reklama 11C

Jana Kohoutová dostala poníka v sedmi letech. Tím začala její kariéra

ikonka

Po boku své jezdecky založené maminky trávila každou volnou chvíli Jana Kohoutová u koní již od dětství. Vzniklo z toho pevné spojení s koňmi, kterým se věnuje celý život na vysoké sportovní úrovni. Dále trénuje a připravuje mladé talenty.
14.10.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jana Kohoutová tráví u koní takřka celý svůj život. V tomto prostředí pracovala už její maminka, takže skutečně odmala trávila, dnes úspěšná parkurová jezdkyně, každou volnou chvíli. 
 
"Nejprve jsem jezdila, nebo lépe řečeno, se vozila na koních, které měla k dispozici moje maminka. V sedmi letech jsem dostala poníka, ale s tím nebyla úplně jednoduchá spolupráce, a tak jsem rovnou přesedlala na velké koně. Měla jsem velké štěstí, že naše první vlastní klisna Voyage, kterou si maminka pořídila na dostihy, byla opravdový charakter a mohla jsem na ní jezdit," vzpomíná Jana Kohoutová, která již od svých osmi let pravidelně jezdí na velkých sportovních koních. 
 
Vybavíte si svůj úplně první kontakt s koňmi a na kterém místě se dále odehrávaly vaše jezdecké začátky? 
Na úplně první kontakt si už nevzpomenu, předpokládám, že to bylo ještě v plenkách. Ale nejzásadnější pro mě bylo, když jsem v sedmi letech k narozeninám dostala svého prvního poníka Miltona. Sice to nebyl úplně nejhodnější poník, ale byl můj. 
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhla? 
Věnuji se parkuru, jen na začátku své závodní kariéry jsem jezdila chvilku drezuru, ale parkur vyhrál na celé čáře. V parkuru jsem dosáhla výkonnosti ST**. 
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? 
Na své první závody nevzpomínám moc ráda. Ne, že by se úplně nepovedly, ale byla jsem tak nervózní, že jsem nejedla asi dva dny a v den závodu se málem ani neudržela na koni. Tuším, že to bylo na koni jménem Maik v areálu JK Chov koní Bernartice. 
 
Kdo vás zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti v průběhu celé kariéry?
V začátcích to byla jistě moje maminka, která mi dala veškeré základy. Později mě trénoval pan Jaroslav Rédl, který kladl velký důraz na správný a korektní sed. Od patnácti let až dodnes trénuji s Jaroslavem Jindrou. Nemůžu říct, že by mě někdo ovlivnil víc nebo míň, všem jsem velmi vděčná, že se mi věnovali a předali mi své zkušenosti. 
 

Psali jsme: Lucie Šrámková neměla přesný cíl. Chtěla jsem umět dobře jezdit, říká

 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce? 
Pro mě osobně první větší úspěchy byly hlavně ty s klisnou Valley. Dodnes si jich vážím nejvíc, protože s klisnou z našeho vlastního chovu jsem dosáhla výkonnosti ST** a dostala se na mistrovství České republiky mladých jezdců na Ptýrově v roce 2009. Vyhrála jsem s ní několik kvalifikačních kol a dostala se do finále KMK, což v době, kdy KMK jezdili jen profesionální jezdci, byl pro nás nepředstavitelný úspěch. 
 
Na které své koně vzpomínáte nejraději?
Ráda vzpomínám téměř na každého koně, kterého jsem kdy jezdila, protože každý byl něčím jiný, výjimečný a něco mě naučil. Ale určitě nikdy nezapomenu na svého prvního vlastního závodního koně jménem Voyager, kterého mám dodnes ve stáji. Taky na jeho sestru Valley, což je malá kobylka s velkým srdcem a donesla mě k mým prvním větším úspěchům a samozřejmě na moji současnou stájovou jedničku klisnu Holčinu, která je výjimečná úplně vším.
 
Jakým dalším aktivitám se v rámci jezdectví věnujete a jaká je vaše aktuální pozice v tomto prostředí? 
Od roku 2015 vlastním licenci instruktora jezdectví, takže kromě ježdění se aktivně věnuji trénovaní dětí a dospělých. Dále se zabývám obsedáním a výcvikem mladých koní. 
 
Jaké sportovní ambice jste měla ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví?
V začátcích jsem asi moc velké závodní ambice neměla, vždy pro mě bylo důležité zajet dobrý parkur a kvalitně předvést koně, které jsem jezdila. A vzhledem k tomu, že v současnosti jezdím převážně mladé koně, tak to platí i dnes. Samozřejmě ale věřím, že jednou to „cinkne“ a ta mistrovská medaile bude, a to nejen u mě, ale i u mých svěřenců. 
 
Foto: poskytla Jana Poláková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE