marc Houtzager a Niels Bruynseels. Druhý jmenovaný sedlal třináctiletou klisnu Ganze de Muze a úvodní kolo dokončil pouze s jednou chybou na předposlední překážce. 

Také Marc Houtzager s jedenáctiletou klisnou Sterrehof‘ Dante v závěru parkuru chyboval, kromě toho inkasoval jeden trestný bod za čas. Pražští lvi tedy postupovali do druhého kola s celkem devíti trestnými body na průběžném šestém místě. Se součtem pouhých čtyř trestných bodů se podařilo dokončit jen dvěma týmům – průběžně vedoucím Valkenswaard United ve složení Alberto Zorzi a Marcus Ehning a domácím St. Tropez Pirates s Pieterem Devosem a Olivierem Robertem. 

Druhá kola Global Champions League se odehrála v sobotu a doposud vedoucí Valkenswaard United se díky dvěma po sobě jdoucím lehkým chybám Alberta Zorziho museli spokojit s třetí příčkou. Chybovali také oba členové týmu St. Tropez Pirates, což jim navíc kvůli horšímu součtu časů vyneslo výslednou pátou pozici. Niels Bruynseels s třináctiletou klisnou Ganzia de Muze překonal sobotní parkur Global Champions League bez trestných bodů a ve výborném čase 71,22 sekundy. Jeho týmový kolega Marc Houtzager v sedle jedenáctileté klisny Sterrehof´s Dante se však neubránil chybě v úvodu trojkombinace a navýšil skóre týmu Prague Lions o čtyři trestné body. 

Celkových třináct bodů znamenalo šesté místo, medaile však Pražským lvům unikla opravdu jen o vlásek. Po dvanácti bodech zapsaly další tři týmy, ale měly horší součet časů než Pražští lvi. Po výborných sobotních výkonech skončili na druhém místě reprezentanti Shanghai Swans s devíti body, které si připsali už ve čtvrtečním prvním kole soutěže. Z vítězství se radovali Madrid in Motion v sestavě Eric a Maikel van der Vleutenovi. Do vrcholného sobotního parkuru nastupovali zatíženi šesti body a žádný další už nepřidali.

Průběžné pořadí po sedmnácti kolech Global Champions League vedou St. Tropez Pirates s 304 body, o dva méně mají Shanghai Swans. Následují London Knights, Madrid in Motion a Miami Celtics. Prague Lions jsou devátí.

Vrcholem sedmnácté zastávky Global Champions byla sobotní Grand Prix Saint Tropez. Z pětatřiceti startovních dvojic se do rozeskakování probojovalo hned čtrnáct, což je na této úrovni nezvykle mnoho. Kurz základního parkuru italského stavitele Uliana Vezzaniho prošli bezchybně také zástupci Prague Lions, Marco Kutscher s desetiletým valachem Cassalvano a Marc Houtzager s jedenáctiletou Sterrehof’s Dante.

Marco Kutscher sice dokončil rozeskakování ve čtvrtém nejrychlejším čase, ale chyba na překážce ho odsunula na desátou pozici. Lépe se dařilo Marcu Houtzagerovi. Ten zajel podruhé bezchybně v čase 37,30 a mohl se tak radovat z celkové páté příčky. Jedna chyba v rozeskakování dělila od medaile americkou dvojici Kent Farrington s jedenáctiletou Austrií 2, kteří zajeli v druhém nejlepším čase a byli nejrychlejší ze všech jezdců s jednou chybou. Znamenalo to pro ně výsledné deváté místo.

Poměrně dlouho se na špici držel belgický reprezentant Pieter Devos v sedle jedenáctileté Claire Z. V závěru startovní listiny ho však sesadila sedmadvacetiletá Američanka Jessica Springsteen s dvanáctiletou RMF Zecilie.
Svou odvážnou jízdou v čase 35,38 ho předčila o téměř sekundu a stala se tak dalším účastníkem listopadové Super Grand Prix Longines Global Champions Tour v pražské O2 aréně. Z bronzu se díky čistému kontu a času 36,88 radoval francouzský reprezentant Simon Delestre, sedlající čtrnáctiletého valacha Hermes Ryan.

V areálu Zemského hřebčince v Písku vrcholil ve dnech 13. až 15. září chovatelský skokový seriál Kritéria mladých koní. Na novém kolbišti se sešla více než stovka mladých koní, a tak hodnotící komisi ve složení Luboš Kozák, Roman Drahota a Jan Chýle čekal opravdu perný víkend.

V kategorii čtyřletých klisen byl bodový rozdíl na medailových pozicích velmi těsný. Zlato a bronz dělily ani ne čtyři desetiny bodu. Nejvyšší hodnocení, celkových 50,634 bodu, získala holštýnská klisna Ashley de Talm po Adagio de Talm z matky po francouzském plemeníkovi Hermes D’Auth, a to v sedle se svým majitelem Janem Bubnem.
Výsledný součet známek 50,467 získala druhá Dranouter de Betze Z vedená Jiřím Tmějem, zatímco třetí nejlepší klisnu Zaragozu sedlal Marek Hentšel.

Sobotní vedení si i po druhém kole udržel a ve své kategorii s hodnocením 53,766 zvítězil svěřenec Ondřeje Nágra, čtyřletý hřebec Cornessini s hvězdným původem. Jeho otcem není nikdo jiný než Cornet Obolensky, zatímco matka je dcerou neméně proslulého hřebce Cassini I. O pouhé dvě a půl desetiny bodu horší byl Timoti-S s Janem Štětinou, třetího nejlepšího Casuala parkurem provedla Darina Hochmanová. 

Kategorii pětiletých klisen vyhrála velmi těsným rozdílem jedné desetiny sekundy Jimmy Jane v sedle s Janem Štětinou a to především díky svému znatelně lepšímu projevu ve druhém kole. Členka Jezdecké stáje Schneider pochází ze spojení klisny Elise S po Burggraaf s holandským plemeníkem Jimtown. S minimálním rozdílem druhá, a to s výsledkem 53,033, dojela dcera oblíbeného plemeníka Guidam Sohn, Gipsy Love v sedle s Václavem Horkým. Jaroslav Jindra předvedl třetí nejlepší pětiletou klisnu Crazy ohodnocenou výsledkem 52,7. 

Zdeněk Žíla představil nejlépe hodnoceného pětiletého hřebce, tlumačovského Cannora po hřebci Cannavaro z matky po Catango Z, který získal součtem 54,833. Na záda jim dýchal hřebec My Divine, v sedle s Kateřinou Veselovskou obdržel jen o tři a půl desetiny bodu méně. Třetím nejlepším byl valach Gatsby vedený jezdcem Jiřím Tmějem.

Podobně těsný byl souboj o medaile v kategorii šestiletých klisen, kde nakonec nejlepší hodnocení získala Reiky s Jiřím Hruškou, konkrétně 53,567 bodu. Jedná se o českou klisnu po hřebci Aristo Z z matky po Federweisser.
S rozdílem čtyř desetin bodu celkového součtu si druhou příčku zajistila klisna mělnického chovu, Trianka s Kateřinou Mestenhauserovou, třetí dojela Finale U s Filipem Žlábkem v sedle.

Nejvýraznějším koněm celého finále byl jednoznačně šestiletý hřebec Ikares Karsit, jehož na parkuru předváděla Tereza Mücková. Syn hřebce Im Special de Muze z matky po Chin Chin získal od komise absolutně nejvyšší hodnocení. Součet jeho jednotlivých známek, mezi nimiž padla dokonce i desítka, byl 56,834. S téměř tříbodovým odstupem druhý dojel valach Cikaddo s Veronikou Krajníkovou a s výsledkem 51,266 připadla třetí příčka valachovi Unicato, kterého sedlala Jana Ferenc Perníčková.

Záznam z celého průběhu Kritéria mladých koní můžete zhlédnout na adrese www.equitv.cz.

Na atraktivní program, krásné počasí a jednu koňskou osobnost lákalo závodiště Velká Chuchle v neděli 15. září. Pětiletá klisna Famous Valley nastoupila do Zlatého poháru Elektrizace železnic Praha s cílem prodloužit svou rekordní vítěznou sérii na 11 dostihů za sebou.

Do sedla hnědky v majetku Stanislava Chudáčka se stejně jako minule v Budapešti vyhoupl jezdec Pavel Složil. 
Konkurence tentokrát nebyla početná, ale zato kvalitní. Vedle letošní čtyřnásobné vítězky Slivky běželi také prověření Mister Westminster, Montjeu Third a také nový francouzský import stáje Pegas Polo Rouge. 
A právě osmiletý hnědák z tréninku Čestmíra Olehly se v první polovině 4200 metrů dlouhé tratě postaral o svižné tempo. Favoriti ho sledovali s několikadélkovým odstupem. V posledním oblouku se vydaly do trháku Famous Valley se Slivkou a schylovalo se k velkému souboji. Jenže nakonec z něj nic nebylo. Famous Valley dál zrychlovala a do cílové roviny už točila s náskokem. V posledních stovkách metrů klisna změnila jedničkový dostih ve svou exhibici a zvítězila zadrženě o 15 délek. Druhá doběhla Slivka před Misterem Westminsterem. Vítězka navíc časem 4:56,25 vytvořila nový rekord dostihu.

Trenérka Helena Vocásková dosáhla ještě jednoho lehkého vítězství v rámcovém programu, když účastnice Českého derby Tularka o pět délek ovládla dostih III. kategorie na 1800 metrů. Double se v rámci chuchelské neděle podařil i trenérovi Václavu Lukovi mladšímu, žokeji Janu Vernerovi a stáji Arenzo.

Záznamy všech dostihů z Velké Chuchle najdete na adrese www.equitv.cz.

Svaz chovatelů chladnokrevných koní uspořádal ve dnech 7. a 8. září tradiční mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích. Zástupci pracovních plemen se tentokrát sešli v Dolním Jelení, aby tam změřili síly ve třech různých disciplínách.

V kategorii jednospřeží se v úvodní formanské jízdě blýskl nejlepším výkonem Jiří Foist s Narexem, který nakonec v celkovém hodnocení skončil třetí. Nejlepší ovladatelnost s kládou prokázal Fester pod vedením Jiřího Martyneka. Celkově se však po součtu všech disciplín umístili těsně pod stupni vítězů.

Atraktivní soutěž v těžkém tahu ovládla letos žena, a to Marie Brázdová s Naiky. O konečném pořadí ovšem rozhodoval součet všech bodů. Po vyrovnaných výkonech se radoval ze zisku titulu Michal Bančík, který závodil s Nailou.

Pro soutěž dvojspřeží zapřáhl k Naile ještě Nicka a v konkurenci dalších dvanácti párů si dojel pro druhé zlato z letošního šampionátu. V této kategorii navíc zvítězil i v dílčím hodnocení formanské jízdy a ovladatelnosti s kládou. Nejtěžší břemeno v případě párů odtáhl na největší vzdálenost Ján Francisty se svými koňmi Cedrikem a Dolartem.

Záznam mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní si můžete pustit na našem webu www.equitv.cz.

V Královickém dvoře se během druhého zářijového víkendu konalo mistrovství České republiky ve Working Equitation pod hlavičkou spolku Working Equitation Česká republika. Celkem se divákům předvedlo více než šedesát dvojic, jež absolvovaly ve třech dnech drezurní testy a dále testy ovladatelnosti a rychlosti. V seniorské kategorii třídy P byl závod napínavý doslova do poslední minuty, kdy malý kousek štěstí chyběl poslední startující Petře Čejkové. Jezdkyni z ruky vyklouzla garrocha a ve vteřině se jí tak rozplynula naděje na získání seniorského mistrovského titulu.

Zlato nakonec vybojovala Tereza Slabá s pony hřebcem WPBR Dollom Valmont, která po dvou soutěžních dnech nastupovala do „speed testu“ ze sdíleného prvního místa. Druhé místo vybojovala Jitka Šimoušková s valachem Neapolitano Tuscok a třetí místo obsadila Šárka Kopecká s GinTonicem.

Juniorskou třídu S ovládla Barbora Pleskačová s kladrubským hřebcem Sacramoso Margeta XIII-20, která tak obhájila pozici mistryně z roku 2018. Stejného vítěze jako před rokem měla i dětská soutěž. Mistryní České republiky se stala Kristýna Maternová s lusitánem GinTonicem.

V týmovém klání se nakonec radovalo družstvo „Ladies and gentleman“ ve složení Tereza Slabá, Jindra Kučerová, Kristýna Malenínská a Klára Dostálová. Záznam z republikového šampionátu ve Working Equitation najdete na adrese www.equitv.cz.

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.
Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Také tento týden se chystá celá řada zajímavých akcí. V sobotu 21. a neděli 22. září pro vás na webu equitv.cz chystáme živé vysílání z finále Českého skokového poháru. Celoroční seriál prestižních domácích parkurových akcí vyvrcholí v Martinicích.

Od pátku 20. do neděle 22. září probíhá také tradiční veletrh Kůň na výstavišti v Lysé nad Labem a ve stejném termínu můžete vyrazit i na mistrovství České republiky ve spřežení, které se koná v Těšánkách nedaleko Kroměříže.

A příznivci voltiže mají toto datum zaškrtnuto jako termín republikového šampionátu ve Frenštátu pod Radhoštěm, odkud budeme v neděli 22. září vysílat živě.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE