reklama 11B

Jak utáhnout nánosník? Tak, aby byl kůň schopný sníst pamlsek

ikonka

V dalším článku zaměřeném na nánosníky si mimo jiné připomeneme, čemu věnovat pozornost při správném nastavování a nasazování nánosníku. Podíváme se i na to, kdy může jeho přítomnost pomoci před rozvinutím zlozvyků u mladých koní.
05.08.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
Stejně tak, jako každému koni vyhovuje jiné udidlo, tak různým koním sedí různé typy nánosníků. Výběr a správné nasazení nánosníku je úzce spjato s anatomií hlavy. Například u mladých koní se často stává, že jim ve věku čtyř let rostou zuby přesně v místech, kudy vede klasický kombinovaný nánosník. V tom případě je pro koně vhodnější například mexický nánosník, nebo Micklem uzdečka.
 
Podstatnými částmi na koňské hlavě jsou nosní kost, horní a dolní čelist, jazyk a žvýkací svaly. Nosní kost, na které nánosníky zpravidla leží, se směrem k nozdrám ztenčuje a vzhledem k tomu, že je potažená pouze jemnou kůží, je tato část koňské hlavy velmi citlivá. Svaly na koňské hlavě mají mimo jiné za úkol otevírání a zavírání čelistí. Pokud je čelist uvolněná a pružná, kůň začne přežvykovat. Pokud jsou žvýkací svaly naopak tuhé, kůň tuhne v zádech a omezuje to i pohyb zadních nohou.
 
Správné nasazení
Při správném nastavování nánosníku je tedy důležité věnovat pozornost následujícímu: Nánosník by neměl omezovat proudění vzduchu, neměl by stlačovat nosní dírky a neměl by ani ležet na lícních kostech. Dále by mělo být možné protáhnout dva prsty mezi nánosníkem a nosní kostí. Kůň by měl být schopen pootevřít hubu, uvolnit čelist a přežvykovat. V opačném případě kůň není schopen přijít na přilnutí, alespoň bez použití síly. A v neposlední řadě by měl výběr nánosníku vyhovovat konkrétnímu koni.
 
Francouzská jezdkyně klasické drezury Catherine Henriquet uvádí jednoduchý tip, jak najít správné utažení nánosníku. Podle ní by měl být kůň schopen vždy jednoduše sníst pamlsek. Podle Catherine může správné použití nánosníku zabránit například vzniku zlozvyků u mladých koní. „Pro mladého koně, který poprvé cítí v hubě udidlo, je okamžitou a přirozenou reakcí se bránit, například přehozením jazyka přes udidlo.“ (Správná pozice udidla je taková, že na jazyku leží. Když se udidlo dostane pod jazyk, je to pro koně nepříjemné a bolestivé.) Správné použití nánosníku tak může problému předejít dříve, než nastane.
 

Psali jsme: Nánosníky. Mají držet udidlo rovně, nebo koni zabránit otevírat hubu?

 
Funkce nánosníku
Jednou z funkcí nánosníku by měla být ta, aby držel udidlo v koňské hubě rovně a klidně. To pak jezdci umožní vydávat přesné a jemné signály. Ruth Klimke (matka Ingrid Klimke) to považuje za funkci nejdůležitější. „Udidlo by mělo v hubě ležet klidně, aby se kůň cítil pohodlně,“ uvádí. Tento požadavek splňují například hannoverský nebo kombinovaný nánosník. Jednoduše řečeno ty, u kterých vede řemínek pod udidlem. Neměly by však být utažené natolik, aby kůň nemohl hubu vůbec otevřít, ale pouze natolik, aby držely udidlo ve správné poloze.
 
Pro některé jezdce plní nánosník i estetickou funkci. V dnešní době se setkáváme s různými zdrobeními, prošíváním, lakovanou nebo krokodýlí kůží. Vhodně vybraný nánosník ale může také opticky ovlivnit proporce hlavy, například prodloužit či ztenčit. 
 
Úplně bez?
V některých disciplínách nánosník nebývá součástí uzdečky. Jedná se především o reining a vytrvalost. Je ale důležité připomenout, že to jsou disciplíny, u kterých není potřeba stálý kontakt jezdcovy ruky s koňskou hubou a je možné jezdit na prověšených otěžích. Naopak v drezuře je neustálý a lehký kontakt nezbytný. 
 
I u drezurních jezdců ale můžeme narazit na ty, kteří čas od času nánosník odloží. Například Švýcarka Corinne Deapp (studentka Philippe Karla) vysvětluje, jak může absence nánosníku pomoci tupohubým koním. „Raději jezdím bez nánosníku, zvláště u koní, kteří moc nepřežvykují. Tím, že jim nánosník nijak nepřekáží, začnou si s udidlem postupně hrát a cítí se mnohem pohodlněji,“ vysvětluje a dodává, že když kůň v hubě tuhne, pomáhá jí jezdit s vyšší rukou. Jakmile kůň odžvýkne, ruku opět sníží. 
 
Na čem se Corinne shoduje s dalšími profesionály, jako například Martinem Plewou, Ruth Klimke nebo Christianem Carde je to, že není jednoznačně dané, zda je používání nánosníku správné, či nikoliv. U mladých koní je velkým pomocníkem, starší a dobře přiježdění koně by se bez něj měli obejít. Ve všech případech je ale potřeba jezdec s měkkou a citlivou rukou. 
 
Zdroj: Eurodressage
Foto: Šárka Votavová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE