reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV: MČR ve Zduchovicích a průběh letošního ČSP

ikonka

Jezdecký magazín s datem 22. srpna nabídne podrobnou reportáž z mistrovství České republiky dětí a juniorů v parkurovém skákání, které se konalo ve Zduchovicích. Připomene nám také dosavadní průběh ČSP před blížícím se finále.
22.08.2019 17:09  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT TADY

Dnešní díl Jezdeckého magazínu bude věnován jedné z hlavních domácích akcí letošního léta. Zduchovice minulý týden hostily republikový šampionát dětí a juniorů ve skocích. Dva týdny před koncem letních prázdnin se tak na jednom místě sešla celá řada talentů a budoucích nadějí českého jezdectví. A shrneme také dosavadní vývoj Českého skokového poháru, který má za sebou osm z celkových jedenácti kol a pomalu se začíná rýsovat sestava čtyř nejlepších pro velké finále. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách.


Parkuroví jezdci ve věkové kategorii dětí a juniorů zažili ve dnech 16. – 18. srpna absolutní vrchol domácí sezony. Ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou se konalo mistrovství České republiky určené právě těmto mladým sportovcům.

Všechny věkové skupiny čekaly tříkolové soutěže, které vrcholily během nedělního programu. Pro děti byl v rozhodujícím kole připraven parkur s překážkami do 120 centimetrů. Laura Najmanová v sedle valacha La Freie přicházela do kolbiště se čtyřmi trestnými body, ke kterým už žádnou penalizaci nepřidala. Stále tak držela šanci na umístění na nejvyšších příčkách. Také Johana Laura Šebestová s Marcantem chybovala v prvních dvou jízdách jednou. Napotřetí předvedla bezchybný výkon. Horší čas z úvodního kola jí ovšem zařadil za Lauru Najmanovou. Vanda Hayerová s klisnou Silkannou vstupovala do nedělní části s čistým kontem a mohla pomýšlet na titul. Jenže v třetím kole dovezla šest trestných bodů a propadla se až na konečné osmé místo. Další čtyři účastníci dokázali překonat všechny tři parkury bez zaváhání a o jejich pořadí muselo rozhodnout rozeskakování. Jako první absolvovala zkrácený kurz stavitele Petra Maška dvojice Karolína Dvořáková a Chakito. Do cíle dojela bez trestných bodů a časovou laťku nastavila na 29,44 setin sekundy. Viktor Skutecký závodil se svou stájovou jedničkou Jolly Jokerem. A také on dokázal překonat rozeskakování bez chyb. S časem rychlejším o sekundu a půl se ujal vedení. To však netrvalo dlouho. Z pozice lídra ho záhy sesadila Rozálie Sovová, která v sedle Elly 1 zajela bezchybný parkur a k dobru měla ještě tři desetiny sekundy. Poslední účastnicí, která mohla zabojovat o zlato, byla Emma Sophia Španko. Ta v tandemu s ryzkou Elis také nechybovala. Klíčový byl tudíž čas, který dvojice zaznamenala. S 29,11 setinami sekundy se zařadila na třetí místo. Zlato si ze Zduchovic odvezla Rozálie Sovová, druhou příčku získal Viktor Skutecký.

Pro mladší juniory byla vypsána tři kola od 120 do 130 centimetrů. Jezdci, kteří měli po dvou kolech jednu chybu, měli stále naději na stupně vítězů. Patřila mezi ně Lucie Melmerová s hnědkou Lorettou 3. Šanci si udržela díky bezchybnému výkonu i po projetí cílem poslední části šampionátu. Ve stejné pozici byla i Klára Smékalová. Čtyři trestné body, které inkasovala s Aragonem v druhém kole šampionátu, jí dávaly možnost umístit se vysoko ve výsledkové listině. V nedělní jízdě však dvojice chybovala celkem čtyřikrát a následoval propad až na konečné patnácté místo. S chybou přicházela do třetí jízdy také Anna Kostková na Coco Chico S. V závěru k ní přidala ještě šest trestných bodů, což znamenalo celkovou devátou příčku. Poslední jízda se nevydařila ani Natálii Očenáškové s ryzkou Lady. Ta přitom měla před startem na svém kontě jediný trestný bod. Tři nedělní chyby ji odsunuly až na jedenácté místo. Své šance naopak využila Nyna Bartoňková. V sedle zkušeného hřebce Crada von Wichenstein přidala v třetím kole k jednomu trestnému bodu opět penalizaci pouze za čas a ujala se vedení. Oliver Písařík s klisnou Donou patřili mezi dvojice, které se popasovaly s dvěma parkury bez shození. V třetím kole však přišla jedna chyba, takže se jezdec dostal za vedoucí Nynu Bartoňkovou. Stejný scénář mělo i vystoupení Štěpánky Tomíčkové s Tarou FG. Ta se po dvou čistých výkonech dopustila shození v závěrečné části šampionátu a čas prvního kola jí přisoudil v konečném pořadí až šestou příčku. Naopak Tereze Svobodové a Natálii Kovářové se v neděli povedlo završit jejich výkony nulou a právě mezi těmito jezdkyněmi se v rozeskakování rozhodovalo o nové mistryni. Jistotu bronzu měla Nyna Bartoňková. Jako první vstupovala do kolbiště Tereza Svobodová s dvanáctiletou klisnou Cartagenou W. Kurz rozeskakování jí však vůbec nesedl a cílem projela s osmnácti trestnými body. Natálie Kovářová na ryzákovi Chacco To tak nastupovala s určitou výhodou. Na parkuru sice nechybovala, ale dokončila celkem s pěti trestnými body za čas. Na zlatou medaili to stačilo. Novopečenou mistryní České republiky mezi jezdci ve věku od 14 do 16 let je tedy Natálie Kovářová. Vicemistryní se stala Tereza Svobodová před třetí Nynou Bartoňkovou.

Starší junioři skákali v průběhu tří dnů parkury od 125 do 130 centimetrů. Pavlína Přikrylová přicházela s Cachartem do posledního kola s pouhým jedním trestným bodem. Nedělní stotřicítka jí však nevyšla a na konto si připsala dalších třináct bodů. Naděje na dobré umístění se tak rozplynuly, dvojice obsadila třinácté místo. Jediný bod měla z prvních dvou kol také Anna Lani Novak v sedle klisny Last Minute. Jezdkyně navíc nezaváhala ani v poslední části šampionátu a dostala se do vedení. Vzápětí ji ale překonala Tereza Markusková, která si s hřebcem Quentinem Donth-M připsala v celkovém účtování také jeden trestný bod. Díky lepšímu času v prvním kole šla právě před Annu Lani Novak. Výbornou pozici před posledním dějstvím měla Petra Pařenicová s holandským valachem Evergreenem P. Do třetího kola nastupovala s nulou.  Ale přišlo zaváhání a dvojice se rázem ocitla na osmém místě konečného pořadí. Také Valentýna Kuková měla titul na dosah, když prošla s klisnou Philadelphií bezchybně dvěma koly. Ani jí se však v rozhodující jízdě nevyhnulo jedno shození a byla z toho šestá příčka. Našli se ovšem hned tři jezdci, kteří si zapsali třikrát nulu, a bylo jasné, že o medailových pozicích musí rozhodnout rozeskakování. Sára Finsterle na Elektře přišla na řadu jako první a nasadila časovou laťku na 30,70 setin sekundy. Cílem projela se čtyřmi trestnými body. Následoval jí Daniel Pospěch v sedle belgického hnědáka Non Stop Novaequi. Také on na překážkách zaváhal jednou, byl však o víc než sekundy pomalejší než Sára Finsterle. Poslední, kdo měl v rukou pořadí letošního šampionátu starších juniorů, byla Kateřina Svěráková. I ona s klisnou Arven ve zkráceném kurzu jednou chybovala. Čas jí však zařadil za Daniela Pospěcha na bronzovou příčku. Vítězkou se stala Sára Finsterle. Z titul vicemistra se radoval Daniel Pospěch.
Záznam z parkurového mistrovství České republiky dětí a juniorů najdte na našem webu www.equitv.cz.


Český skokový pohár má za sebou osm z celkových jedenácti kol. Pomalu se tak začíná rýsovat i sestava TOP čtyřky pro velké finále, které se uskuteční 22. září v Martinicích u Březnice. Pojďme se podívat, jak se pořadí jezdců na čele žebříčku vyvíjelo, a kdo má šanci se do této atraktivní a ojedinělé soutěže probojovat.

Úvodu letošní sezony se zhostily 21. dubna Hořovice, kde se z prvenství radoval Sergei Motyguine v sedle tmavého hnědáka Dylana. O dva týdny později se konal druhý mítink v Brně. Falton Velkou cenu zcela ovládl Marek Klus. Nejen, že s běloušem Carebisem zvítězil po dvou čistých jízdách, ale bral i druhé místo v sedle hřebce Carisona, s kterým také nechyboval. V polovině května se série přesunula na sever Moravy. Na travnatém kolbišti Baníku Ostrava se nejvíc dařilo Lucii Strnadlové s klisnou Carinou. Na druhé příčce dojel Jan Chýle s Larou. Ten se po třetím kole dostal do vedení průběžného pohárového pořadí před Marka Kluse. Do nejlepší čtveřice proklouzla i Tereza Mücková a Rudolf Doležal.

Hradištko u Sadské přivítalo extraligu českého parkurového skákání během posledního květnového víkendu. A znovu se po hlavní soutěži měnilo pořadí na vrcholu žebříčku. Velkou cenu totiž vyhrál Jan Štětina na hřebci Zento-S a vyšvihl se tak na druhé místo průběžné tabulky. V čele se držel nadále Jan Chýle, s náskokem pouhých dvou bodů. Dvojici následovali Rudolf Doležal a Tereza Mücková. K pátému závodu se sjeli jezdci o dva týdny později do Suché u Litomyšle. A právě tam se podařilo Janu Štětinovi zaútočit na vedoucí pozici. V tandemu s osmiletým holandským hřebcem vyhrál hlavní soutěž a odsunul z první pozice na žebříčku Jana Chýleho. Marek Klus se díky bodovanému umístění protlačil zpět na třetí místo a spolu s ním mezi nejlepšími čtyřmi jezdci zůstávala Tereza Mücková.

Poslední červnová neděle nabídla Velkou cenu Zduchovic. Jejím vítězem se stal Jaroslav Jindra na valachovi Claretinovi. Tento jezdec se poháru pravidelně neúčastní, a tak do pořadí na čelních příčkách nijak nezasáhl. Ve vedení seriálu byl nadále Jan Štětina před druhým Janem Chýlem. Do TOP4 se vrátil také Rudolf Doležal a nově se prosadil Ondřej Pospíšil. Přesuňme se na kolbiště olomouckého Equine Sport Centra. Tam se jela v neděli 14. července šestá Velká cena pod patronátem společnosti Creditas. Ta ovšem pořadí na klíčových příčkách v tabulce vůbec neovlivnila. Na prvním místě dojel Jiří Hruška s klisnou Oridou-M, což sestavu na čele nezměnilo. 

Prozatím poslední osmé kolo seriálu se konalo v Opavě. Dvěma čistými jízdami triumfoval v Kofola Velké ceně Rudolf Doležal s hnědákem Quattrem Centem. Polepšil si tak o jednu pozici v průběžném pořadí, v němž je druhý za stále vedoucím Janem Štětinou. Na třetí příčce bodování je Jan Chýle a své místo si upevnil i Ondřej Pospíšil, který s Einfachem vybojoval v Opavě druhé místo. První dva jezdci se téměř s jistotou budou moci v Martinicích představit divákům v oblíbené soutěži se střídáním koní. Rozestupy na dalších pozicích však nejsou velké. Třetí je Jan Chýle s 54 body a jen o tři body méně má Ondřej Pospíšil na čtvrté příčce. Ti jsou v ohrožení pátého jezdce v pořadí Marka Kluse, který na TOP čtyřku ztrácí jen osm bodů a bez šance není ani šestá Tereza Mücková. Deváté pohárové klání proběhne v sobotu 24. srpna v Ptýrově, o dva týdny později se série přesune do Frenštátu pod Radhoštěm a poslední Velká cena se chystá v Martinicích den před seriálovým vrcholem.

 

SOUTĚŽ 


S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Také v příštích dnech budou mít příznivci jezdeckého sportu napilno. Ve středočeském Ptýrově probíhá další kolo Českého skokového poháru, jehož vyvrcholení vám v sobotu 24. srpna nabídneme v přímém internetovém přenosu na adrese www.equitv.cz. V plném proudu je také mistrovství republiky poníků ve skocích a drezuře, které až do neděle 25. srpna hostí areál ve Zduchovicích. Od pátku 23. do neděle 25. srpna se v Humpolci koná finále Zlaté podkovy, tradičních závodů ve spřežení a všestrannosti.

A pozadu o víkendu nezůstanou ani klusáci - v Bravanticích u Ostravy se v sobotu 24. srpna poběží prestižní Středoevropská cena. Přímý přenos můžete sledovat na www.equitv.cz.
Vše podstatné z tohoto víkendu najdete v dalším vydání Jezdeckého magazínu. Brzy na shledanou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE