reklama 11B

Jeden mítink denně. Britské dostihy prodloužily omezení angažmá žokejů

ikonka

Pravidlo, podle něhož se smí britští žokejové zúčastnit maximálně jednoho mítinku denně, bylo prodlouženo do roku 2022. Pro zachování zákazu přejíždět mezi více závodišti se vyslovili i samotní jezdci, pomáhá podle nich omezit tlak jejich profese.
26.08.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Původně to byla jen jedna z mnoha restrikcí, které britské dostihy přijaly v rámci boji proti covidu-19. Žokejové se od loňského června směli zúčastnit maximálně jednoho mítinku denně, aby se předešlo šíření nemoci ve vážnicích a omezilo se cestování na nutné minimum.

Zatímco většina dalších restrikcí po rozvolnění a návratu publika padla, omezení angažmá na jedno závodiště denně bylo ve středu prodlouženo minimálně do roku 2022, upozornil list Racing Post.

Napínavé přejezdy mezi různými drahami, které umožňovala nabitá termínová listina na britských ostrovech, tak prozatím zůstanou minulostí. British Horseracing Authority (BHA) k tomuto rozhodnutí dospěla po konzultacích se samotnými jezdci a dalšími účastníky dostihového provozu.

 

Čtěte také: Bylo to jako držet kamion holýma rukama. Vzpomínka na Ange Guardiana

 

"Žokejové hráli klíčovou roli v úspěšném návratu dostihů v roce 2020. Museli se adaptovat na nový způsob práce za nezvyklých okolností a neslevit při tom ze svých špičkových výkonů na dráze. Je naším úkolem udělat maximum pro zajištění jejich fyzické i duševní pohody. Během loňského roku se ukázalo, že naprostá většina jezdců oceňuje, že nemusí jezdit na více závodišť během jednoho dne," řekl Racing Postu šéf exekutivy BHA Richard Wayman.

Britská asociace profesionálních dostihových jezdců středeční rozhodnutí přivítala. "Dostihy jsou obrovsky náročné pro trenéry, jezdce i stájové týmy, což částečně vyplývá už ze šíře termínové listiny. Pokud se máte zúčastnit ranní práce a následně dlouhých přesunů na závodiště, to všechno za finanční nejistoty a všech fyzických a mentálních výzev žokejského života, bavíme se o možná nejnáročnější sportovní profesi," uvedl jeden ze šéfů asociace Dale Gibson.

O zachování restrikce účasti na více dostihových dnech v rámci jednoho dne se přimlouvali zejména rovinoví jezdci. V průzkumu zpracovaného asociací se pro prodloužení současného stavu vyslovilo 72 procent z nich.

"Mám radost, že došlo k dohodě a věřím, že přispěje ke zlepšení dlouhodobého fyzického a psychického zdraví jezdců. Umožní nám to dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, která je důležitá v každé profesi," řekl prezident asociace jezdců PJ McDonald.

Ilustrační foto: Ivan Krejza




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE