reklama 11D

Skvělý Markoni LP i Blue Coral v chovu. Srbská stáj zažívá krásné časy

ikonka

Majitel a chovatel Vladan Damjanović, který spolu s rodinou a přáteli stojí za stájí Lastin Put CZ, se letos raduje nejen z úspěchů valacha Markoniho LP. V jeho chovu nedaleko Valjeva připouští Blue Coral, otec čerstvého zimního favorita Red Corala.
19.10.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Sobotní vítězství neporaženého Red Corala z vlastního chovu Jiřího Charváta v Ceně zimního favorita nasměrovalo pozornost řady dostihových příznivců na jeho otce Blue Corala. Kůň roku 2008 a polobratr vítěze Breeders’ Cup Turf Red Rockse připouštěl od roku 2011 v hřebčíně Napajedla, ale předloni ho koupil v Praze žijící srbský podnikatel Andrija Popovic.

Blue Coral tak aktuálně stojí na farmě v obci Belic nedaleko západosrbského Valjeva, kde spolu s rodinou a přáteli buduje svůj plnokrevný chov Vladan Damjanović. Barvy jejich stáje Lastin Put CZ proslavil v posledních letech především vítěz Kincsem Díj Markoni LP.

Red Coralův úspěch v Mostě tak vyvolal ohlas i v dalekém Srbsku. “Myslíme si, že Blue Coral nedostal v českém chovu úplně dobrou příležitost. Aktuálně po něm máme čtyři hříbata a tři další z klisen jiných majitelů. Dělají na nás dobrý dojem, jsme s nimi moc spokojení,” říká chovatelův syn a jedna z duší rodinného syndikátu Milorad Damjanović.

 

Čtěte více: "Stačilo jen mlasknout." Český odchovanec Red Coral zimním favoritem

 

Blue Coral měl zatím na dráze 25 potomků, z toho čtrnáct dokázalo zvítězit. Red Coral je prvním jedničkovým vítězem, nicméně koně jako Darien, Korfu, La Coral či Lacorana se dokázali na nejvyšší úrovni umístit a Fabrisco zvítězil ve dvojkové Ceně hejtmana Karlovarského kraje.

"Je to velmi charakterní hřebec s brilantním původem a dobrou dostihovou kariérou. Vypadá výborně a myslím, že se ve svém současném domově cítí velmi dobře," dodává Damjanović.

Se srbským suffixem do Evropy

Vedle někdejšího šampiona představuje další pojítko rodiny Damjanovićových s českým turfem právě zmiňovaný Markoni LP. Do tréninku Václava Luky mladšího v Bošovicích dorazil před loňskou sezonou jako bělehradský zimní favorit.

"Markoni LP ukázal své kvality už jako dvouletý na srbských drahách. Měli jsme ambici porovnat ho s konkurencí v Evropě a přátelé nám doporučili trenéra Luku, který k našemu potěšení přijal Markoniho LP do tréninku," vzpomíná Damjanović.

Hnědák se zlepšoval s každým dalším startem a po vítězství ve Velké červnové ceně patřil k hlavním kandidátům pro 100. České derby. Kvůli onemocnění však musel být na poslední chvíli škrtnut a na dráhu se vrátil až jako čtyřletý.

I proto představuje letošní vítězství v Kincsem Díj nebo třetí místo ve Velké ceně Slovenska pro rodinu Damjanovićových, která jezdí prakticky na všechny zahraniční starty svých koní, jistou satisfakci. “Největšími zážitky pro nás byly Velká červnová cena a Kincsem Díj. Vždycky jsme Markonimu LP věřili, i když mnozí o něm pochybovali kvůli jeho srbskému původu. K dostihům samozřejmě patří i kus štěstí, které Markoni LP bohužel neměl před loňským derby,” podotýká Milorad Damjanović.

Markoni LP by měl zůstat v bošovickém tréninku i v příští sezoně, jeho další cíle leží podle slov majitelů ve Francii.

Mezi Bělehradem a Bošovicemi

Za stájí Lastin Put CZ se kromě Vladana Damjanoviće a jeho rodiny skrývají Sarić Daniela a český partner, firma Sorites Tomáše Kusáka. "Jsme takový rodinný dostihový klub. První kůň mého otce se jmenoval Lasta - odtud název stáje Lastin Put, která funguje od roku 2011," vysvětluje Damjanović.

 

Čtěte také: Opasan pátý v pařížské grupě 2, Korečková stříbrná v klání amazonek

 

Jednou ze zakládajících klisen z Irska byla bělka All Yours. V tréninku Živy Prunk startovala v jedničkových dostizích v Srbsku, Rakousku i na Slovensku, mimo jiné zvítězila v Bratislavě a později dala v Česku umístěnou Angel’s Glory LP.

Aktuálně stojí na rodinné farmě osm chovných klisen, tři ročci, čtyři hříbata a plemeník Blue Coral. Dva dostihoví koně jsou v tréninku na závodišti v Bělehradě a dva v Bošovicích.

Srbsko v současnosti disponuje osmi závodišti a asi 250 registrovanými plnokrevníky. "Situace srbského turfu není úplně dobrá. Dotace, dráhy a stájový personál jsou zatím na nižší úrovni, ale všichni tady pracujeme na tom, aby se to kvalitativně posouvalo a věříme, že se to v budoucnu podaří," konstatuje Damjanović.

Foto: se svolením Milorada Damjanoviće




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE